Son zamanlarda çok fazla duyulan kawasaki hastalığı tüm annelerin korkulu rüyası haline geldi. Kawasaki hastalığı nedir? Kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir? Kawasaki hastalığı nasıl tedavi edilir? Kawasaki hastalığı bulaşıcı mıdır, birinden birine geçer mi? İşte, kawasaki hastalığı ayrıntıları...
KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR? Kawasaki hastalığı ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanan, çocuklarda görülen yüksek ve de uzayan ateşle seyreden döküntülü bir hastalıktır. İsmini 1960’lı yıllarda bu hastalığı ilk kez tanımlayan Japon doktor Kawasaki’nin alır. Yıllar içinde klinik deneyimlerin artışı, tanı yöntemlerinde ki teknolojik gelişmeler sayesinde ve daha da önemlisi çocuk doktorlarının giderek daha fazla şüphelenmeye başlamasıyla giderek daha sık tanı konur hale gelmiştir.
KAWASAKİ HASTALIĞI TEHLİKELİ MİDİR? Kawasaki hastalığı kalp damarlarını tuttuğundan en tehlikeli komplikasyonlar damar tıkanması veya daralması sonucu ortaya çıkar. Kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp ağrıları ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar sonucu tedavi edilmeyen çocukların % 1i hayatını kaybeder. % 20 – 25 inde koroner hasar kalır. Tedavi ile bu oran %0.01 e kadar geriler. Bu nedenle Kawasaki hastalığının erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.
KAWASAKİ HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR? Hastalık genellikle 5 yaş altında çocuklarda görülür.
Çok nadir olarak 8 yaş üzeri çocuklarda da görülür. Erişkenlerde görülmez.
Erkeklerde kızlara göre daha sık görülen bir hastalıktır.
Kış aylarında ve erken ilkbaharda daha sık görülür
KAWASAKİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? Çocuğun boynunda ki lenf bezlerinin şişmesi
Çocuklarda göz kızarması ve göz kapaklarının şişmesi
Dudaklarda kuruma ve çatlama
Yüksek ateş, ateş ortalama 10 gün sürer, 40 dereceyi bulan yüksek ateş görülür.
Döküntü: yama şeklinde daha çok göğüs bölgesine görülür,
Eller ve ayaklarda şişme, kızarma ve daha sonra soyulma,
Eklemlerde şişme ağrı artrit ( artrit ilerleyebilir), eklemler simetrik olarak tutulur,
Boğaz, ağız ve dudaklarda şişme kızarma, yutma zorluğu, boğaz ağrısı ve boğukluk,
Çilek dili sarı beyaz dil üstünde kırmızı noktalar görülür, ya da dil kırmızı şiş ve ödemlidir.
İshal görülür
Çocuk baş ağrısından, karın ağrısından, eklem ağrısından ve ense sertliğinden de şikayet eder.
Çocukta huzursuzluk vardır.
Tedavi edilmese de çocuğun durumu 2 hafta içinde düzelmiş görünür, fakat hastalığın bu fazı aldatıcıdır. Bu noktada hastalık, kalbe kan akımını sağlayan ve kalbin kendisini besleyen damarları etkilemeye başlar. Çocuğun kalp atım hızı artabilir veya düzensizleşebilir Koroner arterlerde enflamasyon olabilir, anevrizma (damarda baloncuk oluşması) gelişebilir ve bu anevrizma tıkanır veya patlar ise çocuğun yaşamını tehdit edebilir.
KAWASAKİ HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR? Kawasaki hastalığı teşhisinde doktor hastalığın belirti ve bulgularını araştırır ve kan, idrar testleri ister. Aritmi olup olmadığını saptamak için elektrokardiyografi tetkiki, anevrizma olup olmadığını görmek için ekokardiyografi tetkiki ve çocuğun kalbini değerlendirebilmek için göğüs filmi gibi incelemelerin yapılmasını da gerek duyabilir. Herhangi bir neden bulunmaksızın 5 günden fazla süren ateş, şişmiş lenf bezleri, gözlerde enflamasyon, çatlamış dudaklar, vücutta döküntü ve ellerde şişme gibi tüm semptomların varlığında doktor Kawasaki hastalığı tanısını doğrular.
KAWASAKİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? Tedavinin amacı Kawasaki hastalığına bağlı kalp damarlarının tutulumunu engellemektir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa komplikasyonları önlemek o derece başarılı olur. Çocuk hastaneye yatırılır ve gama globulin adı verilen bir kan ürünü intravenöz olarak (damar yolundan) uygulanır. Bir kez tedavi yapıldıktan sonra 2-3 gün içinde çocuğun durumunda düzelme başlar. Bazı çocukların durumunda düzelme görülebilmesi için ikinci doz gama globulin verilmesi gerekebilir. Kawasaki hastalığı olan çocuklara ilk iki hafta yüksek doz, ardından daha azaltılmış dozda olmak üzere 8 hafta süre ile aspirin verilebilir. Başarılı bir erken tedavi ile hastanın durumunda tamamen düzelme sağlanır. Çocukların yüzde 1 ile 2’si kalp komplikasyonları nedeni ile yaşamını kaybedebilir.
|