Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Ancak bu zamanda hemen hemen her sebze ve meyveyi her ayda tezgahlar da görmemiz mümkün. Bu duruma alabileceğimiz en büyük önlem meyve ve sebzelerin hangi aylarda yetiştiğini bilmektir. Besinleri mevsimlerine göre tüketmek içerisinde bulunan besin değerleri ve vitaminleri alabilmemiz açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Özellikle de kış aylarında vücut direncinin düşmesini engellemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo almayı önlemek için bol bol kış besinlerinin tüketilmesi gerekir. Peki kışın tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
Kışın tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler nelerdir?
Havuç;
Aralık ayı itibari ile gündeme gelen havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir.
Cilt ve göz sağlığı için ideal bir besin kaynağı. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşür. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Balkabağı;
Balkabağı yapısında, vitamin A, vitamin C, lif, vitamin B6, manganez, bakır, potasyum, vitamin B2, pantotenik asit, folat, vitamin K, omega 3 yağ asitleri, magnezyum, demir, vitamin B3 ve demir bulundurmaktadır.
Balkabağı, göz sağlığını korur, tansiyonu düzenler, kalp hastalıkları riskini azaltır, kanser riskini azaltır, doğurganlığı destekler, bağışıklık sistemini destekler, kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur, tok tutar, cildi korur, kilo vermeye yardımcıdır, diyabet riskini azaltır, anti enfeksiyon etkisi vardır, antioksidan özelliği bulunmaktadır ve kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.
Pırasa;
Böbrek taşı oluşmasını engeller. Kan basıncını düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltır, pırasa aynı zamanda iyi huylu kolesterolün yükselmesine, kötü huylu kolesterolün düşmesine katkı sağlar.
Karnabahar;
Karnabahar en sağlıklı sebzelerden biridir. Enfeksiyon önleyici ve anti bakteriyel özellikleri olan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebze. Vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir besin. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içeriyor. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önlüyor ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.
Ispanak;
Folik asit, demir, A, C vitaminleri yönünden zengin olan ıspanak grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu kalkan görevi üstleniyor. Özellikle çiğ tüketimi kabızlık problemlerinin önüne geçiyor. Ayrıca ıspanağın protein miktarı diğer sebzelere göre biraz daha fazladır.
|