Balıkesir, Avrupa Birliği (AB) dönüşüm projesinde öncü il olmaya devam ediyor.
Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) bağlı Ulusal Ajans'ın resmi öncülüğünü yaptığı Avrupa Gönüllülük Projesi, Balıkesir'de başarıyla uygulanıyor. Proje kapsamında, değişik ülkelerden Balıkesir'e gelen 16 genç, özürlü okulu ile ana okullardaki eğitimlere aktif olarak katılıyor.
İl Özel İdare Eğitim Uygulama Okulu ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde ağır düzeyde zihinsel öğrenme yetersizliği olan öğrencilerle ilgilenen gençler, onlar için hazırladıkları projeleri uygulamaya koydu. Okulun bahçesinde sınıf ve golf sahası yapmak isteyen yabancı konuklar, kazma kürekleri alıp çalışmaya koyuldu. Hem proje mühendisliği, hem de işçiliğini kendileri üstlenen Avrupalı gençler, yaptıkları işten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Balıkesir Gençlik Sosyal Gelişim Derneği (GESOGED) Başkanı olan Balıkesir Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Çakı, AB Gönüllü Hizmet Projelerinde Türkiye'de gönüllü kabul eden ilk kuruluş olduklarını söyledi. Çakı, proje ile Türk gençlerinin daha çok kültürlü bir ortamda yaşayıp, ileride Avrupa Birliği'ne daha sıcak bir tutum geliştirmeyi sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Bu kapsamda müracaatları değerlendirilen yabancı gençlerin Balıkesir'de konuk edildiğini bildiren Çakı, "Uluslararası işbirliği için takım çalışması. Projemiz AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi başkanlığınca finanse edilen bir gençlik projesi, gönüllü hizmet projesi. Projenin uzun ve kısa dönem olmak üzere 2 çeşidi var. Bu, 15 Eylül-15 Ekim arasında gerçekleşecek 1 aylık gönüllü hizmet projesi. 5 farklı ülkeden, (İngiltere, Fransa, İtalya, Polonya, Romanya) 16 kişi var. Gönüllüler, önce projeyi dinleyip gözden geçirdiler. Yapılması gereken işleri birlikte değerlendirip, ne yapacaklarını planladılar ve işe başladılar. Bu özürlüler okulunun bahçesi tam olarak dizayn edilmeyi, imar edilmeyi bekliyor. Burasının, içinde hoş vakit geçirilebilecek, çocukların yararlı aktiviteler gerçekleştirebileceği bir hale gelmesi amaçlanıyor. Proje sonunda örnek bir okul bahçesi oluşturmuş olacağız. Proje Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor, ancak, yerel desteğe de ihtiyacımız olacak" dedi.
Okul Müdürü Erhan Adilay, "Okulumuz Balıkesir'de tek, İl Özel İdare Eğitim ve Uygulama Okulu. Sloganımız, 'Bizim bir hayalimiz var'. Bu sloganımızla, hayalimize çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ortak olmasını hedefledik. Çünkü, bir eğitimci ve uzman olarak biliyoruz ki, özürlü insanların rehabilite edilebilmesi, sağlıklı hale gelebilmesi için mutlaka herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Bunun adı toplumsal rehabilitasyondur. Bu toplumsal rehabilitasyonda, özellikle yabancı gençlerin bizim toplumumuzdaki insanlarla birlikte aynı amaç uğrunda çalışması, gençlerimizin, çocuklarımızın topluma kazandırılması, onların sosyalleşmesi için ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Erhan Adilay, Gençlik Sosyal Gelişim Derneği'nin Milli Eğitim Müdürlüğüyle ortak yürüttüğü projede, özürlü çocuklar ile normal gençlerin aynı amaç için çalıştıklarını belirtti. Adilay, "Bu güzel bir amaç. Hayalimizi gerçekleştirmek için bir basamak. Özelikle belediyemize ve ticaret borsasına teşekkür ediyoruz" diyerek destek veren kuruluşlara minnettar olduklarını söyledi. Avrupalı gençlerin okul bahçesinde yapıp, hayata geçireceği projelerden ilkinde, iki tane derslik yapılacak. Üç gruba ayrılan gençlerden bir grup, çardak şeklinde açık hava sınıfı oluşturacak. Diğer grup, belirli bir alanı düzleyip, betonladıktan sonra, çocukların yaptığı resimleri veya araçları sergileyebilecekleri alanları oluşturacaklar. Üçüncü grup da, diğer özürlü gençlerin boş zamanlarını geçirebileceği mini golf sahası hazırlığı yapıyor. Bu şekilde üç projenin 3 ayrı grup tarafından 1 ay içinde bitirilmesi planlandı. Okul Müdürü Erhan Adilay, kalan zamanlarda bahçenin dizaynı, seradaki bitkilerin toplanmasıyla ilgili aktivitelere katılacak olan yabancı gençlere Türk toplumunun kültürünü, örf, adet ve geleneklerini öğretip, buradaki gençlerle kaynaşmalarına yardımcı olacaklarını kaydetti.
Avrupalı gençler de projeyi çok beğendiklerini ve burada olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Varşova Üniversitesi'nde Siyaset Bilimleri ve Arapça Araştırmaları bölümlerinde aynı anda eğitim alan Polonyalı Olimpiya, okulunu bitirdikten sonra Ortadoğu Uzmanı olacak. Projeyi eğlenceli ve yararlı bulduğunu belirten Olimpiya, "Proje gerçekten harika, burada atmosfer çok güzel, insanlar çok iyi. Ailem biraz endişeliydi, çünkü ben kızım ve yalnız seyahat edecektim. Ama, endişe edecek bir şey yok. Her şey iyi gidiyor" dedi.
İtalya'da bir turizm firmasında çalışan 27 yaşındaki Valentina, ülkesinde İngilizce ve İtalyanca eğitim görüyor. Projede yer almaktan mutlu olduğunu ifade eden Valentina "Kültürler arası farkları öğrenmek, farklı insanları tanımak ve değişik ülkelerden insanlarla ortak bir dili konuşabilmek için çok güzel bir fırsat. Balıkesir Avrupa şehirlerinden epey farklı, çok sayıda küçük işyerleri var, insanlar farklı. Ama, sıcak, arkadaşça, dost yanlısı" diyerek memnuniyetini ifade ederken, Fransa'da bir inşaat firmasında çalışan 25 yaşındaki Thomas isimli genç de, ilk defa böyle bir projeye katıldığını ve Türkiye'ye de ilk defa geldiğini söyledi. Thomas, projenin hem kendisi için hem de okulda birlikte oldukları çocuklar için çok iyi ve isabetli olduğunu vurguladı. İtalya'da müzik öğretmeni olan Lucia, kendi ülkesinde de zihinsel engelli çocuklarla ilgili bir okulda çalıştığını ve burada olmanın kendisine çok yarar sağlayacağını, bundan dolayı mutlu olduğunu kaydetti. İtalyanca konuşabilen Lucia'nın yardımına Valentina isimli İtalyan arkadaşı yetişti. Valentina İtalyanca'yı İngilizce olarak aktarıp tercümanlık yaptı. 28 yaşındaki İtalyan müzik öğretmeni bayan Lucia, "Ben bu projede yer almaktan özellikle mutluyum. Çünkü, kendi ülkemde de zihinsel engelli çocuklarla ilgili bir okulda çalışıyorum. Bu proje vesilesiyle zihinsel engelli çocuklarla ilgili neler yapılabileceği konusunda fikirler geliştirmiş oluyorum. O yüzden projede yer almaktan çok mutluyum" dedi.
"KÜLTÜREL VE DİNSEL FARKLILIK PROBLEM OLMAZ" Öte yandan, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili düşüncelerini ifade eden Avrupalı gençler, bunun mutlaka olması gerektiğini belirtirken, İtalyan Valentina ve Lucia, Türkiye'nin AB'ye üye olması konusunda hiçbir endişelerinin bulunmadığını söyledi. Lucia, "Benim için önemli olan, üye ülkelerin Avrupa Birliği'nin belirlediği kurallara, yasalara uyması ve diğer kültürlere saygı gösterilmesi, önemli olan budur" dedi.
AB'nin tek başına büyük bir ülke olduğunu belirten Valentina ise, "Kültürel ve dinsel farklılık. Bunlar, Avrupa Birliği insanları için bir problem olmaz. Çünkü, Avrupa Birliği zaten çok farklı kültürlerin bir arada olduğu ülke. Ama, Türk halkı için bu bir problem olur mu, Türkler bu konuda nasıl hisseder, onu bilemem" şeklinde görüşlerini ifade etti. Projeye İskoçya'dan katılan 21 yaşındaki Ceyn Corner, Türkiye'yi çok sevdiğini ve burada daha uzun süre kalmak istediğini, Türkçe'ye de özel ilgi duyduğunu söyledi. Edinburg Üniversitesi Matematik bölümünü bitiren Ceyn, "Gönüllü hizmet yapmakla ilgiliydim zaten. Üniversitemin gönüllü hizmet ofisi beni bu konuda bilgilendirince katılmak istedim. Daha önce Türkiye'de hiç bulunmamıştım, engelli çocuklarla da hiç çalışmamıştım. Bahçeyle ilgili işlerden hoşlanıyorum. Bu proje boyunca Türk dilini öğrenmek konusunda çok ilgiliyim, ilgimi çekiyor. Değişik kültürlerden insanlarla bir araya gelmek de (İtalyan, Polonyalılar vs.) benim için ilgi çekici bir deneyim oldu. Yeni bilgi ve beceriler kazanıp, geliştirmek benim için önemli" dedi. İskoçya'daki ailesine selam gönderen Ceyn Corner, "Buraya geldim ve iyi durumdayım. Çok memnunum, Türkiye'de daha uzun süre kalmak istiyorum" derken, röportaj için Türkçe teşekkür etti.
Balıkesir'deki okulda bahçede gerçekleştirecekleri projeler için tam bir işçi gibi çalışan gençler, bu hafta sonu körfez bölgesini kapsayan bir geziye götürüldü. Kaz Dağları ve deniz gezisi bulunan 3 günlük programın ardından okuldaki çalışmaların devam edeceği bildirildi.
|