Tüm canlılar için hayati öneme sahip bir molekül olan karbonhidrat enerji kaynağıdır. Vücudumuz, harcadığı enerjinin büyük bir kısmını, karbonhidrattan karşılar. Peki karbonhidrat ne işe yarar?
Vücudumuz, harcadığı enerjinin büyük bir kısmını, karbonhidrattan karşılar. Vücut bu sayede enerji için proteine dokunmaz ve bu da kas kaybını azaltır. İşte karbonhidrat hakkında merak edilen bilgiler...
KARBONHİDRAT NE İŞE YARAR? Karbonhidratlar, hepimiz için hayati öneme sahip ancak tam olarak ne işe yarıyor; hep birlikte bir bakalım:
• Karbonhidratlar, enerjiyi oluşturur. 1 gr karbonhidrat, tam 4kcal enerji demektir. • Yeterli miktarda alınan karbonhidrat, vücutta depolanarak proteinlerin enerji amacıyla kullanılmasını önler. • Su ve elektrolitlerin vücutta yeteri kadar bulunmasını sağlar. • Kanın asit- baz dengesini korumasına yardımcı olur. Eğer az karbonhidrat alınırsa, bu denge bozulabilir. • Bir karbonhidrat türü olan lifler, bağırsakların çalışmasını artırır ve bu da kabızlığı önler.
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur? Gıdalar yoluyla alınan karbonhidrat, sindirim sistemi tarafından glikoza dönüştürülür. Bu şeker ise, organların çalışmasına ve yeni hücre ve doku oluşumuna yardımcı olur. Şekerin fazlası ise, daha sonra kullanılmak üzere karaciğerde depolanır.
Yani bilinenin aksine karbonhidrat yeterli miktarda alındığında kilo aldırmaz aksine; vücudun dengeli ve sağlıklı biçimde çalışmasını sağlar. Karbonhidrat içeren bazı gıdalar ise şunlardır:
Meyveler: Muz, elma, ananas, üzüm, çilek, portakal, kavun, armut, şeftali, kuru üzüm, yaban mersini, kuru meyveler… Sebzeler: Patates, mısır, bezelye, kabak… Baklagiller: Barbunya, fasulye, mercimek… Tahıllar: Esmer pirinç, arpa, bulgur, darı, çavdar, kahvaltılık gevrekler, patlamış mısır, yulaf ezmesi, tam buğday unu… Süt ürünleri: Süt, yoğurt…
|