Tüm annelerin en büyük hayali bebeklerini emzirmektir.
Hamileliğin sonlarına doğru bir tedirginlik baş gösterir; acabalar ile başlayan sorular çoğalır. Bebeğim emer mi, emzirebilir miyim, emzirmek bana acı verir mi, sütüm bebeğime yeter mi, sütümü artırmak için neler yemeliyim, hem süt hem mama mı vermeliyim ve daha niceleri.
Sağlıklı bir hamileliliğin ardından emme refleksiyle dünyaya gelmiş bebeğinizin emmemesi için hiçbir neden yoktur. Kaygılarınızı bir kenara bırakmalı ve bebeğinizi kucağınıza alarak koklamalısınız. O mis gibi kokuyla birlikte beyniniz uyarılacak ve oksitosin hormonu salgılanmasıyla sütünüz gelmeye başlayacaktır. Ardından ona memenizin başının koyu kahverengi kısmını da ağzına alacak şekilde vermelisiniz. Sabırlı olmalısınız. Bebeğiniz de, siz de bir ilki yaşıyorsunuz. İster sezaryen, ister normal doğum yapmış olun, bebeğinizin memeyi tutmasını ve sık sık emmesini teşvik etmeye devam ettikçe sütünüz gelecektir.
Emzirmekten keyif alın, siz keyif aldıkça sütünüzün üretilmesi artacaktır. Bebeğinizi emzirdikçe, aranızda başka hiç kimseyle kuramayacağı bir bağ oluşacaktır. Bunun tadını çıkarın. Onun karnını doyurmasını, büyümesini, gelişmesini izleyin. Anne sütüyle beslenen çocukların daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Acaba sütüm yeter mi gibi soruları beyninizden silin. Siz de bebeğiniz de sağlıklı iseniz sütünüzün yetmemesi gibi bir olasılık zaten yoktur.
Sağlıklı bir hamilelik döneminin ardından sağlıklı bir bebek dünyaya getiren tüm annelerin sütü bebeklerine yeter. Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ilk altı ay, aylık kilo alımı 500 g. ila 1200 g. arasında değişiklik gösterebilir. Bazı annelerin sütü daha yağlıdır ve bebeğin daha fazla kilo almasını sağlar. Sütünüzün yeterli olup olmadığına doktor kontrolünde karar verilebilir.
Sütünüzün yeterli üretilmesini sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı beslenme kuralları vardır. Asla tek bir besin daha fazla süt üretmenizi sağlamaz. Toplumumuzda bol bol tatlı yemenin, gereğinden fazla yemenin sütü artırdığı kanısı hâkimdir. Oysa bunlar sadece size kilo yapar, sütünüzü arttırmaz. Önemli olan sadece sütünüzün miktarı değil aynı zamanda içeriğidir. Yedikleriniz direkt olarak sütünüzün bileşimini etkiler. Emzirme döneminde hamilelikte olduğu gibi ye-terli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Gerektiğinde bir diyetisyene danışmanız yararlı olabilir.
Yeterli ve Dengeli Beslenmek Nedir? Besin gruplarını süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, tahıllar ve sebze-meyve olmak üzere dört ana başlık altında topluyoruz. Günlük beslenme planınızda bu temel besin gruplarının hepsinin yer alması gerekir. Bunların miktarı bireysel özelliklerinize göre (boy, kilo ve yaşınız) değişir. Emzirme döneminde besin öğelerine gereksinim artar. Artan gereksinimi karşılayamazsanız bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar sizi ve bebeğinizi ilgilendiren sorunlardır. Her gün bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli almalısınız.
yeterli beslenmeEmzirme döneminde bebeğinizde kabızlık yaşanması halinde; kendi beslenmenizde bol posalı besinler, sebze yemeği, salata, kayısı kompostosu, erik kompostosu, taze veya kuru incir, cennet meyvesi (Trabzon hurması) gibi bağırsakları daha hızlı çalıştıran besinlere ağırlık vermeniz yeterli olacaktır.
Beslenmenizde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de günlük sıvı alımıdır. Günde 3-4 litre sıvı alımını tamamlamanız gerekir. Bunun bir kısmını günlük yediğiniz besinlerle karşılasanız da en az 3 litre su içmelisiniz.
Emzirme döneminde kilo almak istemiyorsanız, tatlı, hamur işi, kızartma ve bol yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu tarz yüksek kalorili besinler sütünüzün miktarını artırmaktan çok, kilo almanıza neden olacaktır.
Anne Sütü Yeterli Değilse! Sütünüzün bebeğinize yetip yetmediğine asla kendi başınıza karar vermeyin. Çoğu anne, bebeği sık sık ağladığı zaman; bebeğim doymuyor, sütüm yetmiyor diye düşünür. Oysa ağlamak bebeklerin herhangi bir isteğini ifade etme aracı da olabilir.
Bebeğinizi aylık doktor muayenesine mutlaka götürün. Herhangi bir hastalık durumu olmasa da, bir bebekte en önemli nokta sağlıklı gelişimdir. Almış olduğu kiloya ve boy uzama oranına göre sütünüzün yeterli gelip gelmediğine doktorunuz karar verecektir. Eğer sütünüzün yeterli gelmediği düşünülüyor ise ve bebeğiniz 6 aydan küçükse, anne sütü ve biberon maması birlikte bir beslenme planı uygulamanız gerekir.
|