Bebeklerde B12 eksikliği erken tespit edilip tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri neler ve nasıl tedavi ediliyor? B12 vitamini nelerde var? Detaylar yazımızda!
Bebeklerde B12 eksikliği neden olur?
Hamileliğin son trimester’i ve doğumdan sonraki ilk 3 ila 6 ay, bebeklerde beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem. Bebeklerde B12 eksikliğine yol açan pek çok unsur var. Bunlar neler, bir bakalım: Hamilelik sırasında anne adayında B12 vitamini eksikliği varsa bebeklerde de B12 eksikliği daha erken gelişiyor. Vejetaryen olan anne adaylarının bebeklerinde B12 eksikliği görülme riski yüksek. Hatta bu eksiklik doğumdan sonraki aylarda bile gelişebiliyor. Ek gıda alımının gecikmesi de bebeklerde B12 eksikliğine yol açıyor. Yeterli B12 vitaminiyle doğan sağlıklı bebeklerin depoları 6. aya doğru azalıyor. 6. ay itibarıyla anne sütüne takviye olarak ek gıdaya geçilmediği takdirde bebeklerde B12 eksikliği oluşma riski artıyor. İhtiyacın olan ek gıdaya geçiş listesi: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?
Daha ileri dönemlerde çocuklarda görülen B12 eksikliğinin altında ise farklı sebepler yatabiliyor. Yetersiz B12 alımı, Emilim bozukluğu, Konjenital transport denilen metabolizma bozuklukları, Bakterilerin aşırı çoğalması, Parazit oluşumu, çocuklarda B12 eksikliğine yol açabiliyor.
Bebeklerde B12 eksikliği belirtileri neler? B12 vitamin deposu yetersiz olan bebeklerin doğumdan sonraki ilk 1 ayda gelişimleri normal şekilde devam ediyor. Belirtiler bebeklerin %70’inde genellikle 3 ila 6 ay arasında ortaya çıkıyor. Bebeklerde B12 eksikliği nelere yol açar, şöyle sıralayalım: Büyüme geriliği, Letarji (Yaşamsal faaliyetlerin zayıfladığı çok derin ve patolojik uyku durumu.), Hipotoni, Pernisiyoz anemi, Konvülziyon (havale), Beyin atrofisi (beyin boyutunun küçülmesi), Hipoplazi (organ ya da dokunun düzgün gelişememesi), Reflekslerde zayıflama, Titreme, Yürümede zorluk (Bebekler Ne Zaman Yürür?), Dil ve boğaz sorunları nedeniyle beslenme sorunları, Nadiren de olsa koma. Ayrıca bebeklerde B12 vitamini eksikliği çok çabuk uyarılmaya ve sürekli tedirginliğe sebep olabiliyor. B12 eksikliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı büyüme sorunları meydana gelebiliyor.
Mutlaka oku: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör Bebeklerde B12 eksikliği uykusuzluk yapar mı? B12 eksikliği uzun süreli yorgunluk hissi yaptığı için bebekler uykuya daha fazla eğilim gösterebiliyorlar.
Bebeklerde B12 vitamin değeri kaç olmalı? B12 değeri kaç olmalı, konusunda ciddi bir bilgi kirliliği var. Ölçüm yapan birtakım laboratuvarlarda alt sınır olarak 200 pg/ml olarak kabul edilse de bazı uzmanlar güvenli alt sınırın 500 pg/ml olması gerektiğini söylüyor.
Bebeklerde B12 eksikliğine ne iyi gelir? Öncelikle B12 eksikliğinin altında yatan nedenin araştırılması ve buna yönelik bir tedaviye gidilmesi gerekiyor. B12 eksikliğinin altında yatan problem giderildiği takdirde önem verilmesi gereken en önemli konu, beslenme. Bu anlamda da beslenme programında B12 vitamini içeren gıdalara yer vermek gerekiyor.
B12 nelerde var? Alyuvarların olgunlaşması ve sinir sisteminin gelişimi için gerekli olan B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunuyor. B12 vitamini bakımından zengin gıdalar; Et, Balık, Tavuk, Ciğer ve karaciğer, Böbrek, Kabuklu deniz ürünleri, Peynir, Yumurta, Süt ve süt ürünleri.
Bebeklerde B12 eksikliği nasıl giderilir? Öncelikle B12 eksikliğinin altında yatan sebebin tespit edilmesi gerekiyor. Eğer ki beslenmeden kaynaklı bir eksiklik söz konusu ise yetişkinlere B12 vitamin hapı ya da dil altı tabletleri veriliyor. Vejetaryen olan anne adaylarının bebeklerine de tedavi için B12 vitamini takviyesi veriliyor.
Emilime bağlı olarak gelişen bir B12 yetersizliği söz konusuysa hap ya da tablet kullanmak bir işe yaramıyor. B12 değeri ortalamanın altında olan bebeklerde b12 iğnesi ile tedavi uygulanıyor.
Oku bakalım: Bebeklerde Vitamin Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin 12 Soru ve Cevabı!
Bebeklerde B12 eksikliği tedavisi nasıl yapılır? Bebeklerde B12 vitamini eksikliği tedavisinde erken tanı çok önemli. Çünkü tanısı geç koyulan bebeklerin sinir sistemindeki bozuklukların tam olarak düzelememe ihtimali var. Bu da kalıcı nörolojik bozuklukların görülmesi demek. B12 eksikliği tedavisini takip eden ilk 3-4 ayda nörolojik bulgular düzelebiliyor, devam edebiliyor ya da daha da kötüleşebiliyor.
Tedavi aşamasında öncelikle yenidoğanlarda kandaki homosistein düzeyine bakılarak bu eksikliğin oksidan-antioksidan sistemler üzerine olan etkileri araştırılıyor. B12 vitamini tedavisiyle oksidan hasardan korunmaya çalışılıyor. B12 eksikliği olan bebeklerin birçoğunda tedavi 12-13 ay sonra tamamlanıyor.
|