ATEŞ NEDİR? Vucüt sıcaklığının normalin üstünde kabul edilebilecek seviyelere yükselmesine ateş denir. Aslında yüksek vücut ısısı veya ateş, bağışıklık sistemimizin bir enfeksiyonla savaşmak için kullandığı yollardandır. Genellikle vücut ısısındaki artış, bireyin bir enfeksiyonu çözmesine yardımcı olur.
Yetişkinlerde yüksek ateş değerleri: Rektal ya da kulaktan ölçüm: 38 C ve üzeri, Ağızdan ölçüm: 37,8 C ve üzeri, Koltuk altından ölçüm: 37,2 C ve üzeri.
Çocuklarda yüksek ateş değerleri: Rektal ya da kulaktan ölçüm: 38,1 C ve üzeri, Ağızdan ölçüm: 37,6 C ve üzeri, Koltuk altından ölçüm: 37,4 C ve üzeri. YÜKSEK ATEŞ NEDEN OLUR? Vücutta oluşan bir enfeksiyon ya da bir hastalık sonucu, bağışıklık sistemi tepki gösterir ve beynin hipotalamus adlı bölgesi vücut ısısını yükselterek hastalığa neden olan organizmaları öldürmeye çalışır. Ancak, normalden çok fazla yükseldiği durumlarda tehlikeli hale gelebilir.
Ateşin yükselmesine neden olan durumlardan bazıları: Virüsler, Bakteriyel enfeksiyonlar, Güneş çarpması, Kulak enfeksiyonu, Soğuk algınlığı ve grip, Zatürre, İdrar yolları enfeksiyonu, Romatoid artrit gibi bazı iltihaplanmalar, Kanser, Antibiyotikler ya da bazı ilaçlar, Difteri, tetanos gibi bazı aşılar, Lupus, İnflamatuar bağırsak hastalığı, Kan pıhtısı, Uyuşturucu kullanımı, Çocuklarda diş çıkarma, Gıda zehirlenmesi.
ATEŞ BELİRTİLERİ Titreme, ürperme, kasılma, Kaslarda ve eklemlerde ağrı, Baş ağrısı, Aşırı terleme ya da aralıklarla soğuk soğuk terleme, Kalp hızında artış, çarpıntı, Yüzde kızarıklık, Baygınlık hissi, Baş dönmesi, Güçsüzlük, İştah kaybı, Çocuklarda ve bebeklerde sinirlilik huysuzluk hali, Çocuklarda kulak ağrısı, kusma, ishal, Çok yüksek ateş durumunda halüsinasyon, kafa karışıklığı. Bu belirtileri ciddi belirtilerdir. Acil olarak tıbbi yardım gerektirir.
|