Düzenli spor yapmak hem sağlıklı, hem de belli bir sağlık sorunu olan çocukların gelişimi için de son derece önem taşımakta.
Özellikle kalp sağlığının korunmasında uygun sporun doğru zamanda yapılması ve sağlıklı beslenmeyle de desteklenmesi ayrı önem taşıyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, çocuklarda kesin olarak belirlenmiş bir yaş sınırı olmasa da, ortalama dört yaşından itibaren düzenli egzersize yönlendirilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor.
Hepimizin bildiği gibi yaş farkı gözetmeksizin sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli koşullarından biri spor yapmaktan geçer. Bu nedenle de küçük yaşlardan itibaren çocuklar spora özendirilmeye çalışılmalıdır. Çocuklarda ne kadar erken spora başlanırsa bunun hayat boyu sürdürülebilen bir alışkanlık olması o kadar kolaylaşır bunu da unutmayın. Bu sayede çocuğun fiziksel, sosyal, ruhsal ve hatta kimlik gelişimine de olumlu katkı sağlanabilir. Prof. Dr. Lenk, sporun çocukların kalp sağlığının korunması için de gerekli olduğunu anlatarak, çocukların ve ergenlerin her gün 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını söylüyor.
"Kalp-Damar Hastalıklarında Riskini Düşürüyor"
Çocukluk döneminden başlayan aktif bir yaşam sürmek, yaşam süresini artırdığı gibi kalp-damar hastalıkları açısından riski de düşürüyor. Hareketsiz olan çocukların yetişkinlik döneminde de aynı yaşam tarzını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Lenk, "Kilo kontrolünün sağlanması, diyabet ve bazı kanser türlerinde riskin azaltılması, iyi kolesterolün yükseltilmesi ve kendine güvenin gelişmesi için çocukların mutlaka düzenli fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
"Sportif Aktivitelere Başlamadan Önce Neler Yapılmalı?"
Spora başlamadan önce tam bir fizik muayene ile uygun tetkiklerin yapılması gerekiyor. Böylelikle daha önceden bilinmeyen bazı kalp hastalıkları da saptanabiliyor. Bu hastalıkların başında kalbi besleyen koroner arter anomalileri ve/veya anevrizma denilen genişlemeleri, ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları geliyor. Prof. Dr. Lenk, bu yüzden spora yönlenmeden önce ailede ani ölüm olup olmadığının sorgulanmasının ve ayrıca normal fizik muayenenin, özellikle kardiyolojik değerlendirme yapılması gerektiğini söylüyor. Böylelikle spor sırasında gelişebilecek istenmeyen durumlar ve hatta ani ölüm riski ortadan kalkabiliyor. Sportif aktivitelere katılmış olan çocukların düzenli kardiyolojik kontrollerinin de aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Lenk, spor sırasında çarpıntı, göğüs ağrısı ve bayılma durumlarında çocuğun mutlaka bir kardiyoloji uzmanına götürülmesinin de önemli olduğunu söylüyor.
"Kalp Hastalığı Olan Çocuklar Spor Yapabilir Mi?"
Kalp hastalığı bulunan çocuklar, kontrollü olarak ve izin verilen düzeyde spor yapabiliyor. Egzersiz kapasiteleri normal olduğu için uygun sportif faaliyetleri yapabiliyor. Prof. Dr. Lenk, ancak bu çocuklarda kalp atışlarını aniden arttıran ve yüksek efor gerektiren tenis, basketbol, voleybol ve koşma gibi sporlardan uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Kalp hastalığı olan çocuklar için en uygun aktivitenin yürüyüş ve yüzme olduğunu belirten Prof. Dr. Lenk yürüyüş yapmanın zayıflamaktan öte, vücuttaki stresi azaltmaya da yaradığına, yürüyüşle kan yağlarının düştüğüne, yararlı kolesterol denen HDL'nin yükseldiğine, hatta düzenli yürüyüşler ile kan basıncının bile kontrol altına alınabildiğini söylüyor
"Spor Yapmanın Riskli Olduğu Kalp Hastalıkları Nelerdir?"
1. Kalp kapaklarında ağır darlıklar, 2. Kalp kası kalınlaşması ile beraber seyreden kalp hastalıkları, 3. Kalp kasının enfeksiyon ve/veya diğer etkenlere bağlı iltihapları, 4. Akciğer basıncının artışı ile beraber seyreden kalp hastalıkları, 5. Bazı ritim bozuklukları (özellikle uzun QT sendromu ve Brugada sendromu gibi) |