Yaşamın ilk yılı bebeğin ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Temel güven duygusunun oluştuğu bu dönemdeki anne ve bebek ilişkisi, son yıllarda pek çok araştırmaya konu olmuştur.
Doğum sonrası anne-bebek arasındaki bağlılık ve bakım, bebeğin yaşamını fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak sağlıklı sürdürmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle bağlanma bebeğin psikolojik gelişimi ve dış dünya ile kurduğu ilişki açısından, temel süreçlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Anne ve babalar bebekle etkileşime girmek için çeşitli yollar kullanır. Bebek ile etkileşimi sağlama ve geliştirmede etkin bir yöntem olan dokunma, anne bebek arasındaki bağlanmayı etkiler. Bebeğe dokunmaktan, okşamaktan ya da göz-göze temastan kaçınma, bebeği ile olumlu ve uyaran verici şekilde konuşmama, bebeği az veya çok besleme, emzirmekten kaçınma, bebeğe sözlü veya sözsüz olumsuz davranışlarda bulunma, anne-bebek bağlanmasını olumsuz yönde etkileyen maternal davranışlardandır.
Anne bebek bağlanmasının geliştirilmesinde dokunma ve göz teması kurmanın en kolay ve en doğal yollarından biri masajdır.
Dokunma ve masaj, bebeğin vücut temasını sürdürerek bebekte güven duygusunu güçlendirmenin ve annenin bağlanma davranışını geliştirmenin yanı sıra emzirme başarısını da destekler. Başarılı bir emzirme süreci, yeni doğanın fiziksel büyüme gelişmesini ve sağlığını olumlu yönde etkiler. Literatür incelemesinde; depresyonlu anneler, adolesan anneler ve prematüre bebeği olan annelerde, masajın anne bebek bağlanmasına ve emzirmeye etkilerini gösteren çeşitli çalışmalara rastlanmıştır. Sağlıklı bebeklere uygulanan masajın anne bebek bağlanmasına ve emzirmeye etkisini gösteren çalışmalar oldukça fazladır.
Bu sebeple oksitosin yani annede süt yapmaya yarayan hormonun artması ve bol süt olması için fazlaca bebeğinize dokunun sevgili anneler... Erken doğum yapan anneler kucağına bebeklerini alamadıklarında kendilerini haliyle kötü hissediyorlar fakat bu süreçten hemen sonra masaj hem bebeğinize iletişim yolunuz olacaktır hem de sizin sütünüzü artıran en önemli faktördür.
Araştırmalar gösteriyor ki, bebekleri ile daha fazla zaman geçiren, dokunsal teması olan ve masaj uygulayan annelerin emzirme yeteneklerinin arttığı ve bebeklerini daha uzun süre emzirdikleri tespit edilmiştir.
Bebek masajı ile yapılan diğer çalışmalar; masajın anne bebek iletişimini güçlendirme, bebeğin seratonin düzeyini artırma, stres hormon düzeylerini azaltma, bebeğin uykusunu düzenleme, motor gelişimini ve koordinasyonu artırma, fiziksel büyümesini destekleme, bebeğin daha az hastalanmasını ve daha az tıbbi yardıma gereksinim duymasını sağlama gibi pek çok yararı olduğunu ortaya koymuştur.
Sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplum için sağlığın korunması ve geliştirilmesi gereklidir. Bu amaçla, sağlıklı anneler ve bebeklerde bağlanma süreci davranışlarının belirlenmesi, annelerin emzirme başarılarının artırılması ve bebek masajının yaygınlaştırılması ile daha sağlıklı bebek ve toplum yaklaşımına katkı sağlanabilir.
İrem Kalkavan: Bebek Masaj Eğitmeni |