Bakan Çelik, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtladı.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün ilde üniversite öğrencileri için yurt yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Çelik, Bilecik'teki yüksek öğrenim yurtlarının öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi. Türkiye'deki mevcut üniversite öğrencisinin yüzde 10'unun kredi yurtlar kurumu yurtlarında kaldığını belirten Çelik, ''Kredi yurtlar kurumunun yurtları, çevre ülkelerde, hatta bazı batılı ülkelerde bile örnek gösterilecek temizlikte ve rahatlıkta yurttadır'' dedi.
SORU FORMATINI ELEŞTİRDİ
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, Çıldır'a bağlı köy okullarına ilişkin aynı içerikteki sorularını eleştiren Çelik, zaman zaman sorulan soruların, sorulduğu tarihte cevaplandırılmadığı için anlamını yitirdiğini söyledi. Öğüt'ün, 22 soruyu da 15 Ağustosta sorduğunu ifade eden Çelik, ''İlginç olan şu, Sayın Öğüt, 2. dönem milletvekilliği yapmaktadır. Sorularda kullanılan format, soru sorma hakkını pek de iyiye kullanılmadığını göstermektedir. Bütün köylerde, öğretmen açığı, istinat duvarı, tuvaletin olmaması, çatının akması, pencerenin sağlıksız olması gibi bir sorunlar, tüm okullar için standart olabilir mi? Danışmanınız hiç özenli davranmamış''diye konuştu.
Bakan Çelik, yine de sorulara yanıt vereceğini belirterek, okulların son durumlarıyla ilgili Valilikten aldığı bilgileri aktardı. İktidara geldikleri 2003 yılından bu yana, kamunun kullanımına tahsis edilen kadroların asgari yüzde 50'sinin Milli Eğitim Bakanlığında kullanıldığını belirten Çelik, şöyle konuştu: ''2003 ile 2007 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı başta öğretmen olmak olmak üzere istihdam ettiği ilave insan sayısı 300 bin civarındadır. Öğretmen atamaları bundan sonra da devam edecektir. Türkiye'deki öğretmen açığı, bizim için zaruret olan sayı 25 bindir. Aralık ayında 10 bin öğretmen ataması yapacağız. Ancak 12 bin de değişik branşlarda öğretmen fazlamız vardır. Bunlar farklı branşlarda değerlendiriliyor. Vahamet derecesinde öğretmen açığından söz etmemiz mümkün değildir. Her halükarda dersler boş geçmemektedir.''
''7 YAŞINDAN İTİBAREN YATILI OKULDA OKUDUM''
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in yatılı çocuklarla ilgili bir sorusu üzerine Çelik, kendisinin 7 yaşından itibaren yatılı okulda okuduğunu söyledi.
Çelik, çocukların kendi köylerinde, mezralarında, anne babalarına yakın yerlerde eğitim ve öğretim görmesinin tercih edilen bir şey olduğunu, ancak Türkiye'deki göç olgusu ve 8 yıllık kesintisiz eğitimden dolayı bunun uygulamanın mümkün olmadığını savundu. ''Türkiye'de taşımalı eğitimin kaldırılmasının mümkün olmadığını dile getiren Çelik, ''8 yıllık bir ilköğretim okulunu, 8 öğrencisi olan bir köye yapsanız, bunu nasıl işleteceksiniz?'' diye sordu.
Çelik, yatılı okullardaki günlük iaşe bedelini 1.5 TL'den 5.5 TL'ye çıkardıklarını, birçok okulun bu iaşe bedelini tüketemediğini ifade ederek, yatılı okulların modernize edilmeye çalışıldığını söyledi.
Yatalı okulları; öğretmenlerin, çocuklara anne, baba, ağabey abla şefkati ile yaklaştığı yerler yapmaya çalıştıklarını anlatan Çelik, ''Fırsat eşitliği açısından tekrar ediyorum. Ben ilkokulu, ortaokulu, liseyi yatılı okudum. Fakir çocukların eğitimden yararlanması, eğitimde fırsat eşitliği adına yatılı okullarda ülkemiz model ülkedir. Yurtlar ve yatılı okullar dahil, her gün bir milyon 200 bin öğrencimize yemek veriliyor. Bu da örnektir ve çevremizdeki ülkelere model olacak niteliktedir'' dedi.
''HALA BAZI OKULLARDA TEZEK YAKILIYOR''
CHP'li Ensar Öğüt de sözlü soru önergesini aynı formatta vermesinin nedeninin olduğunu belirterek, geçen yıl bu yönde verdiği soru önergelerine yanıt alamadığını söyledi. Öğüt, ''Sayın Bakan, sizin baskınızla oradaki okullara hizmet götürülüyor. Ardahan'ın ciddiye alınması için aynı formatta soru önergesi verdim. Ardahan'ı kimse gözden çıkarmasın. Geçen dönem okullarda tezek yakılıyordu. Bu Türkiye'ye yakışmıyordu. Sizin de girişimlerinizle şimdi tezek yerine kömür yakılıyor. Ama hala bazı okullarda tezek yakılmasına devam ediliyor'' diye konuştu.
|