Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'nu makamında ziyaret ederek, ilin sorunları hakkında brifing alan Unakıtan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Unakıtan, olası sınır ötesi operasyonun gerçekleşmesi halinde ekonomik hedeflerde bir şaşma olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, Türkiye'nin bir terör sorunu bulunduğunu ve bu sorunla ilgili hükümetin her türlü tedbiri aldığını söyledi.
''Bunun içine sınır ötesi harekatlar da dahil, Türkiye'nin güvenliği için alınabilecek her türlü tedbiri hükümet olarak alıyoruz'' diyen Unakıtan, şöyle devam etti:
''Bu bir devlet meselesi. O bakımdan gayet de hassas hareket ediyoruz. Büyük çapta bazı şeyleri de açıklayamıyoruz. Açıklanamayan durumlar da var, açıklanan durumlar da var ama biz mümkün olduğu kadar kamuoyuyla herşeyi paylaşmak istiyoruz. O gibi hareketlere yönelik bizim bütçemizde de diğer kamu finansmanında da gerekli tedbirler alınmıştır. O konuda bizim herhangi bir problemimiz yoktur. Türkiye içinde çok büyük, öyle enflasyonda bir takım şaşmalara yol açmayacak konulardır bunlar. Türk milleti, büyük bir millettir. Türkiye Cumhuriyeti, kuvvetli bir devlettir. O bakımdan bizim için o türlü tedbirler ekonomimizde çok büyük problemlere yol açmayacaktır.''
-BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ-
Unakıtan, 2008 bütçesiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, bütçede bütün hedefleri açıkladıklarını, bütçe açığının ne kadar olabileceğini, gelirleri, giderleri, harcamaları ve bu harcamaların nerelere yapılacağını açıkça duyurduklarını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda şu anda bütün bakanlıkların bütçelerinin görüşüldüğünü hatırlatan Unakıtan, ''Ama şunu söylemek istiyorum ki 2007 yılı bütçe gerçekleşmeleri, artık sonuna doğru geliyor. Ekim ayı bütçesi zannediyorum bugün açıklandı veya açıklanacak. Orada da görünen o ki 2007 yılında bütçe hedefinden daha az bir açıkla yılı kapatacağımızı kuvvetle tahmin ediyorum'' dedi.
-''PETROL FİYATLARI ARTTIKÇA TRAFİK ARTIYOR''-
Petrol fiyatlarındaki artışın ekonomik hedefler üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Unakıtan, bunun Türkiye ekonomisi için pek iyi bir gelişme olmadığını söyledi. Çok az miktarda petrol çıkan Türkiye'nin, petrol ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Unakıtan, şunları kaydetti:
''O bakımdan dünyada petrol fiyatlarının artması, bizi menfi yönde etkiler. Ama buna da yapacak bir şey yok. Yani dünyada petrol fiyatı artınca, Türkiye'nin buna etkisi sıfır düzeyindedir. Fakat Türkiye ekonomisinin büyüklüğü, bu artışları şu anda çok büyük bir problem halinde görmüyoruz, bunu karşılayacak durumdadır. Ama, artmalar olmasa çok daha iyi olacak. Cari açık noktasından daha fazla dışarıya petrol parası ödemek zorunda kalıyor Türkiye. Bütçeye de tabii etkisi menfi olur. Çünkü, devlet kuruluşlarının kullandığı akaryakıtın bedeli artıyor. Ondan bütçe de nasibini alıyor. O bakımdan Türkiye için petrol fiyatlarının artması iyi bir şey değil. Ama, altından kalkılamayacak problemler de söz konusu değildir. Türkiye için, şu anda ekonomi için çok büyük bir problem değildir. Hatta görüyorum ben, İstanbul'a gidiyorum, petrol fiyatları artıyor, petrol fiyatları arttıkça trafik artıyor. Ben de bunu anlamıyorum. Demek ki Türkiye'de alım gücünün arttığını gösteriyor bu.''
Unakıtan, ''Petrol fiyatlarındaki artış, enflasyon üzerinde baskı yaratabilir mi'' yönündeki soruya, ''Tabii enflasyon üzerinde menfi yönde bir baskı var. Ama petrol ithal eden bütün ülkeler için aynı problem söz konusu'' dedi.
-''KDV TAHAKKUKLARINDA BİR AZALIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL''-
Türkiye'nin bu yılki vergi toplama performansını değerlendirmesi istenen Unakıtan, Türkiye'nin, vergi toplama konusunda hedeflerine hemen hemen ulaştığını, ancak birinci yarıda ekonomide bazı sektörlerdeki talep düşüklüğünden dolayı ÖTV ve KDV'lerde bir miktar düşüş olduğunu belirtti.
İkinci yarıda ise bu kaybı büyük çapta kapattıklarına işaret eden Unakıtan, şöyle konuştu:
''Yalnız Türkiye'de, bütün kamuoyunda şöyle bir şey var; ücretlilerden vergi iadeleri kalktı, bundan dolayı da KDV gelirleri azaldı, millet fiş almıyor diye. Biz maliye olarak buna katılmıyoruz. Çünkü bizim KDV'mizde bir azalış olmadı. Geçen seneye göre beklediğimiz hedefimize uygun olarak artma söz konusu. Yani KDV'mizde azalma değil, artma söz konusu. Yalnız, KDV iadelerinde çok fazla artış oldu. İadelerde artış olunca, net gelirlerde bir azalma oldu. Yani 'vergi iadesi almıyor ücretliler, dolayısıyla fiş talep edilmiyor ve KDV de azaldı' fikrine biz katiyen katılmıyoruz. Bunun yanlış olduğunu ben burada altını çizerek söylemek istiyorum. KDV işinde veya vergi işinde bilen de bilmeyen de konuşuyor. Ama, müsaade etsinler ki burada konuşması gereken herhalde birinci derecede maliye bakanıdır. Maliye bakanı olarak ben söylüyorum ki KDV gelirlerimizde azalış olmadı.
Ancak, KDV iadelerinde neden artış oldu? İhracatımız arttı. 100 milyar doları geçti. Her bir ihracatta biz vergi iadesiyle karşı karşıya kalıyoruz. İkincisi bazı KDV'lerde biz düşme yaptık. Mesela gıdada, eğitimde, sağlıkta yaptık. Birdenbire vergilerini düşürdük. Onların bizden eskiden KDV alacakları var. Bizim alacağımız vergilere göre daha fazla bir KDV verme söz konusu. Dolayısıyla orada net gelirlerde bir azalış söz konusu olmuştur, fakat bizim normalde KDV tahakkuklarında herhangi bir azalış söz konusu değildir.''
-KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE-
Unakıtan, Türkiye'de ciddi bir kayıt dışı ekonomi olduğunu, bununla maliye olarak bilinçli şekilde mücadele edeceklerini söyledi.
Mevcut tedbirler ve incelemeler sayesinde 2007 yılında bugüne kadar 1.5 milyar TL vergi ve faiz cezalarından para girdisi sağladıklarını dile getiren Unakıtan, şunları kaydetti:
''Ama bu incelemeleri daha yaygın ve yoğun denetimler haline getireceğiz. Fiş vermeyenlerin üzerine daha fazla gideceğiz. Yeni yeni teknikler deneyeceğiz. Bunlardan bir tanesi bizim maliyecilerin hepsi, kontrole çıkacaklar. Bu kontrolde hiç kimse kendisini maliyeci olarak tanıtmayacak. İçeri girip, alışveriş yapacak. Fiş vermezse anında cezayı yapıştıracak. Ve bu cezaları da artıracağız. Yani denetimler sırasında bir defter veya boya, badana malzemesi alırsa, onların paralarını da vereceğim. Bütçeden onlara para da ayıracağım. 'Gidin, şurada alışveriş yapın'... Alışveriş yapacaklar. Alışveriş sırasında fiş vermeyene cezası kesilecek. Ve onu da mimleyeceğiz. Onu sürekli inceleme altında tutacağız. Onun için herkes fişi alacak. Almayanın da mesuliyeti var. Onun da cezası var. Biliyorsunuz alışveriş için malı veriyor, parayı alıyor, 'güle güle efendim'. 'Nerde fiş?', 'Yok'...'Fiş' diyorum, 'Ya işte bu havada fiş verilir mi'.''
Unakıtan, bir gazetecinin, ''Fiş almayanla fiş vermeyeni fişleyecek misiniz'' yönündeki sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Tam tabir bu, doğru bir tabir ettin. Onları da fişleyeceğiz. Üzerine de devamlı gideceğiz. Çünkü ülkenin kayıt dışından kurtulması lazım. Kayıt dışından kurtulmadan Türkiye'nin çağdaş ülke olması mümkün değildir, AB'ye girmesi de mümkün değildir. Bunu iyice kabullenmemiz lazımdır. Bu vatan meselesi. Yani bu vatanımızı daha iyi yere getirmek mecburiyetindeyiz. Buna hepimizin uyması lazım. Bu maliye bakanının işi değil sadece, maliye teşkilatının da değil. Bütün Türk milletinin işidir. Bu bilinçte olmamız lazım.
-''ALACAĞINI ALAMAYAN DEVLET, İYİ DEVLET DEĞİLDİR''-
Vergi borcu olan bazı mükelleflerin banka hesaplarına haciz konulmasına da değinen Unakıtan, şöyle konuştu:
''Niye koydun sen hacizi bankalardaki hesaplara? Ee bankada para duruyor. Adama 'Borcunu öde, borcunu öde' diye diye adeta yalvarıyoruz. Borcunu ödemiyor. 'Parası mı yok' da diyemeyiz, var parası. O zaman müsaade ederseniz, alacağını alamayan tüccar nasıl iyi bir tüccar değilse, alacağını alamayan bir banka nasıl iyi bir banka değilse, alacağını alamayan devlet de iyi bir devlet değildir. Devlet dediğin alacağını alacak, vereceğini verecek. Vatandaşa hizmet böyle oluyor, başka türlü olmuyor. Para da bize gökten yağmıyor yani. Vergilerimiz var sadece. Petrol de çıkmıyor bizde fazla. O bakımdan değerli arkadaşlar, bilhassa medyadan da bunu özellikle rica ediyorum, bu vatandaşlarımızın vatandaşlık vazifesi. Nasıl askere gitmek bir vatandaşlık vazifesiyse, gitmeyene kötü gözle bakıyoruz, askerden kaçana kötü gözle bakılır bizde. Askerlik ocağı kutsal bir ocaktır. O zaman vergi de aynı şekilde.''
|