Uyku süresi zinde bir yaşam ve beden sağlığı için en önemli etkenlerden biri. Yapılan araştırmalar özelikle çocuklarda az uyumanın obeziteye neden olabildiğini ortaya koyuyor. Peki, uyku kiloyu nasıl etkiliyor? Uyku süresinin ne kadar olması gerekiyor? İşte yanıtlar...
Yapılan araştırmaya göre, günde 8.5 saatten daha az uyuyan altıncı sınıf öğrencilerinin yüzde 23, günde 9.25 saatten daha fazla uyuyan yaşıtlarında ise yüzde 12 oranında obezite görüldüğü tesbit edildi.
Yaptıkları araştırmalar sonucunda daha az uyuyan çocukların obeziteye daha meyilli olduklarını tespit ettiklerini belirten Michigan Üniversitesi’nden Dr. Julie Lumeng, ev ortamı gibi diğer faktörlerin de değerlendirilmesiyle, az uyku ve aşırı kilo arasındaki bağlantının daha açık bir şekilde ortaya çıktığını söylüyor.
Uyku Kiloyu Nasıl Etkiliyor?
Lumeng, üç durumda uykunun kiloyu etkilediği vurguluyor. Öncelikle, yeterli gece uykusu almamış bir çocuk, gün içinde daha az hareket ediyor. İkinci olarak, eğer çocuk yorgunsa, daha hırçın oluyor ve daha çok yemek yiyor. Ve son olarak uyku ve yağ metabolizması arasındaki muhtemel bağlantı gösteriliyor.
Daha önce yapılan çalışmalara göre, yetişkinlerde uykusuzluk, iştah ve metabolizmayla ilgili, leptin ve insülin gibi hormonların salgılarında değişikliğe neden oluyor.
Pediatristlerin ve ebeveynlerin çocuğun uyku alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, uykunun sağlığımız için en az yiyecekler kadar önemli olduğunu vurguluyorlar.
Yatma ve kalkma saatlerinin, hem yetişkinler hem de çocuklar için çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, haftasonları biraz fazla uyumanın genellikle bir zararının olmadığını da söylüyorlar. Ancak çocukların öğleye veya öğleden sonraya kadar uyumalarına müsaade etmenin problemlere davetiye çıkarmak olduğunun da unutulmaması gerekiyor.
Ayrıca televizyonun çocuğun uyumasını güçleştirdiği ve bu nedenle çocuğun odasında kesinlikle televizyon olmaması gerektiği de verilen bilgiler arasında yer alıyor.
|