Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de kamu-özel ortaklığı ile yeni şehir hastanelerinin yapılacağını bunun ilk Kayseri'de hizmete gireceğinin müjdesini verdi.
Sağlıkta dönüşüm programları hakkındaki yapılan çalışmalar ve sorunlar hakkında illere tek tek ziyaret gerçekleştiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kayseri ziyaretinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Vali Mevlüt Bilici'yi makamında ziyaret etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile il protokolünün hazır bulunduğu ziyarette konuşan Bakan Akdağ, "Sağlıkta dönüşüm programı ile nereye geldiğimizi tespit edebilmek için illerde il değerlendirme toplantıları yapıyoruz. İlin sağlık durumunu değerlendiriyoruz ve hizmetlerin daha mükemmel olması için çalışma yapıyoruz" dedi.
Evde sağlık hizmetleri kapsamında Kayseri'de 700'e yakın hastanın evde tedavi gördüğünü belirten Bakan Akdağ, hastane randevu sistemiyle ilgili vatandaşın bilincinin son zamanlarda arttığına dikkat çekti. Akdağ, "Merkezi hastane randevu sistemini Kayseri'de Erzurum ile birlikte ilk burada başlatmıştık. Bu randevu sistemi ile hastanelere gitmeye teşvik etmek istiyoruz. 182 numarayı arayıp randevu ile hastanelere gitmelerini sağlıyor. Hastaneye gelecek olan vatandaşlarımızın buradaki işleri kolaylaşmış oluyor. Vatandaş tanıdıkça iyi kullanmaya başladı" dedi.
Öte yandan Kayseri'ye Türkiye'nin ilk şehir hastanesi yapılacağının müjdesini veren Bakan Akdağ, "Türkiye'de kamu özel ortaklığı ile yeni şehir hastaneleri yapıyoruz. Bu, Türkiye'deki hastanecilik açısından sağlığın çehresini değiştirecek proje. Bu projelerin sözleşmesinin imzalanması ilk Kayseri'ye nasip oldu. Kamu-özel ortaklığı ile yapacağımız büyük hastane kampüslerinin ilkinin temelini Eylül ayı içerisinde atmış olacağız" şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, yaklaşık bin 500 yatak kapasiteli hastanenin Kayseri çevresindeki illerede hizmet verebileceğini kaydetti.
"SEZERYANA KARŞI ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI"
Sezeryan ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Bakan Akdağ, "Türkiye sezeryan açısından son derece oranların yüksek olduğu bir ülke durumundaydı. Son 3 yıldır ciddi tedbirler aldık. Bu programların içerisinde hizmet içi eğitiminden, vatandaşın bilgilendirilmesine kadar bir dizi tedbirler var. Bunun meyvelerini almaya başladık. Sezeryanla doğum yapma oranı yüzde 26 idi. Bu rakam yapılan çalışmalarla yüzde 23'e indi. Vatandaşın bilgilendirmesini artırdıkça bu rakam daha da düşecektir" ifadelerini kullandı.
Sezeryan kararının mutlaka sorgulanması gerektiğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Özellikle anneler seçici sezeryanla kaçınmalıdır. Sezeryan, anne sağlığı ve bebek sağlığı açısından mecbur olduğu zaman tercih edilmesi gereken bir yöntemdir. Sezeryan ihtiyaç olduğunda mutlaka başvurulması gereken bir durumdur ama normal değildir" dedi.
Somali'ye yapılan yardımlar hakkında konuşan Bakan Akdağ şunları söyledi:
"Türk halkı Somali konusunda dünyaya örnek bir tavır göstermiş oldu. Milletimiz her zaman olduğu gibi düşküne mazluma elini uzattı. Bizler bu meseleye çok büyük önem veriyoruz. Ramazan ayında Somali'de kardeşlerimiz aç iken bizim tok yatmamız mümkün değildi. Hükümet, Diyanet ve Kızılay'ın kampanyaları var. Sağlık çalışanları olarak bakanlığımızın yardım çalışması var. Dünyanın zengin ülkeleri bu meseleye uzaktan bakarken Türk milleti büyüklüğünü bir kez daha göstermiştir. Ramazan boyunca ve sonrası Türkiye'den yardım yağacağına inanıyorum."
Bakan Yıldız ise, kaçak elektrik kullanımına değinerek, "İki temel tercih yapılıyor dünyada, ya bölgesel tarife ile müşterilerin bütün kayıp kaçakları bir havuza atılıyor ve o bölge için bir tarife oluşuyor. Türkiye ulusal tarifeyi tercih etti. Nerede kayıp kaçak olursa olsun bu havuza atılıyor ve tüm vatandaşlar tarafından ödeniyor. Tabii ki kanun yönetmelik ve mevzuat var. Bu hem kul hakkı hem de devlet hakkıdır. Hangi bölgeden olursa olsun kaçak kullanmaması lazım. Toplumsal olarak hassasiyetimizi belirtmemiz lazım" dedi.
|