Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, çocuklarda zehirlenmeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Öztürk, "Zehirlenmeler çocuklarda önlenebilir ölüm ve sakatlık nedenlerinden birisidir. Evde bazı basit tedbirler alınarak çocuklarda zehirlenmenin önüne geçilebilir" dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yaptığı açıklamada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk acil servisine başvuran çocukların yaklaşık yüzde 6'sını zehirlenme vakalarının oluşturduğunu ve zehirlenmelerin yüzde 90'ının ev içinde gerçekleştiğini kaydetti. Prof. Dr. Öztürk, "Sağlıklı çocuklar aslında çok basit bazı tedbirlerin alınmaması veya ihmaller nedeniyle zehirlenerek ölmektedir. Evde bulunan bazı ilaçlar (depresyon ilaçları, uyku ilaçları, parasetamol, aspirin, demir.
ilaçları gibi), çamaşır suyu ve deterjanlar, tarım ilaçları, tiner, boya, naftalin, lavabo açıcı veya parlatıcı temizlik maddeleri gibi kimyasallar en sık rastlanan zehirlenme nedenleridirler" diye konuştu.
Çocuk Hastanelerinde zehirlenme vakalarına daha çok çocuk acil servisi, Sosyal Pediatri Bölümü ve Yoğun Bakım Ünitesi'nden ilgili öğretim üyesi ve doktorların müdahale ettiğini belirten Öztürk, "Evde çocuklar zehirlenmeye yol açan maddeleri ağız yoluyla, solunum yoluyla ya da deri teması ile almaktadırlar.
Yakın zamanda hastanemizde iki çocuk evde annelerinin kullandığı temizlik maddesini içtikleri için kaybedilmiştir. Evde kullanılan bazı temizlik maddelerinin çok küçük miktarlarda alınması bile çocukları dakikalar veya saatler içinde ölüme götürebilmektedir. Bu nedenle anne-baba ve bakım veren kişilerin çocuk için güvenli bir ortam oluşturmaları bu tür ölümlerden ve sakatlıklardan korunmanın en önemli yoludur" şeklinde konuştu.
Zehirlenme durumunda çocuğa yapılacak ilk müdahalenin nasıl olacağının iyi bilinmesi gerektiğine de vurgu yapan Öztürk, zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
"Temizlik maddeleri, deterjanlar, çamaşır suyu gibi maddeler ve ilaçlar mutlaka çocukların ulaşamayacağı yüksek ve kilitli dolaplarda saklanmalıdır. Dolaplarda ve çekmecelerde özel güvenlik mandalı olmalıdır. Temizlik maddeleri ve kimyasallar kesinlikle bardaklara veya pet şişelere konulmamalıdır, kendi kutularında saklanmalıdır. Bu tür kimyasal maddelerin ve ilaçların çocukların kolayca açamayacağı güvenli kapakları olmalıdır.
Kutuların üzerindeki uyarılar dikkatle okunmalı ve bu kurallara mutlaka uyulmalıdır. Çocuklar erişkinlerin davranışlarını taklit etme eğiliminde oldukları için çocukların önünde ilaç içilmemelidir. Çocuklara ilaç verirken 'şeker' olarak tarif edilmemelidir. Çocuklar şeker olduğunu düşünürlerse ilaçları kolaylıkla yiyebilirler. Evde bulunan bitkilerin özellikleri ve zehirli olup olmadıkları araştırılmalıdır, bazı bitkilerin yenmesi tehlikeli olacağı için bunlar evden uzaklaştırılmalıdır. Evde temizlik, boya-badana yaparken çok dikkatli olunmalıdır.
Çünkü zehirlenmelerin çoğu bu durumlarda yapılan ihmallerden kaynaklanmaktadır. Deterjanlar, boya, tiner, çamaşır suyu gibi maddeler kullanıldıktan hemen sonra kapatılarak tekrar dolaba yerleştirilmelidir.
Çocukların bu kova veya leğenlerden mutlaka uzak tutulması sağlanmalıdır. Ayrıca bu tür temizlik maddeleri kullanıldığında ortamın uygun şekilde havalandırılması sağlanmalıdır. Ayrıca zehirlenme durumunda nasıl müdahale edilmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklarımızın bu şekilde basit ve önlenebilir nedenlerden ölmesine engel olmak için onlara güvenli bir ortam oluşturalım ve almamız gereken tedbirlere mutlaka uyalım."
|