Brüksel'de düzenlenen ''Türkiye: Büyüyen Ekonomi İçin Enerji- Fırsatlar ve Zorluklar'' başlıklı panele katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmaması halinde kaybedenin Türkiye olmayacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye Dostları'' grubunun himayesinde Brüksel'de düzenlenen ''Türkiye: Büyüyen Ekonomi İçin Enerji- Fırsatlar ve Zorluklar'' başlıklı panele katıldı. Taner Yıldız, ''Türkiye, enerji alanında Avrupa'ya en güçlü desteği veren ülkelerden biri olduğunu göstermiştir. Tabii hal böyleyken bu noktada daha açık konuşmam lazım. AB içinde ne yazık ki bir kısım lokal düşünen, daha sınırlı düşünen, stratejik yaklaşımları sakat bırakan ve kendi çıkarlarını AB'nin genel çıkarlarının üzerinde gören bir yapının, özellikle enerji faslının açılmasıyla alakalı koyduğu şerhin farkındayız. Bu, yaptığımız işlerle çok mütenasip görünmüyor'' diye konuştu.
''Düşünün, bir yanda doğalgazda arz kaynaklarını, ülkeleri ve güzergahları çeşitlendirmeyle alakalı Türkiye'nin yaptığı çalışmalar, bir yanda hem frekanslarıyla hem de bütün enerji kalitesiyle AB ile elektrik enterkoneksiyonunu sağlayan bir Türkiye'' diyen Yıldız, ''Ama bunun karşılığında müzakere sürecinde bir enerji başlığının dahi açılmadığı bir Türkiye. Burada bir yanlışlık var diye düşünüyorum'' ifadesini kullandı.
Uluslararası hukuka ve AB hukukuna aykırı olarak yapılan tarihi hatanın sonucunda Kıbrıs'ın tamamını temsil ettiği iddiasıyla AB üyesi olan Rum yönetiminin Akdeniz'de yaptığı arama ve sondaj çalışmalarının adada barışın ve huzurun sağlanmasına yönelik büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Yıldız, çözüm istemeyen Rumların Kıbrıs'taki müzakere sürecini de olumsuz etkileyen bu provokatif eylemini anlamakta güçlük çekmediklerini söyledi. Yıldız, ''AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bu oyun ve engellemelerine 'dur' demesini beklemekteyiz'' dedi. Yıldız, AB katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmaması halinde kaybedenin Türkiye olmayacağını söyledi. Brüksel temaslarının ardından Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Yıldız, Türkiye'nin özellikle doğalgaz ve elektrikte AB ile ileri düzeyde iş birliği içinde olduğunu belirterek enerji faslının açılıp açılmamasının ya da Türkiye'nin AB'ye üye olup olmamasının bu durumu değiştirmeyeceğini dile getirdi.
Yıldız, AB'nin enerji alanında Türkiye'yle yakın çalışma gereğine inanıyorsa enerji başlığını açarak bu tutumunu ortaya koyması gerektiğini kaydeden Yıldız, ''Ama bizim bu konuda yalvaracak halimiz yok. Biz projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Kaybeden Türkiye olmayacaktır'' dedi.
AB'nin doğalgazda Rusya'ya olan bağlılığını azaltacak Nabucco Projesi'nde herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirten Yıldız, ''Kaynak ülkenin ya da kaynağın bulunmasıyla ilgili sorumluluğu sadece kendi omuzlarımızda hissetmiyoruz. Nabucco 6 tane ortağı olan bir şirkettir. Tabii ki bu projeyle ilgili olumlu duruşumuzu kaybetmeyeceğiz ama tek başımıza bu gazın kaynağını ya da ülkesini bulma durumunda değiliz'' ifadesini kullandı.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de tek yanlı arama ve sondaj çalışmalarına Fransa ve Almanya'nın destek vermesini değerlendiren Taner Yıldız, uluslararası hukuka aykırı bir durumun kim tarafından savunulursa savunulsun doğru olmayacağına işaret etti. Yıldız, Kıbrıs Rum kesiminin tek yanlı arama ve sondaj faaliyetleri sürdükçe Türkiye'nin de bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, nükleer enerjiyle ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin bu konudaki kararını gözden geçirmesi için Avrupa ve dünyada faaliyet gösteren 442 nükleer santralin kapanması gerektiğini tekrarlayarak, ''Dünyadaki 442 nükleer santral kapanmadan nükleer enerji kararımızı gözden geçirmeyeceğiz'' dedi. Yıldız, Türkiye'nin nükleer santral açmaması durumunda bile Ermenistan ve Bulgaristan'da birkaç kilometre mesafedeki onlarca yıllık santraller nedeniyle her zaman tehdit altında olacağına dikkati çekti.
Almanya ve diğer bazı ülkelerin nükleer enerjiden geri adım atma kararının yaşlanan santrallerin kapanmasıyla ilgili olduğunu belirten Yıldız, 40 yaşın üzerindeki nükleer santrallerin kapanmasını derhal kapatılmasına kendilerinin de destek verdiğini dile getirdi. Almanya'nın nükleer santralleri kapatma kararının uzun vadede sürdürülebilir olmayacağını vurgulayan Yıldız, Türkiye'de inşa edilecek santrallerde AB'nin belirlediği en yüksek güvenlik standartlarına bağlı kalacakları taahhüdünde bulundu. Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının artan enerji ihtiyacını karşılayamadığını ve dünyada halen 63 yeni nükleer santral inşasının sürdüğünü sözlerine ekledi.
|