Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, dini bayramların insanları stresten uzak tuttuğunu söyleyerek, "Bayramlar, Müslümanlık bilincimizi yenileyerek, millet olma irademizi canlı tutan birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan özel günlerdir" dedi.
Maraşlıgil, düzenlediği basın toplantısında, bayramların sevinçlerin paylaşıldığı, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı mutluluk, sevinç ve ibadet günleri olduğunu söyledi. Çağrıda bulunan Maraşlıgil, "Gelin hep birlikte sevgi, yardımlaşma ve dayanışma günü olan Kurban Bayramı'nı, ana, babamızın, akrabalarımızı, yaşlıları, kimsesizleri, eş, dost ve komşularımızı ziyaret edip bayramlarını tebrik edelim. Varsa aramızdaki dargınlıklara, küslüklere son verelim. Kendi çocuklarımızı sevindirirken, boynu bükük yetimleri, çocuklarına bayram hediyesi alamayan yoksulları hatta ekmek parası bulamayan fakirleri unutmayalım. Keseceğimiz kurbanların etlerini fakir ve yetimlere dağıtmayı ihmal etmeyelim. Bu arada hem cennet vatanımızı korurken şehit düşen tüm şehitlerimizi, ayrıca Van depreminde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi, ahirete göç etmiş olan yakınlarımızı ve bütün Müslümanları da hayırlarla ve fatihalarla analım" diye konuştu.
Kurban kesmenin kulu Allah'a yakınlaştırdığını söyleyen Maraşlıgil, “Müslümanlık bilincimizi yenileyen millet olma irademizi canlı tutan birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan kurban bayramı 6 Kasım 2011 Pazar sabahı kavuşmuş olacağız. Bu vesileyle yüce rabbimize hamd ediyor, sevgili peygamberimize salat ve selamlarımızı arz ediyoruz. Kurban kelime anlamı olarak yakınlaşmak anlamına gelmektedir. İslam ıstılahında ise kendisiyle Allah'a yakınlaşan şeye kurban adı verilmiştir. Çok şey vardır ki kulu Allah'a yakın kılar. Kurbanda onlardan bir tanesidir. Kestiğimiz kurbanın bize kazandırdığı, onun manevi atmosferini yakalamak ve Allah'a yakın olma psikolojisini yaşamaktır. Kurban, affı ümit ederek edebi saadet zincirinin halkasından tutmaya çalışmaktır” şeklinde konuştu.
Kurbanın namazdan sonra kesilmesi gerektiğini kaydeden Maraşlıgil, “Kurban ibadeti Kur'an-ı Kerim'de ilahi simge ve dini sembollerden biri olarak ifade edilmekte kurban kesme işlemi İbrahim (as)'ın Allah'a olan ahde vefasını yerine getirilmesidir. Ayrıca kurban bir kulluk davranışıdır. Bu bakımdan kurbanı bayram namazından sonra kesmek, dini bir görevdir. Mukim ve zengin olan her Müslüman Allah'a yakın olmak ve onun sevgisini kazanmak amacıyla kurban kesmelidir. Kurban kesilirken öncelikle besmele çekilmesi ve Allah için kelimesi önem arz etmektedir. Her, ibadetin bazı şartları ve özellikleri olduğu gibi kurban ibadetinin de belirli özellikleri vardır. Kurban özelliği taşıyan hayvanların kurban bayramının ilk 3 günü içerisinde kesilmesi gerekmektedir. Kurbanı kesmeyip bedelinin verilmesi ibadet yerine getirilmiş olmaz” ifadelerini kullandı.
Maraşlıgil, "Bu ibadetin önemini belirten hac suresinin 37. ayetinde ise, 'fakat unutmayın ki onların ne etleri Allah'a ulaşır ne kanları. Lakin ona ulaşan yalnızca sizin takvanızdır' buyrularak her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de insanın Allah'a karşı sorumluluk bilinci ve yalnızca Allah'ın rızasını gözetilmesinin ne kadar önemli arz ettiği özellikle bahsedilmiştir. Özellikle, 5 Kasım cumartesi yani arefe günü sabah namazından başlayan ve bayramın 4. günü ikindi namazında son bulacak olan teşrik tekbirlerini, her farz namazı sonunda getirmeyi unutmayalım" şeklinde konuştu.Maraşlıgil, son olarak tüm İslam aleminin bayramını tebrik etti.
|