Adanalı iş adamları, 2008 yılı değerlendirmelerinde, ekonomide herhangi bir kriz beklemediklerini, piyasaların hareketli ve düzenli olacağını, ancak cari açığa dikkat edilmesini, sanayinin rekabet gücünü artıracak yapısal reformların gerçekleştirilmesini, istihdamı destekleyecek teşviklerin oluşturulmasını istediler.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (ADSİAD) Süleyman Onatça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapıldığı bir yıl olması nedeniyle yıl içerisinde büyük bir beklenti içerisinde olmadıklarını söyledi. Piyasaların her iki seçime kilitlendiğini ve bu nedenle beklentilerini yüksek tutmadıklarını belirten Onatça, ''2008'de piyasada umutların olduğu yeni yıla yeni bir umutla başlayacağız'' dedi.
Onatça, 2008 için herhangi bir engel olacağını görmediklerini, bölgede ve içerde terör gibi sorunların yaşanmaması durumunda, piyasaların daha hareketli ve düzenli gideceğini bildirdi. Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu ve her an çeşitli gelişmelerin yaşanabileceğine dikkati çeken Onatça, ''Tüm bunlara rağmen önemli bir kriz olacağını sanmıyoruz. Ancak, hükümet cari açık konusunda dikkatli olmalı diye düşünüyoruz'' diye konuştu. Onatça, yıl içinde fazla gündeme gelmeyen AB konusunun da bir kenara konulmaması gerektiğini ve 2008'de bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmesini istedi.
ADASO BAŞKANI ÖZGÜMÜŞ
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş de sanayi ve üretim açısından 2007'nin kayıp bir yol olduğunu, içerdeki sıcak para bolluğundan dolayı özellikle alt kesimin çok önemli bir sıkıntı hissetmediğini, ancak sanayide ciddi kan kaybının devam ettiğini, sanayinin uyuşturucuya alışmış insan gibi ucuz ithalata bağımlı hale geldiğini belirtti.
Sanayinin rekabet gücünü artıracak yapısal reformların yapılmadığını savunan Özgümüş, şunları söyledi: ''Bunların sonuçları zaten yavaş yavaş görünmeye başladı. Açıklanan sanayide büyüme rakamlarının düşüş göstermesi de bunun doğal sonucu. 2008'e de geçen yıldan taşınan sorunlarla gireceğiz. Rekabet gücü açısından, düşük kurun yarattığı haksız rekabetten ve yapısal reformlar konusunda herhangi bir hazırlık olmadığından yeni yıl da umutlu olmamızı gerektirecek bir neden göremiyoruz. Şu anda tekstil sanayi çok büyük sıkıntı içerisinde görünüyor ama gerçekte bütün sektörler sıkıntıda ve sanayici büyümek, gelişmek uluslararası pazarlarda daha fazla yer almak yerine bulunduğu yeri korumaya çalışıyor. Bu nedenle 2008 zor geçecek.''
GİAF BAŞKANI TANRISEVER
Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Selçuk Tanrısever de 2007'nin Türk lirasının aşırı değerlenmesinden dolayı likitide sıkışıklığıyla geçtiğini ve sıkışıklığın halen devam ettiğini bildirdi. Döviz kurlarının düşen seyirde olması sonucu ihracatçının karlılığında yaşanan düşüşlerin likitide sıkıntısını artırdığını belirten Tanrısever, ''Bu bağlamda Türkiye'de artık sermaye piyasanın güçlü olmasından dolayı bankaların değişik kredi alternatifleriyle gerek şirketlere gerekse şahıslara sunduğu avantajlar piyasaların likitide sıkıntısını bertaraf etti gibi göründü. Ama tabi ki bu çözüm olmadı'' dedi.
Türkiye'de seçim ekonomisi ve seçim atmosferinin yaşandığını ifade eden Tanrısever, seçim öncesinde yaşanan siyasi belirsizliğin ekonomik açmazları beraberinde getirdiğini, 2007'nin parlak geçmediğini, kendileri için çok çalışıp az kazandıkları bir yıl olduğunu söyledi. Tanrısever, 2008'de istihdamı destekleyecek teşviklerin bir an önce oluşturulması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Böylece, işletmelerin karlılıklarının bir nebze olsun artarak istihdama yönelmelerini, 2008'in bu desteklerin ışığı altında 2007'den daha rahat ve daha bol likitide ile geçmesini arzu ediyoruz. Yıl içerisinde KOBİ'lere ve sanayicilere farklı yönde destekler hayata geçirilmeli ve artırılmalı. Yoksa 2008, 2007'den daha kötü bir yıl olur. Çünkü yeni yıla borçlanarak giriliyor, bu nedenle tıkanabiliriz.''
ÇUGİAD BAŞKANI ŞENBAYRAK
Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak da 2007'deki ekonomik göstergelerin iyi görünmesine karşın bunun iş adamlarına yansımadığını belirtti. Yıl içerisinde iki seçimin yaşanması nedeniyle hükümetin yapması gerekenleri ötelediğini, bunun 2007'nin durgun geçirilmesine yol açtığını anlatan Şenbayrak, ''Belirsizlikten dolayı önlerini göremeyenler yatırım için bekleyişe geçti. MB faizleri beklediğimizden az düşürdü. Dünyadaki en büyük faiz MB'de. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar da bizleri zora düşürdü. Herhangi bir dalgalanmada kurların yukarı çıkıp bir süre sonra aşağıya inmesi bütçe yapmamızı zorlaştırdı'' dedi.
Şenbayrak, yeni yılda en önemli sorunun yine bütçe olacağını, artan petrol fiyatlarının da hükümeti zorlayacağını belirterek, bütçe açığını azaltacak tedbirlerin alınmasını, mevcut teşvik sisteminin kaldırılarak, yerine sektörel teşvik uygulamasına geçilmesi gerektiğini bildirdi.
|