|
CİTİBANK'TA HESABI OLANLARA UYARI |
|
|
DÜNYANIN en büyük bankası ABD’li Citibank Türkiye’nin dış politikaları açısından tartışılacak bir karara imza attı. 106 ülkede faaliyet gösteren Citi, Türkiye’de yaptığı pazarlama faaliyetlerinde müşterilerine ‘ABD’nin uyguladığı ambargoları kabul ederseniz bankamızda hesap açabilirsiniz’ ibareleri taşıyan bir sözleşme imzalatmaya başladı.
Citibank’ın müşterilere gönderdiği sözleşme örneğinde Citibank A.Ş’nin, merkezi ABD’de kain bir banka olduğu belirtilerek, ABD hükümetinin ambargo uyguladığı veya uygulayacağı ülkelere yönelik para hareketleri sırasında müşterilerin hesaplarının bloke edebileceği belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre bir anonim şirket olarak kurulan Citibank A.Ş böylece, ABD’nin tek yanlı ambargosunun olduğu ülkelere yaptırım uygulamasına kendisiyle çalışmak isteyenleri de ortak etmeye başladı.
9 ÜLKENİN İSMİ VAR
Citibank’tan müşterilere gönderilen bildirim yazısında şu sözlere yer verildi: ‘Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından Küba, İran, Suriye, Sudan ve Burma (Myanmar) ülkelerine, bu ülkelerin tüzel kişilerine ve vatandaşlarına ve ayrıca, bazı farklı kuruluş ve şahıslara karşı ambargo uygulanmaktadır. Irak, Kuzey Kore, Liberya ve Sierra Leone hakkında ise kapsamı sınırlı ambargo uygulaması mevcuttur. Citibank A.Ş., merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde kain bir banka olması sebebiyle, bu ambargolara ve ilgili tüm yasak ve sınırlamalara tam olarak uymakla yükümlüdür.
Bankamız nezdinde adınıza açılacak hesap/hesaplar ve tarafımızdan verilecek bankacılık hizmetleri nedeniyle akdetmiş bulunduğunuz sözleşme kapsamında, Küba, İran, Suriye, Sudan, Burma (Myanmar) ve Birleşmiş Milletler ve/veya Amerika Birleşik Devletleri’nce ambargo uygulanan ya da uygulanacak diğer ülkelerle, bankamız kanallarını kullanmak suretiyle herhangi bir bankacılık işlemi yapmamanız, bir ABD bankası olan Citibank için son derece önem taşımaktadır. Bu konuda Citibank taşıdığı yasal yükümlülükler, ilgili yasakların ihlal edilmesi halinde Bankamızın belirli yaptırımları uygulamasını zorunlu kılmaktadır.
Bu nedenle, söz konusu ülke ve vatandaşlarına ve tüzel kişilerine bankamız aracılığı ile herhangi bir transfer ve/veya hasılat işlemi yapmamanız gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun, söz konusu ülkelerden adınıza veya hesaplarınıza gelecek her türlü paranın, Bankamız uygulaması ve Amerika Birleşik Devletleri yasalarınca bloke edilebileceği ve/veya diğer yaptırımlara konu olabileceği konusunda bilgilerinizi rica ederiz.’
Citi: Uygulama para trafiğinin doğal bir sonucu
AmBargoya ilişkin bildirimi kendilerine ilettiğimiz Citibank’tan gelen açıklama şöyle: ‘Citibank A.Ş. Türkiye’de kurulmuş ve faaliyet gösteren, ABD menşeili bir bankadır. Bu nedenle, Türk kanunlarına uymakla yükümlü olduğu gibi, faaliyetlerini yürütürken ABD menşeili bir finansal kuruluş olan Citi’nin tabi olduğu bazı kanunlara da uygun hareket etmektedir. ABD tarafından çeşitli ülkelere uygulanan ambargolar ve diğer ticari yaptırımlar da bu tür kanunların bir örneğidir. Citibank A.Ş. ABD Doları cinsinden yapılan tüm işlemlerde muhabir banka olarak ABD’de yerleşik bankaları kullanmaktadır.
Bu durum olağan bankacılık iş akışı gereğidir. ABD Doları cinsinden olan bankacılık işlemleri gerçekleştirilirken, bu işlemlerin söz konusu ambargo ve kısıtlamalara tabi bir ülkeyi ilgilendirmesi durumunda, ABD’de yerleşik muhabir banka üzerinde ilgili kuralların gerektirebileceği yaptırımlara maruz kalması mümkündür. Bu sebeple, müşterilerimizin böyle bir durumla ve bunun doğurabileceği sorunlarla karşılaşmaması amacıyla, hesap açılışları sırasında kendilerini bilgilendirmekteyiz.
Araplar en büyük ortağı olmuştu
Mortgage krizi Citigroup’u da vurmuş kasım ayı başında Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Charles Prince görevinden istifa etmişti. Krizde 6.5 milyar dolarlık zarar gösteren banka 11 milyar dolara kadar varlık silebileceğini açıklamıştı. Citigroup’un bu sıkışıklığında aradığı kanı, kasım ayı sonunda Körfez’den bulmuştu. ABD’nin en büyük bankası Citigroup, Abu Dabi hükümetinin yatırım fonuna 7.5 milyar dolarlık hissesini satarak, mortgage krizi ertesinde sıkıştığı likiditeye kavuştu. Dünyanın en büyük ülke varlık fonu olan Abu Dhabi Investment Authority’nin (ADIA) yüzde 4.9’luk hisse alımı, bu kuruluşu Citi’nin en büyük hissedarı haline getirirken bankanın da sermayesi güçlendi.
Kabul edenin itiraz hakkı yok
Türk yasalarına göre kurulan Citibank A.Ş’nin yaptığı uygulamada doğrudan ABD hükümetinin kurallarına göre hareket etmesi ilk bakışta büyük bir problem gibi gözüküyor. Ancak hukukçulara göre ortada yasal bir skandal yok. Sözleşme serbestisi prensibine göre Citibank’ın uygulaması taraflar arasındaki anlaşmalara giriyor. Gönderilen sözleşmeye imza atan, Citibank’ın koyduğu kuralları baştan kabul ediyor. Bu yüzden problemle karşılaşmak istemeyen müşterinin baştan sözleşmeyi kabul etmemesi gerekiyor. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 11 Aralık 2007 Salı 13:35 |
|
|
|
|