Aşı Sonrası İstenmeyen Etki (ASİE); aşı uygulanan bir kişide, aşı sonrası ortaya çıkan, bilinen aşı yan etkisi ya da aşıya bağlı olduğu düşünülen herhangi bir istenmeyen tıbbi olay olarak açıklanıyor.
Bu konuda 2006 yılında Sağlık Bakanlığına 181 vaka bildirildi. Aşı Sonrası İstenmeyen Etkilerin ne olduğunu, bunların nasıl izlendiğini, değerlendirildiğini ,Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı ve Salgın Hastalıkları Daire Başkanlığından Uzm. Dr. Pervin Özelçi anlatıyor:
ASİE izleme sisteminin amacı, meydana gelen istenmeyen olguları düzenli olarak izlemek, analiz etmek ve yorumlamak yolu ile aşılama programının iyileştirilmesini sağlamak, ciddi istenmeyen etkiler görüldüğünde bunların aşıya bağlı olup olmadığını ortaya koymak, program uygulama hatalarına neden olan sorunlara müdahale etmek aşı yan etkilerinde beklenilenin üzerinde bir yükseliş görülürse müdahale etmek, müdahalelerle ve uygun iletişim kaynakları ile halkın aşılama programına güvenini sağlamaktır.
2006 yılında Sağlık Bakanlığına 181 ASİE vakası bildirildi. Bu bildirimlerin yüzde 53’ ü aşı yan etkisi nedeni ile gelişmiş yüzde 35’ inde program hatası yapılmış yüzde 5’ i rastlantısal, yüzde 3ü diğer olarak sınıflandırıldı. Yüzde 4 ‘ü henüz komisyonda görüşülmediğinden sınıflandırılması yapılmadı.
Aşı yan etkisi ile gelişen ASİE’ ler; ciddi lokal reaksiyon, enjeksiyon yerinde abse, akut alerjik reaksiyonlar hipoglisemi, yüksek ateş olabiliyor.
Program Uygulama hatası yüzünden oluşan ASİE’lere bakarsak önemli kısmını enjeksiyon yerinde abse oluşması şeklinde. Sonra da ciddi lokal reaksiyon geliyor.
Kısaca;
ASİE' lerin önlenmesi veya en aza indirilmesi için sorunun saptanması ilk basamaktır. ASİE bildirmleri güvenli aşılama sistemi için vazgeçilmezdir.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
ASİE ile karşılaşıldığında hemen ASİE İnceleme ve bildirim formu dolduruluyor. 24 saat içinde ASİE sorumlularına haber verilip form gönderiliyor. İl ASİE İzlem Sorumlusu vaka araştırması başlatıyor.
Ölüm, ciddi hastalanma ve hastaneye yatış gerektiren bir tıbbi olay durumlarında vakit kaybedilmeden Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildiriliyor.
İl ASİE Danışma Kurulu ile birlikte değerlendirilmesi yapılıyor. Vaka araştırması sonucunda bu vakanın nedeni belirleniyor, sınıflanması yapılıyor ve rapor hazırlanıyor. Vaka araştırma raporu ASİE İnceleme ve Bildirim Formu ile birlikte Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderiliyor.
ASİE Danışma Kurulu
Değerlendirme ve sınıflamanın yapılamadığı durumlar ile ölüm, ciddi hastalanma ve hastaneye yatış gerektiren bir tıbbi olay, toplumda ciddi kaygı ya da olumsuz propaganda nedeni olan ASİE’ leri inceleyerek nedenlerinin saptanması ve nihai kararın verilerek vaka sınıflandırılmasının yapılması amacıyla kuruldu.
KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Bu Kurul: çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, halk sağlığı uzmanları, erişkin ve çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanları, immüloglar, sosyal pediatri uzmanları, alerji uzmanları, patoloji uzmanları ile Temel Sağlık Hizmetler Genel Müdürlüğünde konuya ilgili personelden oluşuyor.
|