|
OTOMOTİV İKİ REKOR BİRDEN KIRDI |
|
|
2003 yılından itibaren üretim, ihracat ve iç pazarda istikrarlı bir büyüme yaşayan Türk otomotiv sektörü, 2007’de siyasi belirsizlik yüzünden iç pazarda ilk yarı yüzde 30’lara varan düşüşler yaşamasına rağmen yılın ikinci yarısında toparlanarak 2007 yılını sadece yüzde 5 gibi bir kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Son yıllarda Türk ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü iç pazarda küçük çaplı bir düşüş yaşasa da, üretim ve ihracatta geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2007’de de rekorlar kırdı. Otomobil, hafif ve ağır ticari araçlar ve traktör üretimi 2006’da 1 milyonu aşmış; ihracat 705 bini geçmişti. Ana ve yan sanayinin toplam ihracatı 15 milyar doları bularak tüm sektörler arasında birinciliğe yerleşmişti. 2007’de de ana ve yan sanayinin ihracattaki başarısı artarak devam ettiği için üretim 1 milyon 135 bin, ihracat 830 bin araca yükselirken, toplam ihracat geliri de 20 milyar doları yakaladı.
SİYASİ BELİRSİZLİK VURDU: Genel seçimler ve ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2007 yılına damgasını vururken, siyasi belirsizlik tüm sektörlerde olduğu gibi yılın ilk yarısında otomotiv sektörünü de olumsuz etkiledi. Otomotiv pazarında yılın ilk yarısında, 2006 yılının aynı dönemine oranla yüzde 30 daralma yaşandı. Eylül ayı sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte satışlarda yeniden canlandı. Taşıt kredisi faiz oranlarının da olumlu seyretmesi ile pazar toparlanma sürecine girdi. Kasım ayında satışlar 2006 Kasım ayına göre yüzde 21 arttı. Böylece toplam pazardaki daralma kasım sonu itibariyle yüzde 10’a kadar inmiş oldu.
AÇIK ARA LİDER SEKTÖR: Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Koordinatörü Ercan Tezer, 2007’de toplam pazarın 2006’ya göre yüzde 5, 2005’e göre yüzde 16 azalarak 640 bin dolayında kapatacağını kaydetti. Otomotiv üretimi ise, kasım ayı sonunda geçtiğimiz yılı yakalayarak 1 milyon adede ulaştı. Aralık ayında yeni modellerin de devreye girmesiyle birlikte üretimin 2007 yılı toplamında 1 milyon 135 bin adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, Türk otomotiv tarihinde bir rekor anlamına geliyor. Bu yıl 830 bin adet aracı dünyaya ihraç eden sektör, 20 milyar dolarlıak gelirle de Türkiye’nin ihracatında gurur kaynağı oldu.
4 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI: OSD Genel Koordinatörü Ercan Tezer, "2007’de sanayimizin başarısı açısından önemli bir gelişmeyi de vurgulamak isteriz. Üretim yapan 16 ana sanayi ve çok sayıda yan sanayi firmasının 2007’deki ihracatı ile Türkiye’de üretilen araçlar için gereken aksam ve parça ithalatı karşılandıktan sonra; pazardaki 42 markanın tüm araç ve yedek parça ithalatı karşılanacak ve bir de yaklaşık 4 milyar dolar dolayında dış ticaret fazlası verilecektir" dedi.
2007’de 7 yeni model üretmeye başladık
2007 yılında otomotiv üretimi ve ihracatında yaşanan rekor artışta yeni model yatırımlarının payı yüksek oldu. 2007 bu açıdan da önemli bir rekora da imza attı.
Bu yıl Tofaş’ın Fiat, Peugeot ve Citroen için ürettiği Minicargo’yu üç model olarak sayarsak, toplam 7 yeni modelin Türkiye’de üretimine başlandı.
Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroen Nemo isimli üçüzler bu modellerin kuşkusuz en önemlisiydi. Çünkü hem fikri mülkiyet hakları Tofaş’a aitti hem de 380 milyon Euro’yu bulan bir yatırımla ortaya çıkartılmıştı.
Tofaş, 2007’de Minicargo’nun yani bu üçüzlerin dışında orta sedan sınıfında yer alan Fiat Linea’yı da üretmeye başladı. Türk otomotiv sektörü için bir diğer önemli proje ise Toyota’nın Avrupa için geliştirdiği Auris’in Adapazarı’nda üretilmeye başlamasıydı.
Türkiye’de 3 farklı model üreten Oyak Renault da yılın son döneminde Clio Grand Tour’u da devreye alarak ürettiği model sayısını 4’e çıkardı.
Aynı şekilde Hyundai Assan, Accent Era ve Starex’in ardından yıl içinde Matrix’in üretimine başladı.
Yerli model atağında son hamleyi ise Japon Isuzu yaptı. Isuzu başarılı pick-up modeli D-Max’i bu yıl deneme amaçlı Türkiye’de üreteceğini açıklasa da bu proje 2008 yılına kaldı. Ama D-Max olmadan bile Türk otomotiv sektörü tarihinde 2007, yeni model üretiminde bir rekora imza attı.
2008’de otomotiv sektörü büyür, ihracat 25 milyar doları bulur
OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD), 2008 yılına ilişkin tahminlerinde toplam pazarı 2007’den yüzde 5 kadar iyi olacağını öngörüyor. OSD Genel Koordinatörü Ercan Tezer, 2008’de pazarın 2006 düzeyinde olacağını, bunun da 670 bin adetlik bir satış anlamına geldiğini kaydetti. Tezer, Açıklanmış projeler değerlendirildiğinde 1.5 milyon adetlik üretim kapasitesine 2008 sonunda ulaşılacağı ve ihracat hedefleri göz önüne alındığında 2008 yılında; 1.3 milyon üretim, 950 bin adet ihracat ve 25 milyar dolar ihracat geliri tahmin ettiklerini söyledi.
Hedeflerimize 6 yıl erken ulaştık
OSD Genel Koordinatörü Ercan Tezer, otomotiv sektöründe hedeflerin sürekli arttığını belirterek, "Bundan 4 yıl önce, 2012 için 1 milyon üretim hedefi koymuşken, bugün 2012’de daha yüksek katma değer ile 2 milyon adet üretim hedefi için hükümetimizden ekonomi ve Ar-Ge politikalarında neler beklediğimizi dile getiriyoruz" diye konuştu. Türk otomotiv sanayinin bugün ulaştığı noktada üretim ve pazarlama alanlarında küresel entegrasyonunu tamamladığını kaydeden Tezer, şunları söyledi: "Ancak sanayinin sadece bu alanlarda kalması son derece risklidir. Çünkü dünyada toplam 60’dan fazla ülkede yapılan taşıt aracı üretiminin küresel planlaması tüm üretici ülke koşullarının dikkate alınması ve içlerinden en avantajlı, en rekabetçi olanlarının seçilmesi yoluyla yapılmaktadır. Hızla yeni alternatiflerin oluştuğu bu küresel sanayide güvenli ve kalıcı bir yer edinebilmek için Türkiye’nin de rekabetçi unsurlarını koruması ve geliştirmesi gerekmektedir. Daha yüksek katma değer ile üretim hedefi, cari açığın kapatılması için de zorunludur."
Mükemmeliyet merkezi ile 40 milyar dolara koşarız
OSD Genel Koordinatörü Ercan Tezer, dünya otomotiv sanayinde yaşanan yoğun rekabet ve globalleşme sonucunda konsolidasyonun devam edeceğinin görüldüğünü belirterek, "Türkiye bu dev şirketler ile ortaklıklar kurarak ’üretim merkezi’ olmayı başarmış durumdadır. Bundan sonrasında ise bir ’mükemmeliyet merkezi’ olabilmek için Ar-Ge ve tasarım alanlarında yatırımlar yapmaya ve söz konusu dev şirketlerin sadece üretim yatırımlarını değil tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili yatırımlarını da ülkemize çekmeye yönelik çalışmalıdır" dedi. Tezer, şunları dile getirdi:
Otomotiv üretimi yılda 2 milyon adede çıkabilir.
600 bin kişilik nitelikli işgücü istihdamı sağlayabilir.
1.5 milyon adet motorlu araç ihracatı ile 40 milyar dolarlık ihracat geliri elde edebilir.
Tasarım ve üretimde ilk 10 ülke içinde yer alan güçlü bir otomotiv sanayi oluşturabiliriz.
|
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 28 Aralık 2007 Cuma 16:47 |
|
|
|
|