Hamileliğin 32. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebelik, anne adayı için en özel süreçtir. Çünkü bu dönem anne ve bebeğin bir araya gelmesidir. Gebelik sürecinde bebek ve annede çeşitli değişimler gözlenir.
Bebek dünyaya gelmeye hazırlanırken anne de doğum sürecine hazırlanır. Hamilelik sürecini haftalara göre incelemek daha anlaşılır hale getirmektedir. 32. hafta, doğuma daha yakın bir haftadır. Bu hafta süresince hem dikkat edilmesi gerekenler incelenmeli, hem de bu haftada gerçekleşen gelişimler incelenmelidir.
32 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
32 haftalık gebelikte anne vücudu artık doğuma hazırlanmaktadır. Bu dönemde kramplar, sırt ve bel ağrıları yaşanabilir. El ve ayak şişlikleri ile birlikte yalancı kasılmalar da yaşanmaktadır. Nefes darlığı, mide problemleri ve göğüsten süt sızması bu dönemde artış gösterebilir.
Hamileliğin 32. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelikte sona geldikçe kilo alım hızı da artış göstermektedir. Bu nedenle anne adayı beslenmesine önemli ölçüde dikkat etmelidir. Hem kendi vücudunun hem de bebeğin yeterli vitamin ve minerale sahip olması açısından daha sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir.
Çünkü yediği her besini bebek ile paylaşmaktadır. Bu haftalarda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de cinselliktir. Doğumun yaklaşması nedeni ile cinsellik sırasında lekeler görülebilir ve tehlikeli olabilir.
Gebelikte 32. Hafta Kaç Aylık Olur?
Gebelik sürecinde 32. hafta 3. trimester dönemi içindedir. Normal bir doğum süreci 40 hafta olarak kabul edildiği için 32. hafta doğuma oldukça yakın bir dönemdir. Gebelikte 32. hafta 8 aylık olarak sayılır. Bu duruma doğuma yaklaşık olarak 8 hafta kalmıştır.
32 Haftalık Hamilelikte Anne Karnında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
32 haftalık hamilelik sürecinde bebek birçok gelişimini tamamlamış olur. Bebeğin akciğerleri hariç bütün organlarını bu haftada tamamlamış olur. Hareketler belirgin haldedir. Anne, bebek hareketlerini çok rahat hisseder.
32 haftalık bebek artık doğuma hazırlanır ve küçük bir bebek görüntüsüne ulaşmıştır. 32 haftalık anne karnında olan bebeğin ortalama boyu 42 cm'dir. Ortalama kilosu ise 1750 gramdır. Görüntü olarak daha saydam olan bebeğin derisi, yavaş yavaş kalınlaşmış ve matlaşmıştır.
Bebeğin kafası halen vücuduna göre daha büyük oranda görülebilir. Kemikleri düzgün bir yapıda olsa da vücudu halen yumuşak ve esnek bir yapıdadır. Bu durum doğumun daha kolay olmasını sağlayacaktır. Tırnak, akciğer ve kemik gelişimi büyük ölçüde tamamlanmış olsa bile doğuma kadar gelişime devam edecektir. Bu haftada doğan bebeklerin yaşama şansı yüksektir. Fakat bebeğin tıbbi destek alması gerekir. Bu nedenle anne karnında biraz daha zaman geçirmesi gerekmektedir.