Ekonomi dünyasının önemli kalemlerinden deneyimli gazeteci Sadi Özdemir’in girişimci başarı öyküleriyle dolu kitabı; “Üretim ve pazarlamada yenilikçi 40 patron” Macromicrro Yayınları’ndan çıktı.
Hürriyet Gazetesi ekonomi editörlerinden Sadi Özdemir’in kaleme aldığı, kitapta; küresel koşulların dayattığı farklı rekabet koşullarına uyum sağlayan Türk özel sektörünün üretimde ve pazarlamada ‘inovasyon-yenilikçilik’ örnekleri yer alıyor.
Türk girişimcilerinin her şeye rağmen ne kadar istekle ve yılmadan çalıştıklarını ortaya koyan 40 inovasyon öyküsünün yer aldığı kitap T-Bank sponsorluğuyla yayınlandı.
Kitaptaki bazı örnekler şöyle:
“Kuzu Grup, ikinci kuşaktan Gökçen Kuzu’nun pazarlama inovasyon’uyla yeniden atağa kalktı ve hem inşaatta hem de yeni bir sektörde hava kargo taşımacılığında büyük başarı yakaladı.
22 milyar dolarlık İspanyol devi Türkiye’ye yatırıma ikna edip ortak oldu ve şuan Türkiye’de ürettiği Fagor Endüstriyel mutfak ürünlerini 20 ülkeye ihraç eden bir girişimci: Güçlü Kaplanğı.
Vitrin sanatçısıyken mağazacılığa geçen ve ‘gençler için ucuz ama şık üretip satmayı’ kendi üretim ve perakende zincirinde inovasyon olarak uygulayan Collezione’nin patronu Ekrem Akyiğit sektöründeki krize meydan okuyor.
Restoranına gelen müşteriye mücevher ve emlak pazarlayan Dürümcü Baba’nın sahibi Ayhan Ataman tüm restoranlara örnek oluyor.
Babasından devraldığı kuru gıda ticaretini geliştirmek için ABD çeltiğini İpsala’da işlemeye başlayan, pişirildiğinde sebzeli pilav olan hazır pirinçi, ilk Türk risottosunu üreten Sezon Pirinç’in sahibi Mehmet Erdoğan gelenekleri yıkıyor.
Normal beden hazır giyimi ‘herkes yapıyor’ diyerek sadece büyük beden kadın giyimi üreten Sumak’ın patronu Ali Rıza Tatlısumak şimdi mağazalaşmaya da başladı.
İthalatçılara kızıp elektromekanik ürünlerin tamamını üretmeyi başaran ve farklı bir büyüme modeli de geliştiren Elimsan’ın patronu Muzaffer Avcı gençlere girişimcilik umudu aşılıyor.
Hollanda'da pazarlama işçisiyken çalıştıkları tencere şirketini borçlarıyla devir alan ve 110 milyon Euro cirolu bir dev yaratan Turgut ve Erdal Torunoğulları Avrupa’da pazarlama inovasyonu dersi verdikten sonra yurt içinde de büyüyor.
Türkiye’de plastik çekme makinelerini üreterek bu konuda dünya çapında iddia koyan Mikrosan’ın patronu Naci Sönmez şimdi damlama sulama boruları üreten makineleri de üretmeye başladı.
Cengiz Saygın, Vedat Çalık ve Murat Karatekin’in kurduğu CVS Makine, yedek parça üretirken dünyanın her yerinde ‘anahtar teslimi demir çelik fabrikası’ kurmaya başladı.
Sultanhamam’da manifatura ve ev tekstili toptancısıyken, ‘suni çim halı’ üretimine başlayan Nurteks’in sahibi İbrahim Nalbant, 40 ülkeye ihracat yapan bir üretici olmayı başardı
|