Kış mevsimi ile birlikte cilt rahatsızlıklarının görülme sıklığının da arttığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, “Rüzgar, düşük nem, kirli ve kuru hava ile kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirme zorunluluğu çok sayıda deri hastalığına sebep olur
Kışın görülen cilt hastalıkları arasında sedef ilk sıralarda yer alıyor. Sedef, toplumun yüzde1-3’ ünü etkileyen, süreklilik gösteren ve kırmızı zeminde sedef rengi kabuklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Alerjik ya da mikrobik bir hastalık değildir. Sedef, ömür boyu alevlenme ve iyileşme dönemleri ile seyreden bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte; kalıtımsal geçiş ve bağışıklık sistemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Sedef hastalığında bağışıklık sistemi bir şekilde tetiklenir ve bu durum deri hücrelerinin büyümesini hızlandırır. Normal deri hücreleri 28-30 günde olgunlaşıp deri yüzeyinden fark edilmeden dökülürken; sedef hastalığında deri hücreleri sadece 3-4 günde olgunlaşır ve hücreler yüzeyde yığılarak deriden kalkık, kırmızı lezyonlar oluşturur.
Stres önemli faktör
Yaz mevsiminden kışa geçişte bize mutluluk ve enerji veren seratononin, melatonin gibi enzimler giderek azalır. Sedef hastalığının tetiklenmesinde ve hastalığın şiddetlenmesinde stres çok önemli bir faktördür. Ayrıca kış aylarında havanın nem oranının azalması, derinin kurumasına ve kaşınmasına yol açarak sedef hastalığını alevlendirebilir.
Sedef Hastalığı ile ilgili olarak sık sorulan sorular:
Güneş sedefe iyi gelir mi?
Doğal güneş ışığının sedef üzerine olumlu etkisi vardır. Ancak yanacak kadar güneşlenmek sedefi alevlendirebilir.
Sedef bulaşıcı mıdır?
Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Sedef lezyonları göze hoş görünmeyebilir, fakat mikrobik bir hastalık veya açık bir yara olarak düşünülmemelidir. Sedefli bir kişi, diğer insanların sağlığını tehdit etmez.
Sedef, hastaların yaşam kalitesini nasıl etkiler?
Sedef hastalığı eğer şiddetli bir tutulum yoksa sadece kozmetik bir soruna neden olur. Ancak bazen bu lezyonlar toplum tarafından bulaşıcı bir hastalık gibi yanlış algılandığından hastaların ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu döküntüler bazı çiftlerin özel yaşamlarını dahi etkileyebilir. Hastalarda gerginlik, kızgınlık, utangaçlık ve depresyon gibi ruhsal problemler görülebilir. Sedef eğer hastalık görünür yerlerde ise hastanın çalışma hayatını bile etkileyebilir.
Dolayısıyla başvurulan dermatoloji uzmanının bir psikyatrist ile işbirliği içinde olmasında fayda vardır. Sedef hastalığı stres ve depresif duyguları tetikleyebilmektedir.
Deriyi kaşımak sedef döküntüsüne yol açar mı? Evet. Özellikle alevlenme dönemlerinde deriyi kaşımak, ovmak, kabukları koparmak yeni döküntülere yol açabilir.
Sedef saç döker mi?
Hayır, saç dökülmesine yol açmaz. Ancak saçı çevreleyen çok kalın kabukları sökmeye çalışırken saçlar dökülebilir. Ayrıca bazı ilaçlar da geçici saç dökülmesi yapabilir.
Hastalığın beslenme ile ilişkisi var mıdır?
Sedef hastaları için özel bir diyet yoktur, ancak balık yağlarının bu rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Alkol tüketiminin sedef hastalarına ayrıca bir zararı var mıdır?
Aşırı alkol sedefi alevlendirebilir. Orta derecede alkol alımının sedefe bir zararı yoktur. Ancak ağızdan ilaç alan hastalarda ilaçlarla etkileşime girebilir.
Sedef hastalığı görülen kadınların hamile kalmasında bir sakınca var mıdır?
Sedef hastalığının anneye ya da bebeğe bir zararı yoktur. Gebelik esnasında sedef iyileşme gösterebilir veya kötüleşebilir.
Sedefin kesin tedavisi var mıdır?
Sedef lezyonlarının kaybolmasını sağlayan yüzeysel uygulanan kremler, sistemik olarak alınan ilaç tedavileri ve bugün için çok iyi sonuçlar aldığımız PUVA ve dar Bant UVB tedavileri gibi çok sayıda tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Sedef şikayeti olan kişilerde aylar hatta yıllar süren, kendiliğinden iyileşmeler dahi görülebilir; ancak kişide sedefe yatkınlık devam eder. Bu yüzden döküntüler tedavi edilse bile yıllar sonra bile tekrar ortaya çıkabilir.
Sedef eklemler üzerinde herhangi bir etki yapar mı?
Sedefli hastaların yüzde10-30’unda eklem hastalığı (artrit) gelişebilir. Sedef artriti genellikle el ayak parmaklarını etkiler ve hafif seyirlidir.
|