Türkiye İş Kurumu yeni hibe planıyla işsiz kadınlara ve gençlere istihdam fırsatı sunuyor. Kadın ve gençlerin istihdamını ve işgücü piyasasına katılımını arttırmak amacıyla hazırlanan "Aktif İstihdam Terbirleri 2008 Hibe Planı" projesi düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda, 16 milyon Avro'su Avrupa Komisyonu, 4 milyon Avro'su Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından olmak üzere toplam 20 milyon Avro'luk projenin 28 ilde işsiz kadınlar ve gençlerin istihdam edilebilirliğini artıran projeler yoluyla dağıtılacağı belirtildi.
Proje hakkında bilgi veren İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, hibe planının amacının belirlenen illerdeki, kadınların ve gençlerin istihdam edilebilirliğini arttırmaya yönelik aktif istihdam tedbirlerinin tasarlanması ve uygulanması ile İş-Kur'un kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.
Yiğit sunumunda, hibe planı ile kendilerine uygun iş alanlarını belirlemek, bir meslek edinmek ve niteliklerine uygun bir işe girmek isteyen kadın ve gençlerin desteklenmesi, işgücü piyasası dışında kalan kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılmalarına yardımcı olunmasının amaçlandığını dile getirdi.
Yiğit, 2002 yılı kapsamında yürütülen aktif işgücü projesinin hibe planı dahilinde; 32 milyon Avro'nun proje uygulayan kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara hibe edildiğini ifade etti.
Ülke çapında hibe almaya hak kazanan 245 projenin başarıyla uygulandığına dikkat çeken Yiğit, hedef gruptan toplam 48 bin 780 kişinin bu projeden yararlandığını kaydetti.
İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit sunumunda şunları söyledi, "Hibe Planının teknik uygulamasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Türkiye İş Kurumu sorumlu olacak. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise, ihalelerin yürütülmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, kontratların yapılması ve ödemelerin takip edilmesinden sorumlu olacak.
Aktif istihdam tedbirleri hibe planı için proje teklifi sunabilecek kuruluşların kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar olması gerekiyor.
Buna göre, sivil toplam kuruluşları, il özel idareleri, köylere hizmet götürme birlikleri, belediyeler, sanayi ya da ticaret odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, meslek örgütleri, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, mesleki ve teknik eğitim kuruluşları, kobi temsilcisi kuruluşlar, işçi ve işveren sendikaları, kar amacı gütmeyen kooperatifler ve halk eğitim merkezleri proje teklifi sunabilecekler.
Böylece ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan istihdam ve işsizlik sorununun çözümlenmesinde, tüm ilgili toplum kesimlerinin işbirliği ve katkısı sağlanmış olacak. Aktif istihdam tedbirleri hibe planında bir proje için tahsis edilebilecek hibe tutarı 50 bin Avro ile 400 bin Avro arasında olacak. Kabul edilecek projelerin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 80-100 arasında projenin hibe alması beklenmektedir."
Hibe Planı'nın İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Antalya, Balıkesir, Ankara, Kayseri, Konya, Zonguldak, Çorum, Samsun, Sivas, Trabzon, Eskişehir, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Mersin, Adana, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde uygulanacağı belirtildi. 17 Ocak 2008 tarihinde çağrısı yapılan Hibe Planı'nın son başvuru tarihi 16 Nisan 2008 çarşamba günü saat 17.00'de sona ereceği ifade edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, İŞ-KUR Genel Müdürü Namık Ata, İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, Merkezi Finans İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Avrupa Birliği Delegasyonundan proje yetkilileri ve çeşitli meslek gruplarından yetkililer katıldı. |