|
|
| Çocuklarda Zayıflama İlaçlarının Kullanımı Hızla Artıyor |
|
 |
Obezite tanısı bulunan ve diyabet hastası olmayan 8-11 yaşlarındaki 3,5 milyondan fazla çocuğun verilerinin incelendiği araştırmada, GLP-1 grubu ilaçların kullanımında dikkat çekici artış tespit edildi.
Araştırmaya göre, bu ilaçların reçete edilme oranı 2019'da yüzde 0,03 iken haziran itibarıyla yüzde 9,3'e yükseldi. Araştırma döneminde toplam 20 bin 282 çocuğa GLP-1 grubu ilaç reçete edildi.
İlaçları kullanan çocukların yüzde 94'ünün ileri derecede obez olduğu, yaklaşık yüzde 65'inde ise yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya uyku apnesi gibi en az bir ek sağlık sorunu bulunduğu belirlendi.

GLP-1 grubu ilaçlar 12 yaş altındaki çocuklar için onaylı olmasa da bazı klinik kılavuzların, belirli durumlarda 8 yaşından itibaren obezite tedavisinde kullanımına izin verdiği belirtildi.
Uzmanlar, kullanım oranının hızla artmasına rağmen çocuklarda bu ilaçların uzun vadeli güvenliği ve etkinliğinin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Araştırmada ayrıca yüksek gelirli bölgelerde yaşayan çocukların bu ilaçları kullanma ihtimalinin diğer çocuklara göre yüzde 55 daha fazla olduğu belirlendi.
Bu durumun, tedaviye erişimde ekonomik eşitsizliklere işaret edebileceği değerlendirildi.
(Muhabir: Furkan Öztürkmen) |
|
|
|
| Sayfayi öner |
| Yorum Ekle |
|
|
| Yorumlar(0) |
| Oluşturma | 5 Eylül 2026 Cumartesi 10:06 |
|
|
|
|