Okulların kapanmasına sayılı günler kala, birçok aileyi, çocuklarını sünnet ettirme telaşı sarmış durumda. Alman Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emir İmani, sünnet işlemi ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Sünnetin yararları neler?
Sünnet, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Sünnet olmamış çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu riski, 10 kat fazladır. Sünnet olmamış erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve penis kanserine daha sık rastlanır. Sünnetsiz erkeklerle evli kadınlarda, rahim ağzı kanseri daha sık görülür. Sünnet; erkeklerin AIDS'e yakalanma riskini de 6 kat azaltır.
UZMANLARCA YAPILMALI
* Genel anestezi tehlikeli mi ?
Pek çok aile genel anestezi ile yapılan sünnete sıcak bakmaz. Oysa güvenilir bir sağlık kurumunda yapılan sünnet işlemi sırasında, çocuğa yüzeysel bir anestezi verilir ve ilaçlarla ağrı duyması engellenir. Böylece çocuğun psikolojik ve cerrahi olarak rahatlaması sağlanır. Normal şartlar altında sünnet işlemi, 15-20 dakika sürer.
* Sünneti kim yapmalı?
Sünneti; sağlık teknisyenlerinin yanı sıra pratisyen doktorlar da yapabilir. Mümkünse ilk tercihiniz; bir çocuk üroloğundan veya çocuk cerrahisi uzmanından yana olsun. Bu uzmanların bulunmadığı yerlerde ise, bir genel cerrah ya da üroloğa başvurmak gerekir.
BAKANLIK YASAKLADI
* Lazerle sünnet yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Lazerle sünnet yöntemi, kanama olmadığı ve çocuk fazla korkmadığı için çok popüler. Ancak bu; uygulanmaması gereken bir yöntem. Lazer diye sunulan alet, bir çeşit elektrikli havya. Bu yöntem ile sünnet derisi yakılarak alınıyor ve diğer dokular da yanıyor. Bütün dokuları harap ediyor, sinir uçlarına zarar veriyor. İleride çocuğun cinsel hayatını etkiliyor. Erken boşalma ve ereksiyon problemleri meydana gelebiliyor. Lazerle sünnet; Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmış durumda.
TRAVMA YARATABİLİR
Sünnet, basit gibi görünse de, çocuğunuzun psikolojisini ve cinsel hayatını etkileyen önemli bir cerrahi işlemdir. Sünnetin hijyenik ortamda ve uzman kişilerce yapılması gerekir. Anestezi altında yapılması uygundur. Lazerle ya da lokal anestezi ile yapılan sünnetler, çocuğun çok derin psikolojik travmalar yaşamasına neden olabilir. Bu da, ileride çocuğun sosyal ve psikolojik yaşantısını ve de evlilik hayatını olumsuz etkiler. Yaşanan bu travmadan dolayı çocuklarda kişilik problemleri, hırçınlık, idrar kaçırma ve ileri yaşlarda erken boşalma gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabilir.
100 İŞLEMDEN 40'I HATALI
Tıbbi açıdan doğru yapılmayan sünnet, birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Uzmanlarca yapılmayan her 100 sünnetin en az 30-40'ında hatalı uygulamalara rastlanır. Bu hataların bir kısmında geriye dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkabiliyor. Eski usullerle (lokal anestezi) yapılan sünnette oluşabilecek risklerden en önemlisi kanama sorunu. Bu soruna hemen müdahale edilmezse, ölüme bile neden olabiliyor. Diğer bir risk ise; enfeksiyon. Steril şartlarda yapılmayan sünnette bulaşıcı hastalık kapma riski artar. Özellikle toplu yapılan sünnetlerde bu risk çok daha yüksek
|