Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında ilaç krizine yol açan "2008 Yılı Eczanelerden İlaç Alımına İlişkin SGK Protokolü" yaklaşık 10 gündür devam eden görüşmelerin ardından dün gece imzalandı.
Eczacılarla, Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yaşanan ilaç krizi 30 Haziran'da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yapılan görüşmelerin ardından son bulmuş, Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında kamu kurum ıskontosu ile eczacı ıskontosu konusunda mutabakata varılmıştı.
Kamu Kurum ıskontosu olarak bilinen ve Sanayi tarafından devlete yapılan ıskontolarda, eczacıların taşıyıcı olmalarından dolayı uğradıkları zararın ortadan kaldırılması sonucu eczanelere yüzde 2.5'lik bir katkı sağlandı. Bir diğer madde eczacı ıskontosu maddesinin yeniden düzenlenmesi ile de, özellikle alt ve orta gelir grubundaki eczacılara ciddi katkı sağlandı.
Bunun sonucunda, eczacılar yüzde 1.5 ile yüzde 3 oranında kazanım elde etti. Yapılan yoğun görüşmelerin ardından diğer maddelerde de anlaşma sağlandı ve dün gece (9 Temmuz) "2008 Yılı Eczanelerden İlaç Alımına İlişkin SGK Protokolü imzalandı.
-DOKTORUN OLUP ECZACININ BULUNMADIĞI YERLERE ODALAR ARACILIĞI İLE HİZMET VERİLECEK-
Eczacılar için önemli düzenlemeleri içeren protokole göre, halk sağlığı için de önemli adımlar atıldı. Doktorun bulunup da eczacının bulunmadığı yerlerde ilaç ve eczacılık hizmeti Eczacı Odaları aracılığıyla gerçekleştirilerek, sağlık hizmetinin en ücra köşelere dahi ulaştırılması sağlanacak.
Protokolde yer alan diğer önemli düzenlemeler ise şunlar:
-2007 Yılı Protokolünde yer alarak, eczacıların işlemedikleri bir suçtan haksız yere cezalandırılmasına sebebiyet veren ve bu nedenle de Danıştay tarafından iptal edilen 6.3.24 numaralı madde 2008 Yılı Protokolünde yer almadı. Bu ve benzer sorunlar yaratabilecek diğer maddelerin de kasıt ve kusuru ayıran bir şekilde düzenlendi.
-Eskiden her sözleşme döneminde eczacılardan istenen belgeler bundan böyle sadece ilk kez sözleşme imzalanırken istenecek. Öte yandan, sözleşme yenileme döneminde sözleşme metni ile beraber istenen belge sayısı da büyük oranda azaltıldı. Böylelikle, eczacıların üzerlerindeki angarya yük hafifletildi.
-Kurum tarafından önceki protokolde ucu açık bırakılan ve bu protokol görüşmelerinde tıkanmaya yol açan yürürlük tarihi maddesi ise 01 Temmuz 2009 olarak belirlendi ve böylece SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan sözleşmenin sona erdiği tarih de netlik kazanmış oldu.
BAKAN ÇELİK'TEN SGK ÖDEMELERİ KONUSUNDA GARANTİ
Türk Eczacıları Birliği Saymanı Özgür Özel ANKA'ya yaptığı açıklamada, 2008 Yılı Protokol görüşmelerini tıkayan diğer bir konu olan SGK ödemelerinin süresi konusunda da anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Özel, mevcut durumda eczanelerin, kuruma teslim etmiş oldukları faturaların bedeli olarak 60-62 günde yüzde 100 oranında avans ödemesi aldıklarını; ancak 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanun gereğince faturaların 45 gün içerisinde yüzde 90'ının, 90 gün içinde de tamamının ödenmesi şeklinde düzenlenmek istendiğini söyledi.
Özel, bu noktada bir sıkıntı olduğunu ifade ederek "Bu konuda yaşanan sıkıntı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in devreye girmesi ve Eczacı Odası Başkanları ile Türk Eczacıları Birliği Merkez heyetine sorunun, söz konusu Kanunun yürürlüğe gireceği tarih olan 01 Ekim 2008'den önce çözüleceği konusunda vermiş olduğu garanti ile şu an için aşılmıştır" dedi.
|