İhracatçı için en önemli teselli ise ilk üç ayda Afrika'ya yapılan ihracatın yüzde 23,5 oranında artarak 2.4 milyar dolara çıkması. Bu miktar, Avrupa'ya yapılan ihracatın dörtte birine denk geliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayı ihracat rakamlarını dün Aydın'da açıkladı. İhracat rakamlarına göre, martta en fazla ihracat yapan sektör, yüzde 50,15'lik düşüşe rağmen 1 milyar 258 milyon dolar ile otomotiv oldu. Böylelikle otomotiv sektörü, geçen ay hazırgiyime kaptırdığı birinciliği geri almayı başardı. Otomotivi, yüzde 30,4 gerileyerek 975 milyon dolar ihracat yapan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,8 gerileyerek 929 milyon dolar ihracat gerçekleştiren demir-çelik sektörü ise üçüncü sırada yer aldı.
Ortadoğu pazarı da arttı
Verilere göre, ihracatta sevindirici gelişme, alternatif ülkelerde yaşanan artış. Büyükekşi, ilk 3 ay içinde Ortadoğu ülkelerinin ihracat içindeki payının yüzde 14'ten yüzde 18'e, Afrika'nın payının ise yüzde 6'dan yüzde 12'ye çıktığına dikkat çekti. Afrika'nın payı 2 kat artarken ihracat miktarı da fiilen yüzde 23,5 artarak 2.4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam AB'ye yapılan ihracatın dörtte biri gibi bir orana denk geliyor.
Mısır'a yapılan ihracat yüzde 139 artışla 717 milyon dolara, Irak'a ihracat yüzde 73 artışla 1 milyar 280 milyon dolara, Cezayir'e yüzde 71 artışla 515 milyon dolara, Libya'ya yüzde 56 artışla 413 milyon dolara, Suriye'ye yüzde 34 artışla 333 milyon dolara yükseldi. Büyükekşi, ihracatta yıl sonu hedefinde 100 milyar doların altına inmeyi beklemediklerini vurgulayarak, Yüzde 17'lik bir düşüş hedefi koymuştuk. Halen bu hedefi koruyoruz dedi. Paketçik değil koli lazım
Mart ayında göze çarpan en önemli gelişmelerden birisi, tarım ve hayvancılık sektöründeki ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 10'dan yüzde 13,6'ya çıkması. Mart ayında toplam ihracatın yüzde 84,28'ini gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracat yüzde 38,25 gerileyerek 6 milyar 7 milyon dolarda kaldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi toplantıda yaptığı konuşmada, kısa bir süre önce açıklanan 5 tedbir paketinin ekonomi açısından son derece faydalı olduğunu söyledi. Art arda açıklanan ve toplam maliyeti 36.4 milyar TL olan paketlerin yanısıra Kredi Garanti Fonu'nun kurulmasını 3 aydır gündeme getirdiklerini vurgulayan Büyükekşi, Başbakan'ın, 1 milyar TL'nin Kredi Garanti Fonu'na konulacağı açıklamasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Çerçioğlu da, açıklanan canlandırma paketlerinin piyasada yeterince etki yaratmadığını belirterek, Son 3 hafta içinde her hafta açıklanan ekonomik önlem paketçikleri yeterli etki yaratmıyor. Bunu koli şeklinde koyup maksimum etkisiyle büyüme, istihdama katkı yaratmasını istiyoruz dedi. TÜİK'le farkın nedeni altın
Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarında TÜİK ile TİM rakamları arasındaki 1.4 milyar dolarlık farkın, 1.2 milyar dolarının külçe altın ihracatından kaynaklandığını söyledi. TİM yetkililerinin verdiği bilgiye göre, külçe altın ihracatı, ihracatçı birliklerinde kayıt altına alınmıyor.
Bunun nedeni ise, ihracat bedellerinin binde 57'si kadar birliklere pay ödenmesinden kaynaklanıyor. Altın fiyatlarının geleneksel olarak yüksek olması nedeniyle binde 5'lik bir bedel de yüksek bir yekün tutacağından külçe altından bedel alınmadığı için kayda da sokulmuyor. |