|
UYUŞTURUCU HAKKINDA BİLİNMEYEN GERÇEKLER! |
|
|
İsveç Türk Federasyonu'nun düzenlediği programın sunumunu, büyükelçilikte görevli olan ve uyuşturucu konusunda uzman olan ateşe İlker Karakoyunlu yaptı.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda uzman olan ataşe İlker Karakoyunlu, Göteborg Biskopsgarden'deki Folketshus (Halkevi) Konferans salonunda slayt eşliğinde sunum yaparken, salonun tamamının dolu olduğu görüldü. Yaklaşık 200 kadar gurbetçinin rağbet gösterdiği dün gerçekleşen konferansta, uyuşturucunun zararları ve buna karşı alınması gereken önlemler ortaya konuldu. Göteborglu Türkler, bölgelerinde ilk defa böyle bir organizasyon yapıldığını söylerken, konferanstan çok faydalandıklarını ve bu tür bilinçlendirme faaliyetlerinin devam etmesi temennilerinde bulundular.
Konferanstan sonra dinleyicilere yiyecek ve içecek ikramı yapılırken, federasyonun çıkardığı Vizyon isimli dergi de ücretsiz olarak dağıtıldı. Davetlilere ayrıca uyuşturucu konusunda bilgilendirici broşürler verildi. İsveç Türk Federasyonu Başkanı Ahmet Önal da, böyle bir konferansı düzenlemiş olmaktan ve Göteborglu hemşerilerinin de buna iştirakinden duyduğu memnuniyetleri ifade etti.
BAĞIMLILARIN YÜZDE 60'I AİLESİYLE YAŞIYOR
Cihan Haber Ajansı'na özel demeç veren İlker Karakoyunlu, uyuşturucunun arzının önünü kesmenin yanı sıra, talebin de azaltılması gerektiğini söyledi. Karakoyunlu, Türk Büyükelçiliği olarak vatandaşların bilinçlendirilmesin devam edeceklerini, talep halinde başka yerlerde de gerekli sunumları yapabileceklerini ifade etti.
Karakoyunlu, son verilere göre Avrupa'da 70 milyon kişi esrar kullandığını belirtti. Bunun da her 5 yetişkin Avrupalıdan birisinin esrar içtiği anlamına geldiğini belirten Karakoyunlu, "Ecstasy kullananların sayısının ise 9 buçuk milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Avrupa Birliği, uyuşturucuyla mücadeleye her yıl 13 ila 36 milyar Euro para harcıyor. 2006 yılı verilerine göre, bağımlıların yüzde 60'ı ailesiyle yaşıyor." dedi.
Karakoyunlu'nun yaptığı sunumdan dikkat çekici diğer bazı notlar ise şu şekilde:
Avrupa'da uyuşturucu kullanımına ilişkin tahminlerde yetişkin nüfusu (15-64 yaş) ifade etmekte olup elde bulunan en yeni verilere dayanmaktadır.
Esrar:
Yaşam boyu yaygınlık: En az 71 milyon (Avrupalı yetişkinlerin yüzde 22'si)
Bir önceki yılda kullanım: Yaklaşık 23 milyon Avrupalı yetişkin veya yaşam boyu kullanıcıların üçte biri
Bir önceki ayda kullanım: 12 milyonun üzerinde Avrupalı
Kokain:
Yaşam boyu yaygınlık: En az 12 milyon (Avrupalı yetişkinlerin yüzde 3,6'sı)
Bir önceki yılda kullanım: 4 milyon Avrupalı yetişkin veya yaşam boyu kullanıcıların üçte biri
Bir önceki ayda kullanım: Yaklaşık 2 milyon
Ecstasy:
Yaşam boyu yaygınlık: yaklaşık 9,5 milyon (Avrupalı yetişkinlerin yüzde 2,8'i)
Bir önceki yılda kullanım: 2,6 milyonun üzerinde veya yaşam boyu kullanıcıların üçte biri
Bir önceki ayda kullanım: 1 milyonun üzerinde
Opioidler(Afyon ve türevleri):
Sorunlu opioid kullanımı: Bin yetişkin başına 1 ila 6 vaka
2005-06'da, uyuşturucu kaynaklı ölümler 15-39 yaşındaki Avrupalı ölümlerinin yüzde 3,5'ine karşılık geliyordu ve bunların yaklaşık yüzde 70'inde opioid bulunuyordu
Tüm tedavi taleplerinin yaklaşık yüzde 50'sinde başlıca uyuşturucu
2006 yılında 600 binin üzerinde opioid kullanıcısı ikame tedavisi görmüştür
SİGARA VE ALKOL POTANSİYEL BAĞIMLILIĞI YÜKSEK MADDELERE GEÇİŞ MADDELERİDİR
Karakoyunlu, konferansta ayrıca uyuşturucuya karşı önerilerde bulundu. Bu önerilerden bazıları şu şekilde: "Bugüne kadar 'Seni maddeyle buluşturan-tanıştıran kim?' sorusuna bağımlılar 'mahalle arkadaşım', 'okul arkadaşım', 'gece kulübünden tanıdığım arkadaşım' ve benzeri arkadaş tanımlamalarını söylemişlerdir. Yani başındaki deyimler ne olursa olsun değişmeyen 'arkadaş' kelimesidir. Arkadaş seçmek her insanın en doğal ve en güzel hakkıdır ama onu iyi seçmek de bir zorunluluktur. Yani başında ki deyimler ne olursa olsun değişmeyen 'arkadaş' kelimesidir. Çocuklarımızın kimlerle arkadaşlık kurduğunu bilelim.
İlk kez verilirken madde "bedava" verilir. Bedava verilmesi neticesinde kişi maddeyi tanır, kendi ayağıyla gelmeye başladığında da bu işin gerçek yüzü gösterilir ve asıl tuzak devreye girer, artık bağımlı hale gelen kişi maddeye para karşılığı sahip olmaya başlar.
Zehir tacirlerinin amacı; parası olanın parasını almak, parası olmayanı ise maddenin satışında veya başka suçlarda kullanmak
Sigara içen tütünü tanıdığı için, içerisine madde karıştırılmış bir sigarayı alıp içme ihtimali vardır; ama sigara içmeyen için böyle bir ihtimal yoktur. Ayrıca sigara ve alkol potansiyel bağımlılığı yüksek maddelere geçiş maddeleridir.
Tüm bağımlılık yapan maddeler tütün içine karıştırılarak insanlarımıza sunulabilir.
MODEL KONUMUNDAKİ EBEVEYNLERİN, ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SİGARA VE ALKOL KULLANMAMASI GEREKİR
Çocuklarımızın zaafları varsa şayet önce biz tespit edelim. Unutmayalım ki zehir tacirleri çocuklarımızın zaaflarından yararlanıyorlar.
Çocuklar için model konumundaki bireylerin çocukların gözü önünde sigara ve alkol kullanmaması gerekir.
Ben iradeliyim, bir kere kullanmakla, içine çekmekle bağımlı olmam demeyin. Madde kullanan herkes bağımlı olur. Bir kere kullandıktan sonra ikinci kez daha kolay kullanırsın. Genellikle bağımlılar ara sıra kullanmak niyetiyle başlar.
Çocuğunuzun uyuşturucu madde kullandığını anlarsanız dikkat edin. Herkes bağımlı olabilir. Paniğe kapılmayın. Öfke ile hareket etmeyin. Sorunu görmezden gelmeyin. Çocuğunuzun sosyal çevresini inceleyip, sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın. Çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini gözden geçiriniz. Çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanmasının sebeplerinin arasında, sizin de eksik ve yanlış davranışlarınızın olduğunu göz ardı etmeyin. Çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayın, onu suçlamayın. Uzman bir hekimin bilgisine başvurun. Uzman hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edin. Çocuğunuzu sıkmadan, sevgi ve şefkatli bir yaklaşımla ona daha fazla zaman ayırın. Güvenli bir madde ve güvenli bir kullanım şekli yoktur. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 08 Nisan 2009 Çarşamba 18:38 |
|
|
|
|