Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizin tüm dünyayı, tüm sektörleri etkilemesine rağmen rağmen bilgi iletişim sektöründe büyümenin devam ettiğini söyledi.
Türkiye Bilişim Derneği'nce düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri'nin 16'ncısı (BİMY'16), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca organize edilen Kamu Bilişim Platformu (TBD Kamu-BİB) etkinliklerinin 11'incisi Belek'teki Rixos Premium Otel'de başladı.
Açılışa video konferansla bağlanan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi ve iletişimin, çağın en hızlı gelişen alanlarından biri olduğunu ve her gün yeni bir buluş, donanım ve yazılımın hayatımıza girdiğini vurguladı. Bilgi ve iletişim alanındaki değişiklikler nedeniyle son yüzyıl boyunca var olan alışkanlıkların değiştiğini ifade eden Yıldırım, ''Adeta bilgi, iletişimle yaşam iç içe girmiş durumda. Bugün cep telefonu, bilgisayar olmadan günlük yaşamı düşünemez hale geldik'' dedi.
Ticari faaliyetlerde, devlet vatandaş ilişkilerinde, tatillerde, bankacılık, eğitim, sağlık, ulaştırma alanlarında bilgi iletişim araçlarının çok daha fazla kullanılır hale geldiğini dile getiren Yıldırım, ''Bilgi toplumuna gidiş yolunda tüm insanlık büyük ilerleme kaydediyor. Türkiye'de 5-6 yıl içinde gözle görülür gelişmeleri, sektör temsilcileri kamu yöneticileriyle birlikte sağladı. En önemli hedefimiz bilgi toplumuna geçmek'' diye konuştu.
E-dönüşüm için 113 eylem belirlendiğini bildiren Yıldırım, bunların bilgi iletişim alt yapısının güçlendirilmesi, içerik ve vatandaşların eğitilmesine yönelik olduğunu dile getirdi.
Ulaştırma Bakanlığı olarak Türkiye'nin ulaşım alt yapısını güçlendirip rekabet gücünü arttırırken, haberleşme ve bilgi iletişimle ilgili çalışmaları da aynı hızla sürdürdüklerini vurgulayan Yıldırım, amaçlarının, aynen ulaştırmada olduğu gibi, internette erişimde de tek yollardan duble yollara ve otoyollara geçmek olduğunu söyledi.
Türkiye'de 2003'ten önce geniş bant internet erişimi olmadığına işaret eden Yıldırım, bugün bu sistemdeki abone sayısının 6,5 milyon olduğunu belirtti.
CEP TELEFONU KULLANICISI 67 MİLYONU AŞTI
Bakan Yıldırım, internetin yaygınlaştırılması için Türk Telekom başta olmak üzere ana GSM işletmecilerinin Türkiye'nin her yerinde erişimin mutlaka sağlanması için gayret ettiklerini bildirdi.
Türkiye'de kayıtlı GSM abone sayısının 67 milyonu aştığını, sabit abone sayısının 17 milyon 700 bin civarında olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
''Artık gidişat mobile doğrudur. Daha doğrusu, yakınsama dediğimiz uygulamalar, mobil ve sabit iletişim hizmetlerini artık iç içe getirmiştir. İnternet kullanıcısı sayımız 30 milyonu aşmıştır. Kullanımda olan cep telefonu sayısı 110 milyonu, baz istasyonu sayısı 36 bini aşmıştır. Pazar büyüklüğümüz son beş yılda 31 milyar doların üzerine çıkmıştır. Burada dikkati çekmek istediğim husus, yazılım kısmı 8 milyar dolara erişmiştir.
Küresel kriz tüm dünyayı etkilemekle beraber, bilgi iletişim sektöründe bir istisna görüyoruz. Bütün sektörler büyük oranda küçülüyor, dünya küçülüyor, dünya milli geliri azalıyor, üretim azalıyor ama bilgi iletişim sektöründe büyüme devam ediyor.''
NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ VE İNTERNETİN TEMİZ KULLANIMI
Numara taşınabilirliğinin geçen yılın Kasım ayında başladığına dikkati çeken Yıldırım, bugüne kadar 2 milyon 200 bin başvuru yapıldığını, bunun 2 milyonunun numara değiştirdiğini söyledi.
Bakan Yıldırım, geçen yıl İnternet Güvenliği ve İnternet Kurulu'nun da oluşturulduğunu ifade ederek, belirli suçların önlenmesine yönelik oluşturulan bu iki kurulun, mahkeme kararıyla 288, resen 1300 erişim engellemesi yaptığını kaydetti. Bunların yüzde 95'inin çocuk istismarına yönelik olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şüphesiz ki internet, hayatımızı, yaşam tarzımızı değiştiriyor, üretim artışına yardımcı oluyor. Ama bir şeyi de dikkatle takip etmemiz gerekiyor. İnternetin faydalarından sonuna kadar yararlanacağız ama internetin genç beyinlerimizi, genç kuşaklarımızı, körpe yavrularımızı mahvetmesine de asla ve asla müsaade etmeyeceğiz.''
ELEKTRONİK İMZA
Türkiye'de 100 bine yakın e-imza ve mobil imza kullanıcısı olduğunu da dile getiren Yıldırım, bu oranın oldukça mütevazi olduğunu ifade etti.
Elektronik imza kullanımını yaygınlaştırmak için yeni bir çalışma içine girdiklerini belirten Yıldırım, ''Yakında uygulamaya girecek olan çipli kimlik kartlarının içerisine elektronik imza modülü de işlenecek. Böylece 70 milyon insanımızın elektronik imza sahibi olmasını mümkün hale getireceğiz'' dedi.
ÜÇÜNCÜ NESİL LİSANSLAR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü nesil lisansların Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecini çok daha hızlandıracağını da vurguladı.
Yıldırım, ''Üçüncü nesil lisanslar ile sabit internet otoyollarına havadan mobil internet otoyolları ilave edilecek. Bir başka deyişle, ülkemizin internet erişim alt yapısı yüzde 30 oranında artmış olacak. Bununla ilgili gerekli yasal çalışmalar tamamlanmış olup, önümüzdeki haftalar içerisinde lisansları da tamamen verilmiş olacak ve birkaç ay içerisinde üçüncü nesil uygulamasına geçmiş olacağız'' diye konuştu.
Bu yıl içerisinde sanal mobil şebeke işletmeciliği uygulamasını ile geniş bant telsiz erişim hizmeti yetkilendirilmesi de gerçekleştireceklerini anlatan Yıldırım, şehir içi sabit telefon hizmetlerinin de rekabete açılarak yetkilendirileceğini kaydetti.
Mobil hizmetlerde numara taşınabilirliğinden sonra sabit hizmetlerde de numara taşınabilirliği konusunun bu yıl gündeme alınacağını ifade eden Yıldırım, mobil kapsama alanı iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini söyledi.
Bilgi ve iletişim sektörünün diğer bütün sektörlerden daha hızlı geliştiğini ifade eden Yıldırım, hem yazılım hem donanım alanında önemli çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Yıldırım, Türkiye'nin özellikle bilgi iletişim alanında kendi donanımını üretme ve yazılım alanında sahip olduğu potansiyele paralel bir gelişmeyi henüz yakalayamadığını da vurguladı.
|