|
GESİAD TÜRK İŞ ADAMLARIYLA SENEGAL'E ÇIKARMA YAPIYOR! |
|
|
Kriz ortamında çözüme yönelik iş dünyasından ilk somut adımı atan Kayseri Genç İşadamları Derneği (GESİAD), 19-23 Nisan tarihleri arasında Senegal’in başkenti Dakar’a yönelik ticaret heyeti programı düzenliyor. Farklı ülkelerle ticaretin daha büyük önem kazandığı küresel kriz ortamında, özel sektör temsilcilerinden 120 işadamının katıldığı bu ticaret heyeti programıyla, Türkiye ihraç ürünlerinin tanıtımı, ihracatçı firmaların dış pazardaki paylarının artırılması ve iki ülke iş adamları arasındaki yatırım ve işbirliği imkanlarının artırılması amaçlanıyor. Dernek tarafından eksiksiz planlanan organizasyonunda, en az 10 Senegalli işadamıyla buluşacak olacak olan her bir Türk işadamı görüşmelerinden önemli iş bağlantılarının çıkması bekleniyor. İki günü tamamen iş görüşmelerine ayrılan geziyle yeniden yapılanma aşamasında olan Senegal’in kalkınma sürecine katkıda bulunulması hedefleniyor. İki ülke arasında Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) çatısı altında gerçekleştirilen ziyaretler de meyvesini veriyor. Orta Afrika’nın lokomotif ülkesi Senegal’le yok denecek kadar az olan ticaret hacmi, 2005 yılında 4 milyar dolarken yürütülen etkin çalışmalarla 2008 yılı sonunda 16 milyar yükseldi.
Kayseri Genç İşadamları Derneği Genel Sekreteri Namık Subaş, küresel kriz yüzünden ihracat pazarı daralan şirketlere alternatif pazar ve yatırım olanakları sağlamak amacıyla Senegal’e ticaret gezisi düzenlediklerini söyledi. Özel sektör temsilcilerinin küresel krizin atlatabilmenin yollarını araştırdığını, Senegal ve Afrika pazarının Türk iş adamlarına birçok sektörde ihracat imkanı sunduğunu belirten Subaş, Türkiye-Senegal arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere ivme kazandırmak için bu geziyi düzenlediklerini ifade etti. Global krizin etkisiyle gerileyen Türkiye ihracatının tekrar yükselişe geçebilmesine olanak sağladıklarını vurgulayan Subaş, “Özellikle herkes tarafından küresel kriz kavramı dillendiriliyor. Bizde bunu kabul ediyoruz ama kriz üzerine sadece konuşmak çözüm getirmiyor. Teorik manada her şey konuşuldu, pratikte hiçbir adım atılmadı. Dernek olarak buradan yola çıkıp ilk somut adımı atarak işadamlarına Senegal gezisi organize ettik. Afrika’ya son 6 ay içinde birkaç kez ziyaret ettik. Buralarda üretim faaliyeti olmadığı için pek krizin etkisini görmek mümkün değil. Krizden etkilenen ülkelerin başında bizim en fazla ticaret yaptığımız Avrupa ülkeleri geliyor. Dolayısıyla bizim pazarımız daralıyor. Bizde Avrupa’ya alternatif olarak Afrika pazarına yöneldik. 2 yıldır zaten girişimlerimiz var. Buradaki lider ülkeleri mercek altına aldık ve ilk Senegal’e yönelik somut adım atalım dedik. Zaten bizim konfederasyonumuz TUSKON’un etkinliklerinde Senegal heyetini burada misafir etmiştik. Ardından Senegal-Türk işadamları Derneği kuruldu. Ardından bizde bu geziyi organize ettik.” dedi.
Organizasyonun turistik bir gezi olmaktan somut bağlantılara gebe bir ticaret buluşması olduğunu vurgulayan Subaş, “İşadamları kendi sektöründe en az 10 Senegalli girişimci, Senegal çevresindeki Gambia, Gine gibi ülkelerden girişimcilerle buluşacaklar. 4 günlük gezinin Pazartesi ve Salı günlerini tamamen iş görüşmelerine ayırdık. Senegal’in en ihtişamlı otelde konaklanama yapılacak. Kayıtlarımız tamamlandı. Müracaatları durdurduk. Tüm işlemleri tamamlanmış 120 işadamıyla Pazar akşamı Dakar’da olacağız. Diyarbakır’dan İzmir’e, Gaziantep’ten İstanbul’a Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılım olacak. Biz burada seçici davranarak Senegal’den talep edilen yatırım olanakları çerçevesinde seçimler yaptık. Sektörel olarak mobilyadan makineye, tekstilden elektrikli ev aletlerine kadar geniş kapsamlı bir dağılım var. En önemlisi de inşaat sektörünün temsilcileri. Yeniden yapılanma içinde olan Senegal’de inşaat firmalarımızın iyi iş bağlantıları yapacağına inanıyoruz. Nitekim Türkiye’nin inşaat firmaları Rusya, Libya ve Irak’ta önemli çalışmalar yaptılar. Senegal önemli bir pazar potansiyeline sahip bir ülke. Ancak biz tarım, turizm ve inşaat alanlarında yokuz. Hinterlandı geniş olan başkent Dakar’a Türkiye’den ürün gönderirken hiç beklemenize gerek kalmıyor. 12 milyon olan Senegal nüfusuyla birlikte çevresindeki ülkelere de gümrüksüz ürün satabilme imkanı sunuyor. Yani 90 milyon kişiye ulaşma olanağı bulunuyor. Ülkede Türkiye’ye karşı iyi bir izlenim var. Bu olanakları kullanmak gerekiyor.” diye konuştu.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son 3 yılda artış gösterdiğinin altını çizen Genel Sekreter, “Bizim için eskiden sahra altı dediğimiz Afrika ülkeleriyle önceden ticaretimiz yoktu. Günümüzde bile Türkiye olarak Senegal’in yatırım yapan ilk 20 ülke içinde olmadığımız gibi ticaret ilk 40 ülke içinde de değiliz. TUSKON’un zirveleriyle bugün Afrika bütün ülkeleriyle ihracat yapıyoruz. Bugün gelinen noktada 2005 yılında 4 milyar dolar olan ticaret 2008’de 16 milyar dolara çıktı. Bu gezide çok önemli iş görüşmeleri olacak. Bunların rakamsal dönüşünün zaman içinde fazlasıyla alınacağına inanıyorum. Bu bizim iş heyeti anlamında ilk gezimiz. Geziye katılan işadamları Senegal’i ve Orta Afrika tanıma fırsatı bulacak.” şeklinde konuştu. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 18 Nisan 2009 Cumartesi 16:01 |
|
|
|
|