Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı. Sınava 1 milyon 324 bin 197 aday girdi. 1 milyon 324 bin 1 adayın sınavı geçerli sayıldı. Yaklaşık 30 bin aday ‘sıfır’ çekti. Yani sıfır çekenlerin sayısı geçen yıla göre yaklaşık 3 bin kişi arttı. Kadın adaylar erkek adaylardan daha başarılı oldu. Ortalama başarının en yüksek olduğu iller, Anadolu’dan.
YÖK bu yıl önce üniversite kontenjanlarını 90 bin artırdı, sonra tercih yapabilmek için gereken barajı düşürdü. Buna rağmen bu yıl barajı geçebilen aday sayısı geçen yıla göre azaldı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, eğer YÖK’ün cuma günü aldığı son karar olmasa kontenjanların boş kalabileceğini vurguladı:
“YÖK’ün aldığı karara rağmen üç puan türünde lisans programlarını tercih edebilecek adayların toplam sayısı 713 bin 682 oldu. Bu rakam geçen sene 875 bin dolayındaydı. Eğer YÖK bu kararı almasaydı bu rakam 630 binde kalıyordu. 630 bin kişiyle de üniversite kontenjanların önemli bir kısmının boş kalması beklenebilirdi. Biliyorsunuz bu sene YÖK’ün aldığı karar gereği, bu baraj seviyelerine karşı gelen başarı düzeyleri beş puan düşürüldü.”
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan 145 ve üzerinde puan aldı. YÖK'ün sürpriz bir şekilde baraj puanlarını indirmesine rağmen sınavda başarı oranı soruların zorluğu sebebiyle geçen yıla göre önemli oranda düştü. Sınava giren öğrenci sayısı 190 bin azalmasına rağmen 30 bin öğrenci sıfır çekti. Türkçe ve sosyal soruları adayları zorlarken, 'Sosyal Bilgiler 2' testinin tamamını, derece yapanlar bile çözemedi.
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan 145 ve üzerinde puan aldı.
Sosyal 2'de en fazla 28 soru çözen çıkarken, geçen sene de zor olmasına rağmen Sosyal 2'nin tamamını 39 öğrenci, 29'unu ise 87 öğrenci çözmüştü. 30 soruluk Edebiyat-Türkçe testinde ise geçen sene 396 öğrenci tüm soruları çözerken, bu sene 61 öğrenci çözebildi. Öğrenciler genel olarak fen testine dokunmamayı tercih ederken, soruların kolay geldiği matematikte başarı yükseldi. ÖSS'de 12'si özel okullardan 3'ü kız 17 öğrenci ilk üç dereceyi paylaştı. 643 bin kontenjanın bulunduğu üniversitelere açıköğretimle birlikte bu yıl 900 bin civarında öğrenci yerleşecek. Böylece sınavı kazanan ve sınavsız geçiş başvurusunda bulunan üç öğrenciden ikisi üniversiteli olabilecek.
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre bu yılki ÖSS'ye 1 milyon 324 bin öğrenci girdi, 26 bin öğrenci ise başvurduğu halde sınava gelmedi. 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan ve yüksekokulları tercih edebilmek için gerekli olan 145 ve üzerinde puan aldı. 94 bin öğrenci ise (yüzde 7,1) 145 puanı geçemediği sınavda başarısız oldu. ÖSS'de bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 165 puanı ise 1 milyon 87 bin (yüzde 82,1) öğrenci geçti. YÖK sonuçların açıklanmasından 3 gün önce, baraj puanlarını geçebilmek için gerekli olan başarı oranını yüzde 5 düşürmeseydi, 90 bin civarında öğrenci 165 puanı, 100 bin civarında öğrenci de 145 puanı geçemeyecekti.
Öğrenci başarısızlığını testlerdeki soruların 'biraz zor olması ve lise son sınıf öğrenci sayısının bu yıl fazla olmasına' bağlayan ÖSYM Başkanı Yarımağan, sıfır alanların araştırmaya değer bir konu olduğunu söyledi. Yarımağan, "Matematik testini biraz kolaylaştırmışız, öğrencilere en zor gelen testimiz Sosyal Bilimler olmuş. Geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştüğünü görüyoruz. Bu sene Türkçe testimiz geçen yıllara göre biraz zor olmuş. Diğer testlerimizde önemli bir zorluk yok. Özellikle 2 numaralı testlere cevap veren aday sayısı azalmış. Ortalamalar düşmemiş; fakat cevap veren aday sayılarında geçen yıla göre ciddi bir azalma var. Lisedeki alanı fen olduğu halde bu öğrencilerin yüzde 55'i fen testine hiç dokunmamış." dedi.
Puan türlerine göre birinci olan adaylar:
ÖSS SÖZ-1 Puan Türü:
Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk.
ÖSS SÖZ-2 Puan Türü:
İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel.
ÖSS Sayısal-1 Puan Türü:
Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen Yücel.
ÖSS Sayısal-2 Puan Türü: İzmir Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay Ermiş.
ÖSS Eşit Ağırlık-1 Puan Türü:
Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk.
ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:
İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan.
ÖSS Dil Puan Türü:
(İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz.
(ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İpek.
(FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray
Lisesi'nden Muazzez Çiğdem Oba.
SOSYAL BİLİMLER, FEN LİSELERİNİ GEÇTİ
ÖSS'den her yıl başarıyla çıkan Fen Liselerini bu yıl sosyal bilimler liseleri geçti. Bu okullardan ÖSS'ye giren 316 öğrencinin hepsi bir fakülteyi tercih edebilecek puan aldı. Sosyal bilimleri, 6 bin 584 öğrencisinin yüzde 99,86'sı 165 ve üzerinde puan alan fen liseleri izledi. Anadolu liseleri de en başarılı üçüncü lise oldu. En başarısız liseler ise geçen seneki gibi akşam liseleri oldu.
İSTANBUL, BAŞARILI İLK 10 İL ARASINDA YOK
İllere göre başarı sıralaması açıklanırken, Sayısal-1 puanına göre en başarılı 3 il Karaman, Kayseri ve Denizli oldu. Sözel-1 puanına göre ise en başarılı 3 il Niğde, Aydın, Nevşehir. Sınavın en başarısız üç ili Ardahan, Hakkari ve Şırnak. İlk 10'a giremeyen İstanbul ilk üçe 8 öğrenci sokarken, derece almayan Ankara'nın ilk 10'da olması 'bireysel başarı' ile 'kitlesel başarı' ayrımını ortaya koydu.
KIZLAR ERKEKLERDEN BAŞARILI
Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavda kızlar erkeklerden daha başarılı çıktı. Kızların yüzde 85,9'u, erkeklerin ise yüzde 79'u 165 barajını geçti. Son sınıf düzeyindeki adayların yüzde 82'si 165 ve üzerinde puan alırken, eski mezunların yüzde 70'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 87'si, üniversite mezunlarının ise yüzde 88'i 165 ve üzerinde puan aldı.
TERCİH KILAVUZU 200 SAYFAYI BULDU
Yükseköğretim kontenjanlarının son iki yılda önemli oranda artması Tercih kılavuzunu 200 sayfanın üzerine çıkardı. Kılavuzun prova baskısını gösteren ÖSYM Başkanı Yarımağan, "Oldukça kalın. 200 sayfayı aşan bir kılavuz oldu. Çünkü yükseköğretim programlarının sayısı giderek artıyor." dedi. Tercih kılavuzu, 16 Temmuz 2009 gününden itibaren ÖSYM'nin internet sayfasından yayınlanacak.
Şampiyonlar tıp okumak istiyor
1 milyon 324 bin adayın katıldığı son ÖSS'de sonuçlar belli oldu. 6 puan türünde 5 öğrenci birincilik kürsüsüne çıkarken, ilk üçler arasında İstanbul 6, İzmir 2, Kayseri 2, Adana 2, Bursa 2, Antalya 1 ve Aydın 1 derece çıkardı. Son ÖSS'ye FEM Dershaneleri damgasını vurdu. Eşit Ağırlık–2 puan türünde Mücahit Erdoğan, Sözel- 2'de Serhat Güzel, Türkiye 1.si oldu. Sonuçların açıklanmasıyla büyük sevinç yaşayan ÖSS şampiyonları, İstanbul FKM'de aileleri ve öğretmenleriyle başarıyı kutladı. Sözel-2 Türkiye 1.si Serhat Güzel, birinci olmasında öğretmenleri ve ailesinin büyük payı olduğunu söyledi. Çok ders çalışmadığını, sadece programına ve ders saatlerine harfiyen uyduğunu belirten başarılı öğrenci, Şanlıurfalı. 6 kardeşi olan Serhat, OKS'yi kazanarak İstanbul'a gelmiş. Fatih Koleji'ne devam ederken FEM Dershaneleri'nde rehberlik öğretmenleriyle sıkı bir çalışma yürütmüş. Serhat Güzel, tıp fakültesinde okumak istiyor.
EA-2'de Türkiye 1.si olan Mücahit Erdoğan ise öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğu. İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okuyan Erdoğan, hayallerinin gerçekleştiğine hâlâ inanamıyor. 'Bu kadar başarılı olacağını düşünmediğini' söyleyen Erdoğan'a öğretmenleri daima başarılı olacağı yönünde destek olmuş. Şampiyon Mücahit'in hayalinde de tıp okumak var. Okumak istediği okul ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. FEM öğrencisi ve SAY-2'de Türkiye 2.si Ömer Yakar'ın da hedefinde Hacettepe Tıp var. SÖZ-1 ve EA-1'de Türkiye 2.si Ali Can Göksel ise bilgisayar mühendisliğini düşünüyor. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, dershanenin yıllardır artarak süren başarısını "Bizim başarımız sistem değişse de ona adapte olabilmemizdir." şeklinde açıklıyor. Önümüzdeki yıl yepyeni bir sınav sistemi geleceğine dikkat çeken Ardıç, "Bizim için değişen bir şey yok. Yine başarılı olacağız." vurgusu yapıyor.
YÜZDE 7’Sİ ELENDİ: Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800’ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkını elde etti. Tercih yapma hakkını elde edemeyen aday sayısı 94 bin 201 (yüzde 7.11) oldu.
‘SIFIR’CILAR ‘TAM’CILARA FARK ATTI: ‘Sıfır’cılar ‘tam’cılara fark attı. Sınavda, tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı Türkçe testinde 1281, Sosyal Bilimler-1’de 133, Matematik-1’de 8 bin 655, Fen Bilimleri-1’de 140 olarak tespit edildi. ÖSS’de 29 bin 928 aday ise sıfır puan aldı. Türkçe’de 20 bin 558, Sosyal Bilimler-1’de 76 bin 498, Matematik-1’de 251 bin 324, Fen Bilimleri-1’de 704 bin 712 adayın puanı, 0.25’in altında kaldığı için hesaplanamadığından ‘sıfır’ aldı. 2007 ÖSS’de sıfır çeken öğrenci sayısı ise 47 bin 587 olmuştu. Ancak bu yıl sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 324 bin 197 olurken, iki yıl önceki sınava toplam 1 milyon 615 bin 534 aday girmişti.
MATEMATİK KOLAY, TÜRKÇE ZOR: Matematik kolay, Türkçe zor: Yarımağan, “Matematik testini biraz kolaylaştırmışız, öğrencilere en zor gelen testimiz Sosyal Bilimler testi olmuş. Geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştüğünü görüyoruz. Bu sene Türkçe testimiz geçen yıllara göre biraz zor olmuş” dedi.
100 ÖĞRENCİDEN 60’I FEN’E DOKUNAMAMIŞ BİLE: 100 öğrenciden 60’ı fene dokun(a)mamış: “Biz 0.50 ham puanını seviye olarak tespit ediyoruz. Ölçülebilir bir bilgisi olduğunun göstergesi olarak bu rakamı kabul ediyoruz. 0.50 ham puanına bile ulaşamayan aday sayısı, Fen Bilimleri’nde 704 bin 712. Adayların neredeyse yüzde 60’ı Fen Bilimleri testine cevap vermiyorlar veya veremiyorlar.”
ANKARA GENELDE, İSTANBUL BİREYSELDE BAŞARILI: Ankara genelde, İstanbul bireyselde başarılı: Dereceye giren adayların sekizi İstanbul, ikisi İzmir ’den, kisi Kayseri’den, ikisi Adana’dan, biri Bursa’dan, biri Antalya’dan ve biri de Aydın’dan çıktı. Bu adayların yarısından fazlası özel statülü okullardan. Ankara, en başarılı iller arasında olmasına karşın dereceye giren öğrenci çıkaramadı. Ancak İstanbul, başarılı iller sıralamasında Ankara’nın gerisinde olmasına karşın dereceye giren öğrenci çıkardı.
KONTENJAN 90 BİN ARTTI: Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlar grubuna devlet üniversiteleri için 529 bin, vakıf üniversiteleri için 73 bin, KKTC üniversiteleri için 16 bin ve yurtdışı üniversiteleri için 2 bin 400 olmak üzere 621 bin 749 kontenjan ayrıldı. Bu oran geçen seneye göre yaklaşık 90 bin fazla.
TERCİHLER 30 AĞUSTOS’A KADAR: 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu bugünden itibaren adaylara postalanacak. Dağıtımın tamamlanması 22 Temmuz’u bulacak. Tercihler 22 Temmuz-3 Ağustos 2009 tarihleri arasında Başvuru Merkezleri aracılığıyla ya da adaylar tarafından doğrudan internet üzerinden gönderilecek. Tercih gönderme süresi uzatılmayacak.
BARAJ DÜŞÜRÜLDÜ AMA: Bu yıl baraj seviyelerine karşılık gelen başarı düzeyleri 5 puan düşürülmesine rağmen barajı geçenler geçen yıla göre daha az oldu.
EN BAŞARILI İLLER: ÖSS’de Sayısal-1 puan türü ortalamalarına göre yapılan değerlendirmede en başarılı iller sırasıyla Karaman, Kayseri, Denizli; Eşit Ağırlıklı-1 puan türünde Aydın, Karaman, Kayseri; Sözel-1de Niğde, Aydın, Nevşehir oldu. Ardahan ve Hakkari yine dipte.
|