Türkiye'de tarımın tomografisini çeken ve Türkiye'yi iklim, toprak, topografya ve arazi sınıfları dikkate alınarak 30 havzaya ayıran Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 5.3 milyar liralık değer artışı sağlayacak...
İSTANBUL Tarım Bakanlığı ve Köyişleri Bakanı üç yıllık çalışmasını tamamlayarak, Türkiye'yi 30 tarım havzasına ayırdı. Her havzanın kendisine en uygun ve en verimli ürünleri tespit edildi. Havzaya uygun üretim yapmayan çiftçi devletin verdiği destekten de yaralanamayacak. "Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli" ismini taşıyan yeni teşvik sistemini anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin verimsiz topraklara dökecek parası yok" dedi.
Her ürüne her yerde prim vermek yerine, o ürünün en verimli üretildiği yerlerde destek sağlanacağını belirten Eker, modelin hangi ürünün nerede, ne kadar üretileceğine karar vermeyi sağlayacağını, üreticilerin gelirlerini artıracağını, Türkiye'nin gelecekteki nüfusuna, ekonomisine göre hangi ürünü ne kadar üreteceğini planlama imkanı tanıdığını ifade etti.
525 MİLYON ADET KAYIT İŞLENDİ
Tarım Bakanı Mehdi Eker, şunları söyledi: "Modelde 30 yıla ait 21 milyon iklim verisi sisteme işlendi. Toprakla ilgili 11 değişik veri grubu işlendi. 22 milyon toprak kaydı var. Eğim, yön ve yüksekliğe ilişkin 500 milyon nokta verisi var. Nüfus, hayvancılık ve canlı varlıklara ilişkin bilgiler var. Tarımsal ticarete ilişkin veriler var. Bu projede 525 milyon 782 bin kayıt işlendi. Çiftçi Kayıt Sisteminden veriler kullanıldı, hangi bölgelerde hangi ürünlerin yetiştirildiği, ne şekilde desteklendiği, ürünlerin destekleme hassasiyetine ilişkin veriler işlendi."
TEK TUŞLA TÜM VERİLER HAZIR
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Bir tuşla bütün ürünlerle ilgili her türlü veriye ulaşma imkanına sahip olacağız" diye konuştu. Modelin sağlayacağı faydaları çeşitli örneklerle anlatan Eker, çeltikte şu anda 28 havza bulunduğunu ve 79 bin hektar alanda 2007 verileriyle toplam 648 bin ton üretim yapıldığını söyledi. Hayata geçirecekleri yeni modele göre değerlendirerek havza sayısı 16'ya düşürülüp ekilen alan 116 bine çıkarıldığında üretim miktarının 837 bin tona ulaştığını ifade etti.
Bakan Eker, çeltikteki bu rakamın Türkiye'nin tüm çeltik ihtiyacını karşıladığına, dolayısıyla ithalat yapma ihtiyacını ortadan kaldıracağına dikkat çekti. Eker, modelin sonraki safhasında da bölgelerin tarımsal sanayi kapasiteleri ile kırsal kalkınma kapasitelerini ilişkilendirip kırsal kalkınmada tarım sektörünün katkısının artırılmasının sağlanacağını söyledi.
Modelde 30 yıllık veriler kullanıldı
Yeni sisteme göre, belirlenen 190 tarım havzası, 30 havzaya indirgendi. Geçmişe yönelik 30 yıllık veriler kullanılarak geleceğe yönelik politikalara esas olacak projeksiyonlar yapıldı. Modele göre, üretim planlaması öncesi 2007 yılı itibariyle 29 havzada 503,6 bin hektar alanda 505 bin 366 ton nohut üretilirken, planlama sonrasında, 24 havzada nohut üretilebilecek ve 408 bin 777 hektar alanda 544 bin 847 ton nohut üretilebileceği öngörüldü. Yine 2007 itibariyle 28 havzada, 79 bin 676 hektar alanda 648 bin ton çeltik üretilirken, planlamadan sonra 16 havzada çeltik ekimi yapılacağı 116 bin 546 hektar alanda üretimin 837 bin 568 tona çıkacağı tahmin edildi. Yeni modelle, halen prim desteği uygulanan 16 üründe, üretim planlaması ile 7,1 milyon ton üretim artışı sağlanabileceği öngörülüyor. Arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, çavdar, çay, çeltik, kanola, kuru fasulye, mercimek, mısır, nohut, pamuk, soya, yulaf, zeytinde 2007 yılı itibariyle 35 milyon 278 bin ton olan üretimin, planlama ile 7 milyon 144 bin ton artarak 42 milyon 422 bin tona, üretim değerinin de 5,3 milyar lira artışla 23 milyar 413,3 milyon liradan, 28 milyar 719,4 milyon liraya ulaşacağı hesaplandı.
Uluslararası rekabetimizi güçlendiriyor
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, üretim planlama- sıyla ülkenin uluslararası rekabet gücünün artacağını vurguladı. Şu anda Bakanlık olarak 16 ürüne prim desteği verildiğini bildiren Bakan Mehdi Eker, “Bu ürünler toplam 15 milyon hektar tarım alanında üretiliyor. Toplam üretim miktarı ise 35 milyon ton. 2008 rakamlarıyla bunların üretim değeri de 23 milyar 413 milyon lira. Hiçbir şey yapmadan sadece modeldeki planlamaya uyulduğu takdirde 15 milyon hektar alanda üretimimiz 42 milyar 400 bin tona çıkıyor ve üretim değeri de 5 milyar 306 milyon lira artıyor" dedi.
|