Kolanın ham maddesi olan meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çayın göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, ülser ve kabızlığa iyi geldiği, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırdığı bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyan kökü çayının, yaz ayının gelmesiyle ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle başta Çukurova olmak üzere sıcak bölgelerde bol miktarda tüketilmeye başlandığını belirtti.
Meyan kökünün pek çok rahatsızlığa iyi gelen yararlı bir bitki olduğunu kaydeden Arı, ''Özellikle içerisindeki ilaçların ham maddeleri de olan saponin ve gliserizin sayesinde göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatıcı balgam söktürücü etki gösteriyor. Ayrıca, bronşit, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarında ve boğaz ağrılarında rahatlatıcı olarak tavsiye ediliyor'' dedi.
Arı, meyanın sindirim sistemine de yararlı olduğunu belirterek, ''Meyan çayı, kabızlığa iyi geliyor, bazı kişilerde ise mide yanması, gastrit ve ülserin önlenmesinde etkili oluyor. Meyan kökünün spazm çözücü etkisi de biliniyor. Ayrıca, böbrekleri çalıştırdığı için böbrek taşlarını ve kumunu düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor. Ancak bu konulara netlik kazandıracak kapsamlı bilimsel araştırma bulunmuyor'' diye konuştu.
Kolanın ham maddesi olan meyan kökünün fazla miktarda tüketilmesi halinde tiryakilik yapabileceğini belirten Arı, ''Ayrıca, meyan kökünün tansiyon düşürücü etkisi olduğundan tansiyon ve kalp hastaları dikkatli olmalı. Ayrıca, bu bitkinin bazı ilaçlarla etkileşimi var. Örneğin, kanı sulandırdığı için kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların etkisin artırabiliyor'' dedi.
ÇUKUROVA'DA RAĞBET GÖRÜYOR
Adana'da yaklaşık 15 yıldır seyyar meyan kökü şerbeti satıcılığı yapan Veysel Bilmez ise soğuk olarak servis edilen şerbetin Çukurova'nın bunaltıcı sıcağından etkilenen vatandaşlar tarafından tercih edildiğini kaydetti.
Meyan kökü şerbetinin Adana'da ''aşlama'' ya da ''haşlama'' olarak da bilindiğini kaydeden Bilmez, ''Meyan kökü şerbeti, ferahlatmasının yanında sağlığa da faydalı olduğu için çok rağbet görüyor. Meyan şerbetinin yapımını 40 yıllık ustamdan öğrendim. Acı olduğu için ilk kez içenler zorlanabiliyor. Ancak, aşlama, diğer içecekler gibi yudum yudum değil bir defada içilmeli. O zaman kişiye verdiği ferahlatıcı etki daha iyi hissedilecektir. Aşlamaya bir alışan bir daha bırakmıyor'' dedi.
Çerçi Ferit Bakır ise yaz aylarının gelmesiyle meyan kökü satışlarının arttığını ifade ederek, ''Evde çayını yapıp şifa bulmak isteyenler ham haldeki meyan bitkisine ilgi gösteriyor. Çayının yapılması için tülbente sarılan yaklaşık 300 gram meyan kökünün 2 litrelik oda sıcaklığındaki suda 1 saat bekletilmesi gerekiyor'' diye konuştu.
|