Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Sorumlusu Ergüder'den tartışma yaratacak sözler: “Avrupa Birliği Türkiye’den sigara içmemeyi öğrenecek ve biz Türkiye olarak Avrupa Birliğ’i ülkelerine örnek olacağız"
TV8'de “Erkan Tan ile Başkent’ten” programına konuk olan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Sorumlusu ve Bloomberg Küresel Girişim’i üyesi Toker Ergüder, New York Belediye Başakan’ı Michael Bloomberg’in ‘dumansız hava sahası’ yasasıyla ilgili olarak Türkiye’ye yolladığı tebrik mesajını okudu.
Erdüder, dün itibariyle yürürlüğe giren genişletilmiş ‘dumansız hava sahası’ yasasıyla ilgili, “Avrupa Birliğin’de Türkiye kadar kapsamlı yasası olan sadece iki ülke var; İrlanda ve İngiltere… Biz 3. ülkeyiz. Avrupa Birliği Türkiye’den sigara içmemeyi öğrenecek ve biz Türkiye olarak Avrupa Birliğ’i ülkelerine örnek olacağız “ dedi ve ekledi “Avrupa Birliği ülkeleri bundan sonra Türkiye’deki uygulamaları takip etmeye başlayacak.”
Ergüder, bu yasanın AB uyum yasalarınca çıkarılmasına çok üzüldüğünü, bunun bizim kendi sağlığımız için, kendimiz için çıkarıldığını da belirtti.
“Medyada sigara firmaları lehine yayın yapılıyor”
“Türkiye’de sadece 17 milyon kişini sigara içitiğini, 53 milyon kişininse sigara içmediğini belirten Ergüder, “Bu kanundan ne kahveciler, ne lokantacılar, ne de bar sahipleri, hiç kimse zarar etmeyecek. Bundan bir tek zarar edecek tütün endüstrisi ve sigara firmaları” diye konuştu.
Ergüder, sözlerine şöyle devam etti; “Kanundan önce yaptırdığımız kamuoyu yoklamalarında, kamuoyu desteğinin %95 çıktığını biliyoruz. Dünden televizyon kanallarını seyrediyorum, ama hep kötü örnekleri gösteriyorlar. Bazı televizyon kanalları sigara içilen ve kanun ihlal edildiği kahvehaneleri, nargilelerin fosur fosur içildiği nargile kafeleri, sanki bütün Türkiye’de kanun ihlal ediliyormuş gibi gösterip, bütün kahvelerin iflas edeceğini, kahve sahpilerinin perişan olacaklarını ve bu kanun yüzünden binlerce insanın işsiz kalacağını söyleyen yayınlar yapıyorlar. Gitmişler spor salonun önünde açık havada sigara içenleri çekmişler. Bu görüntü kanuna uygun olduğu halde sanki insanaların kanuna uyulmadığı yönünde gösterip, Türkiye’de kanun uygulanmıyor diye yayın yapıyorlar. Biz bu yayın yapanların sigara endüstrisiyle bir bağlantısı var mı yok mu bunu bilmiyoruz. Ama lütfen olumlu yayın yapın.”
Vatandaşın ve esnafın desteğinin altını çizen Ergüder, “En son Ankara Kahveciler Odası’nın isteğiyle 4000’e yakın afişi bastırıp dağıttık. Tabi bu kadar yüksek ölçüde taraftar , kamuoyu desteği, kanunun iyi uygulanması, hükümetin desteği, sağlık bakanlığı çok iyi çalışıyor… Sigara firmaları panikteler. Sadece Türkiye pazarını değil, Avrupa ve Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki pazarlarını da kaybetmek üzereler” dedi.
Sigara firmalarının panik halinde olduğunu belirten Ergüder, “ Hatta bazı sigara firmaları Türkiye’den bazı gazetecileri alıp İspanya’ya götürmüşler. Tabi biz bunu ispatlayamıyoruz. Ama… Türkiye’den neden 4 tane gazeteci İspanya’ya gider de İspanya örneğini uygulayın der? “ diye konuştu.
“Yasanın 3 temel amacı”
Sigarayla mücadelenin üç temel amacı olduğun söyleyen Ergüder, bunları şöyle sıraladı; 1) Çocukları sigaraya başlatmamak. 2) Sigara içenlerin sigarayı bırakmasına yardımcı olmak. 3) Başkasının içtiği sigara dumanına mağduriyeti önlemek.
Ergüder ayrıca, kullanmayan insanlar için sigara dumanındaki kanser tehlikesine dikkat çekerek, şu bilimsel örneği verdi: “Sigara dumanı yandığı zaman, ortama partükül dediğimiz parçacıklar yayılıyor. Bu parçacıklar kansere sebep oluyor. Bu parçacıklar ortama yayıldıktan sonra hiçbir klima sistemi bunu temizliyemiyor. Bunla ilgili Amerikan Klimacılar Birliğinin yayınladığı bir rapor var”
“Şaka değil, ölümden bahsediyoruz”
Yasanın katılığından yakınan izleyici mesajları karşısında da Ergüder, “Burda şaka yapmıyoruz. Ölümden bahsediyoruz. Yüz milyonlarca kişinin ölüme neden olmuş bir şey söz konusu olduğunda, katı önlemler almak zorundasınız” diye cevap verdi.
Ergüder, “2006 yılından bu yana, yani geçen mayıs ayında kanunun geçerliliğe girdiği dönemden itibaren, sigara içme oranlarında da %2’lik bir düşüş var. Ve Türkiye’de, yaptığımmız çalışmalar göre, sigara içenlerin %7’si sigarayı bırakmışlar ” dedi ve sigara bırakma oranın dün itibariyle daha da düşeceğine inandığını belirterek sözlerini noktaladı.
|