Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sınavının önümüzdeki yıldan itibaren iki aşamalı yapılacağını belirterek, "Birinci sınav Nisan'da, ikinci sınav Haziran ayında yapılacak. Birinci sınava katılanların ikinci sınava da katılma mecburiyeti yok. En yüksek puan 575 olacak. Sorular eskiye göre daha zor olmayacak" dedi.
Prof. Dr. Yarımağan, düzenlediği basın toplantısında yeni ÖSS sistemini açıkladı.
Sınavların iki aşamadan oluşacağını ifade eden Prof. Dr. Yarımağan, "Birinci sınav Nisan ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi olacak. Toplam 160 soru için 160 dakika verilecek. Tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı olacak" diye konuştu.
Prof. Dr. Yarımağan, ikinci aşamada yapılacak sınavın ise Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya, Tarih ve Yabancı Dil şeklinde 5 ayrı imtihandan oluşacağını kaydederek, "Bu beş ayrı sınav iki ayrı hafta sonunda yapılacak. Birinci sınav Cumartesi öğleden önce, ikincisi öğleden sonra, üçüncüsü Pazar öğleden önce, dördüncüsü öğleden sonra, son sınav ise ertesi hafta sonu yapılabilir. Sınav günleriyle ilgili planlamaya daha sonra karar vereceğiz" şeklinde konuştu.
Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ise TM-1, TM-2 ve TM-3 olarak isimlendirildiğini belirterek, "TM-1 puan türü az da olsa Matematik ağırlıklı, TM-2 puan türü Matematik ile Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklı, TM-3 puan türü ise Türkçe-Edebiyat ağırlıklı olacak" dedi.
ÖSYM Başkanı, LYS puanlarının değer ağırlığının, her puan türündeki puanların ün küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacağını ifade ederek, YÖK Genel Kurulu'nda Taban Puanlarının daha sonra belirlenmesi kararı alındığını, taban puanların en geç 2010 ÖSYS Kılavuzunda açıklanacağını bildirdi.
Yarımağan, SAY-1 ile öğrenci alan programların YGS-1 veya YGS-2, SÖZ-1 ile öğrenci alan programların YGS-3 veya YGS-4, EA-1 ile öğrenci alan programların YGS-5 veya YGS-6, SAY-2 ile öğrenci alan programların MF-1, MF-2, MF-3 veya MF-4, SÖZ-2 ile öğrenci alan programların TS-1 veya TS2, EA-2 ile öğrenci alan programların TM-1, TM-2 veya TM-3, DİL ile öğrenci alan programların DİL-1 veya DİL-2 ile öğrenci alacağını söyledi.
"Öğrencilerin tedirgin olmalarına gerek yok" diyen Prof. Dr. Yarımağan, şöyle devam etti: "Puan türü açısından önceden nereye giriliyorsa yine oraya girilebilecek. İsteyen öğrenciler sadece birinci aşama sınava katılabilecek. Buradaki amacımız meslek lisesi çıkışlı olanların okumadıkları derslerden sınava girmelerini engellemek.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak, ancak değer aralığı 50-100 yerine 100-500 olacak. Yerleştirme puanları hesaplanırken, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 0,15 ile çarpılarak sınav puanlarına (YGS ve LYS puanları) eklenecek. Bunu şöyle örneklendirebiliriz. Y-YGS= YGS+ (0,15 x AOBP), Y-LYS-MF= LYS-MF+(0,15 x AOBP), Y-LYS-TM= LYS-MF+(0,15 x AOBP), Y-LYS-TS= LYS-TS+(0,15 x AOBP), Y-LYS-DİL= LYS-DİL + (0,15 x AOBP.)
LYS, YGS ve AOBP puanları en büyük değeri 500 olduğu için yerleştirme puanının en büyük değeri 500+ (0,15 x 500)= 575 olacak.
Meslek lisesi ve öğretmen lisesi çıkışlı adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanlarına eklenecek ek puan (0,06 x AOBP) olarak hesaplanacak. Ek puanın en büyük değeri 500 x 0,06 = 30 olacak.
Bir önceki yıl bir yükseköğretim programına merkezi sistemle yerleştirilen veya önkayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken 0,15 ve 0,06 katsayılarının yarısı alınacaktır."
Prof. Dr. Yarımağan, yeni ÖSS sistemini açıkladığı basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Soruların zorluk derecesinin 2009 sınavlarına göre fazla olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Yarımağan, "2009 yılında yapılan sınavda örneğin psikolojiden 3-4 soru sorduk. Soruların az olması durumlarında şans faktörü etkili oluyor. Daha çok soru olunca şans faktörü azalıyor. Sorular zor olmayacak. İkinci aşamadaki sınavda adayın test bilgilerini sağlıklı biçimde ölçmek istiyoruz. Eğer tek soru ve ortak süre verirseniz her aday farklı davranış içinde olabiliyor. Önümüzdeki dönem testlerin soru kitapçıklarını ayıracağız" diye konuştu.
Yeni sistemden aday ve dershane sektörünün nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Yarımağan, "Adayın sahip olduğu bilgiyi, okuldan, dershaneden, anne-babasından veya çevresinden alıp almadığı bizim gündemimiz dışındaki bir konudur. Bu sisteme, öğrencilerin dershaneye gitmesini veya gitmemesini engellemek için geçmedik. Ben bu yıla göre dershaneye daha çok gidileceğini sanmıyorum" yanıtını verdi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl 30 bin öğrencinin ÖSS'den 'sıfır' puan almasına ilişkin bir soruya, "Sıfır alan öğrencileri incelediğimizde her gruptan insanların olduğunu görüyoruz. Yani her liseden, her ilden, İstanbul'dan, Ankara'dan öğrenciler var. Ama detaylı bir inceleme yapılırsa meslek lisesi öğrencilerinin genel liselere göre daha çok sıfır puan aldığı ortaya çıkıyor. Ben bu adayların bilgi düzeyinin sıfır olduğuna inanmıyorum. Bunun bir çok nedeni olabilir. Çünkü boş kağıt verenlerin oranı çok az. Bu konuda yapılacak olan araştırmalara yardımcı olmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Yarımağan, iki aşamalı yapılacak olan ÖSS'de ikinci aşamaya gidecek öğrencilerden ekstra ücret alınacağını ancak bu miktarın henüz belirlenmediğini sözlerine ekledi. |