Deniz ürünü pişirme düşüncesi gözünüzü mü korkutuyor? Ya da yediğiniz balık filetoları ağzınızda kötü bir tat mı bırakıyor?
Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, balık pişirmenize engel olan nedenler ve bunların çözümü:
1. Tadını sevmiyorum: Birçok insan balığın tadını sevmediğini belirterek balık sevmez ve pişirmez. Fakat, esas problem, yediğiniz balığın damak zevkinize uymaması olabilir. Yoğun balık tadını sevmiyorsanız, tadı daha yumuşak ve tatlı olan kalkana benzeyen yassı balığı deneyebilirsiniz. Daha etli bir balık isterseniz, orkinos alabilirsiniz. Eğer balık yemeği seviyor ancak, hep aynı balıkları yemekten sıkıldıysanız da bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.
2. Balık pişirmek çok zor: Eğer su kaynatabiliyorsanız zor değil. Buharda pişirmek balık pişirmeyi pratik hale getiren en kolay yöntemdir. Balığınızı bir sepet içine, su yüzeyinden daha yükseğe, bir tencerenin içine koyarak buharda pişirebilirsiniz. Balığınıza lezzet vermek için su yerine et suyu kullanabilir ya da suyun içine çeşitli kuru bitkiler ekleyebilirsiniz.
3. Balık çevre için zararlıdır: Somon balığı çiftliklerinin okyanusu kirlettiğini ve morina, orkinos gibi bazı balık türlerinin neslinin tehlikeye attığını duyabilirsiniz. Bunlar endişe duymamız gereken konulardır, ancak çevre dostu tüketicilerin huzurla yiyebileceği birçok balık da bulunuyor.
4. Evimin kötü kokmasından nefret ediyorum: Taze balık pişirirken bile kötü kokmaz. Fakat, her zaman denizden yeni çıkmış balık satın alamazsınız. Kokuları körfezte bırakmanıza yardımcı olacak birkaç öneriye göz atabilirsiniz. Limon suyu, sirke ya da diğer asitli içerikler, balığın kokusunu azaltacaktır. Ya da balığı temizlerken, balığın kokusunun sizi rahatsız etmemesi için bir cezve suyun içinde karanfil atarak kaynatabilirsiniz.
5. Karides ve diğer kabuklu deniz canlılarında çok fazla kolesterol bulunuyor: (1) Bazı kabuklu deniz canlılarında yüksek oranda kolesterol olduğu doğru. Fakat, araştırmalar bu kolesterolün sağlığınız için kötü olmadığını gösteriyor. Sebebi, bu canlıların çok az doymuş yağ içermesidir. Bir çalışmaya göre, 3 hafta boyunca her gün karides yiyenlerin kötü kolesterolünde çok az bir artış ve iyi kolesterolünde ise daha fazla artış olduğu bulundu.
1- Uyarı: Hanefi mezhebine göre Her balık ve balık şeklinde olan hayvanlar helaldir. Kalkan, sazan, Yunus balığı, yılan balığı yenir. Yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşaratı yenmez. Deniz aygırı, deniz hınzırı gibi balık suretinde bulunmayan diğer deniz hayvanları da yenmez. Diğer üç mezhepte ise deniz ürünlerinin hepsi yenir. |