|
YILDIZ'DAN TRT PAYI İÇİN FORMÜL |
|
|
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Yaklaşık 435-440 milyon lira civarındaki yüzde 2'ye karşılık gelen TRT payının kaldırılması, ancak yerine bir fon veya bütçe ikamesiyle olur" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Yaklaşık 435-440 milyon lira civarındaki yüzde 2'ye karşılık gelen TRT payının kaldırılması, ancak yerine bir fon veya bütçe ikamesiyle olur' dedi.
Yıldız, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, enerjide diğer sektörlerden çok daha fazla ithalata bağımlı olunduğunu hatırlattı.
Enerji ithalatında bugün Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasında olduğunu dile getiren Yıldız, 'Ne zaman ithalatçı ülke olmayız, aramalarımız, çalışmalarımız devam ediyor. Ümitliyiz. İnşallah çıkar, ama şu anda bizim fiili bir durum olarak bugünkü rakamların ortasındayız' dedi.
Şu anda enerji girdilerinde 2008 yılında yaşanan fiyat yükselmelerinin birçok sektörün üzerinde, hatta bazı sektörlerin yüzde 200-300 katına kadar ulaştığını ifade eden Yıldız, 27 milyar dolarlardan 45 milyar dolarlara kadar çıkan enerji ithalatıyla alakalı girdilerin Türkiye'deki enflasyonla alakası bulunmadığının altını çizdi.
Yıldız, 'Şimdi bu tabloyu ister biz sevelim, ister sevmeyelim, karşılaştığımız gerçek budur' dedi.
Projeksiyonları çizmekle ülkeyi yönetmenin gerçeklerinin farklı olduğuna işaret eden Yıldız, 'Bunun kuralı ve kutsalı kalmamıştır. Öyle bir dönem yaşandı ki aynen global krizle gelmiş olduğumuz noktada olduğu gibi bunun kuralı kalmamıştır' diye konuştu.
Enerji sektörünün 2001 yılında bir değişime, özel sektörle büyümeye karar verdiğini dile getiren Yıldız, dolayısıyla bu değişimin de çok iyi idare edilmesi gerektiğini anlattı.
Göreve geldikten sonra ilk yapmaları gereken işlerin doğal gaz ve petrolle alakalı tedariklerin öncelikle yerlerine oturulması kararları olduğunu dile getiren Yıldız, 'Nabucco önemli bir anlaşmaydı. AB'ye girme sürecinde bulunduğumuz bir ortamda, Avusturya birkaç yıl önce hakkımızda olumsuz cümleler kuruyordu, şimdi ortağımız. Nabucco'nun imzalanmasının ardından bölgemizde çok ciddi bir hareketlilik başladı' diye konuştu.
ELEKTRİK FİYATLARI
Yıldız, büyümeye karar veriliyorsa bunun bedelinin vatandaş, kamu ve sanayici olarak ödenmesi gerektiğini belirterek, elektrik fiyatlarına ilişkin şunları söyledi:
'Elektrik fiyatları ucuzlar mı derseniz; döviz fiyatları, petrol ve doğal gaz fiyatları, büyüme hızlarınız buna karar verecektir. Ne kadarına biz karar vereceğiz, ancak yerli ürettiğimiz kadarına biz karar vereceğiz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Bakanı için aslında söylenebilecek en acı ve sıkıntılı cümlelerden bir tanesidir, ama ben esası usule kurban etmemek için bunu özellikle söylüyorum. Özel sektör olabildiğince realist düşünmek zorunda ki yatırımlarını riske etmesin.'
TRT PAYI
Bakan Yıldız, dağıtım şirketlerinin özelleştirmesini sonlandırmayı beklemeden üretim şirketleriyle ilgili özelleştirmeleri de yapacaklarını belirterek, en önemli kritik noktalarının 2010 yılı olacağını vurguladı.
Yaklaşık 435-440 milyon lira civarındaki yüzde 2'ye karşılık gelen TRT payının kaldırılmasının, ancak yerine bir fon veya bütçe ikamesiyle olabileceğini dile getiren Yıldız, 'Böyle bir para konduktan sonra ancak bunu kaldırabiliriz. Temel amacımız, hedefimiz budur. TRT'nin de mutlaka ihtiyacının karşılanması lazım, bütçesinin mutlaka ikame edilmesi lazım, ondan sonra da elektrik faturalarındaki TRT payının kalkması lazım' diye konuştu..
Taner Yıldız, nükleer enerjiyle ilgili bir girişimleri bulunduğunu, makul bir fiyatla bunu yapmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
'Nükleer enerji, temel strateji olarak bizim için vazgeçilmez ve gelişmiş ülke olmanın en büyük göstergelerinden biri. Temel yükü oluşturacak en büyük üretim kaynaklarından bir tanesi. Bir ihale sürecindeyiz, bir yarışma sürecindeyiz. Birçok faktöre dikkat ediyoruz. Onun sonucunda geleceğimiz noktayı tahmin ediyorum 2 hafta içerisinde hemen hemen nihayetlendirmek durumundayız. 3-4 temel argümanımız var. Makul fiyatlarla sanayicimizin rahat kullanabileceği, Türkiye ortalamalarına yakın bir fiyatla beraber bunu sağlayabilmek ve hem güzergah hem enerji çeşitlendirmesiyle alakalı temel stratejimizi sağlayabilmek.'
Birçok yenilenebilir ve yerli kaynaklarla açılım yaptıklarını, bu açılımda bürokrasi olarak zaman zaman yavaş kaldıkları, özel sektörü kısmen rahatsız ettikleri zamanlar bulunduğunu anlatan Yıldız, 'Yani 16-17 aydan beri rüzgar enerjisiyle alakalı 76 bin megavatlık bir blok müracaatın şu ana kadar sonuçlanmamış olmasını bir örnek olarak gösterebilirim, ama bu problemin farkında olmuş olmamız, inşallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde öyle veya böyle bunu nihayetlendireceğimiz manasına gelir' şeklinde konuştu. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 27 Ağustos 2009 Perşembe 15:08 |
|
|
|
|