Amerika’daki bir kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, dünyadaki Müslüman nüfusu 1,57 milyar. Pew Din ve Kamu Hayatı Forumu adlı kuruluş tarafından yapılan ve kuruluş yetkililerince “şimdiye kadar din üzerine yapılmış en kapsamlı araştırma” olarak nitelenen araştırmanın sonuçları, dünyada her 4 kişiden 1’inin Müslüman olduğunu ortaya koydu.
Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan kuruluş tarafından 3 yıldır yürütülen araştırmanın 232 ülke ve bölgedeki nüfus sayımı bilgilerine, demografik çalışmalara ve genel nüfus analizlerine dayanılarak yapıldığını belirten yetkililer, sadece birkaç yılı kapsayan verilerin bulunduğu yerlerde ise bu verilerin 2009 yılında ulaşacağı rakamların hesaplandığını kaydetti. Üzerinde pek çok tahminin yapıldığı Müslüman nüfus hakkında ilk kez kesin bir rakam veren araştırma, dünyadaki Müslümanların genel bir portresini de çizdi.
Müslüman nüfusun 3’te 2’sinin 10 ülkede yaşadığını ortaya koyan ve Türkiye’yi de Asya kıtası içinde gösteren araştırma sonuçlarına göre, bu ülkelerden 6’sı Asya’da (Endonezya, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, İran veTürkiye), 3’ü Kuzey Afrika’da (Mısır, Cezayir ve Fas) 1’i de Sahra Altı Afrikası’nda (Nijerya) bulunurken, dünyada Müslüman nüfusun en yoğun olduğu ülke ise 203 milyon Müslüman nüfusun yaşadığı Endonezya. Araştırmada bu ülkede yaşayan Müslüman nüfusun tüm dünya nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturduğuna dikkati çekildi.
İslam’ın kalbinin attığı yerin Orta Doğu olmasına karşın Müslüman nüfusun en yaygın olarak Asya kıtasında yaşadığını ortaya koyan araştırmaya göre, dünyadaki Müslüman nüfusun yüzde 60’ından fazlası Asya kıtasında bulunuyor. Dünyadaki Müslüman nüfusun yüzde 20’si Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da, yüzde 15’i Sahra Altı Afrikası’nda, yüzde 2,4’ü Avrupa kıtasında, yüzde 0,3’ü Kuzey ve Güney Amerika kıtasında yaşıyor.
Araştırma sonuçları, Asya’daki Müslüman nüfusun Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki Müslüman nüfustan fazla olmasına karşın, Müslüman çoğunluğa sahip en fazla ülkenin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunduğunu ortaya koydu. Nüfus yapısındaki eğilimlerinin çok iyi ortaya çıkarılmasına karşın azınlık olarak yaşayan çok sayıdaki Müslüman hakkındaki incelemenin nüfus eğilimleri kadar iyi yapılamadığına dikkati çekilen araştırmanın sonuçlarına göre, dünyadaki Müslüman nüfusun 5’te birini oluşturan 317 milyon kişi Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde yaşıyor.
Araştırmaya göre, azınlık olarak yaşayan Müslümanların 4’te 3’ü Hindistan (161 milyon), Etiyopya (28 milyon), Çin (22 milyon), Rusya (16 milyon), Tanzanya’dan (13 milyon) oluşan 5 ülkede bulunuyor. Dünyadaki en kalabalık 3’üncü Müslüman nüfusu barındıran Hindistan’da Müslümanların genel nüfusa oranı ise sadece yüzde 13. Projenin üst düzey araştırmacısı Brian Grim konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İnsanların çoğu Müslümanların genelde Müslümanların çoğunlukta bulunduğu ülkelerde yaşadığını düşünüyor ama Hindistan’da bu kanaat biraz altüst oluyor” derken, araştırmanın sonuçlarını inceleyen Princenton Üniversitesi doçenti Amaney Jamal de “Bu araştırma dünyadaki ’Araplar Müslümandır ve Müslümanlar Araptır’ şeklindeki yaygın kanaati basitçe ortadan kaldırdı” yorumunda bulundu.
Araştırmanın diğer çarpıcı sonuçlarına göre, Avrupa kıtasının toplam nüfusunun 5’te birini Müslümanlar oluşturuyor.
Avrupa’da yaşayan Müslüman nüfusu 38 milyon olarak gösteren araştırmada, 4 milyon Müslümanın yaşadığı Almanya’daki Müslüman nüfusun neredeyse Kuzey ve Güney Amerikada yaşayan 4,6 milyon Müslüman nüfusa eşit olduğuna dikkati çekiliyor.
Araştırma sonuçları, Fransa’da yaşayan Müslümanların sayısının Almanya’dakilerden daha az olduğunu, buna karşın bu ülkedeki Müslüman nüfusun ülkenin genel nüfusa oranının Almanya’dakinden daha yüksek olduğunu gösterdi. Pew Forumu’ndan yapılan açıklamada, kuruluşun, sonuçları 2010 yılında açıklanacak yeni projesinde ise şimdiki araştırmada açıklanan veriler esas alınarak, Müslüman nüfusun büyüme oranları ile gelecekteki nüfus eğilimlerinin hesaplanacağı belirtildi.
Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, ayrıca dünyadaki Hristiyan nüfus hakkında benzer bir araştırmaya gelecek yıl başlanacağı duyuruldu.
|