|
'TÜRKİYE SANAYİSİNE SEKTÖREL BAKIŞ: MOBİLYA SANAYİ' KONFERANSI |
|
|
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitime çok önem verdiğini belirterek, "En iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Daha iyi eğitimli, bilgili insanların elinde ekonomi daha çok gelişecektir. Öncelik vermemiz gereken konuların başında eğitim geliyor" şeklinde konuştu.
TÜSİAD ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından düzenlenen ve Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türkiye Sanayisine Sektörel Bakış: Mobilya Sanayi" konferansına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onur konuğu olarak katıldı. Konferansta; TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile sanayiciler de hazır bulundu.
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak'ın açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Gül, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, TÜSİAD'ın Ankara ve İstanbul dışında toplantılar yapmasını büyük bir takdirle karşıladığını kaydetti. Gül, "Türkiye'de üretimin sadece artması değil, kalitesinin de değişmesi gerekir. Türk ekonomisi giderek güçleniyor, güçlenirken tüm sektörlerde de giderek güçleniyor. Ama sanayi sektöründe ekonominin daha güçlü olması büyük önem arz ediyor. Nüfusu 72 milyona ulaşan ve büyüyen bir Türkiye'nin bir ticaret ülkesi olması gerekir. Eğer köklü bir üretim olmazsa, sadece ithal eden, belki ithal ettiğini satan bir ülke olunabilir ama bu ülkeler zaman zaman sıkıntılara da hazır olmalıdır" dedi.
Siyasi değeri büyük olan ülkelerin üretimde sadece ağır sanayi konularında değil, çağın anlayışına uygun olarak gelişmesi gerektiğini ifade eden Gül, "Tarihe baktığımızda sanayi inkilabı gerçekleştiğinde çok geriden takip ettik. Bilgisayar teknolojisi başladığında yine geriden takip ettik. Bilim konusuna Türkiye daha farklı önem göstermektedir. Bilgi üreten ve bu bilgiyi sanayiye yansıtan bir ülke durumuna geldik. Genellikle bizler makro ekonomiden bahsederiz. Makro ekonomik göstergelere dikkat çekeriz. Buna dikkat çekerken altındaki sektörlerin de çok güçlü çalışması gerekir. Sektörlerde bazı ince ayarların yapılması gerektiği kanaatindeyim. Dengeyi bozmadan sektörlerde ince ayarların yapılması gerekir ve takip edilmesi gerekir. Çok sıkı bir takip gerekiyor. Her şeyin çok kırılgan olduğu bir dönemde kemerimiz daha sıkı bir şekilde arabamızı kullanmalıyız. Bazı iyi haberler rehavete sevk edebilir. Finansal krize sebep olan ülkeler rahata kavuşmamıştır. Önümüzdeki yıl da bu sıkıntıların devam edeceği söyleniyor. İhracatımızdaki azalma, Türkiye'nin beceriksizliğinden değil, alıcıların alım gücü ve beceriksizliğinden kaynaklandı. Kayseri ile ilgili yeteri kadar övgü yapıldığı için bir şey söylemiyorum. Ama bu bir gerçektir, bir ülke için en önemli şey girişimci insandır" ifadelerini kullandı.
Eğitime de çok önem verdiğini ifade eden Gül, "En iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Daha iyi eğitimli, bilgili insanların elinde ekonomi daha çok gelişecektir. Öncelik vermemiz gereken konuların başında eğitim geliyor" şeklinde konuştu.
SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun da bir konuşma yaptığı konferansta kürsüye çıkan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ülke ekonomisine yön veren işadamlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin yüz akı olan Kayseri, bir zamanlar tarım ve ticaret merkeziyken şimdi sanayi kenti oldu. Bölge ekonomisine katkı sağlayan Kayseri, Türkiye ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. Kayseri'de her geçen gün sanayici profili yükselmektedir. Bakanlık olarak temel misyonumuz, Türk sanayisinin verimliliğini artırarak dünya piyasasında daha fazla pay almayı hızlandırmaktır. Bilgi üreten ve teknolojiye ayak uyduran ülkeler gelişmektedir. Uluslararası pazarda hak ettiğimiz yeri almak için, evrensel alanda üretim yapmak gerekir. Girişimcilerin bu alanda yaptığı Ar-Ge, yenilikçi programlarla desteklenmektedir. Ar-Ge'ye vereceğimiz destek, bu yılkinden 2 kat fazla olacak. Üniversite-sanayi iş birliği alanında da projelere destek vermekteyiz. Sanayicilerimizin teknolojik alanlarda gerekli dönüşümleri sağlamak için Ar-Ge konusunda çalışmalar yapması büyük önem taşıyor. Türkiye tüketen ülke konumundan çıkarak sürekli üreten bir ülke konumuna gelmek için emin adımlarla ilerliyor" şeklinde konuştu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise, mobilya üretim üssü Kayseri'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "2001 yılından itibaren mobilya sektörü, yaptığı ihracatla önemli bir katma değer elde etmiştir. Kayseri, Türkiye'nin en önemli mobilya ihracat üssüdür. Demokratik yapısı, rekabet ve refah seviyesi göz önüne alındığında büyümenin yüzde 6 olması gerekir" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suut Doğruel, "Son Gelişmeler Doğrultusunda Türk Sanayisi için Yol Haritası" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 12 Ekim 2009 Pazartesi 12:08 |
|
|
|
|