Türkiye'nin de üretiminde rol aldığı askerî nakliye uçağı A400M, projede yaşanan gecikme yüzünden meydana gelen tartışmalar arasında ilk uçuşu için geri sayıma başladı.
İspanya'nın Sevilla kentindeki montaj hattında son çalışmalar devam ederken, proje ortağı olan ülkeler ve ana yüklenici Military Airbus arasındaki sıkıntıların çözümü için de görüşmeler devam ediyor.
Şirketin Savunma Pazarlama Direktörü Didier Vernet'in verdiği bilgiye göre, yeni nesil askerî nakliye uçağı A400M, en geç aralık ayının sonuna kadar gökyüzüne 'merhaba' diyecek.
Türkiye'nin 10 adet alacağı askerî nakliye uçağının kargo, asker, tıbbî yardım malzemesi ve kamyon, helikopter gibi askerî araç-gereç taşıma dışında havadan yakıt ikmali yapma özelliği bulunuyor.
Türkiye'nin elindeki C-160'ların yerini alacak uçaklar, TSK'ya, personel ve araç gereçlerinin istenilen yere daha hızlı sevk edilmesi konusunda avantaj sağlayacak.
37 ton yük taşıma kapasitesi olan A400M, doğal afetlerde yardım malzemesi taşıma gibi sivil amaçlar için de kullanılabilecek.
A400M için Almanya'nın 60, Fransa'nın 50, İspanya'nın 27, İngiltere'nin 25, Türkiye'nin 10, Belçika'nın 7 ve Lüksemburg'un 1 siparişi bulunurken, projeye dışarıdan dahil olan Güney Afrika Cumhuriyeti 8, Malezya ise 4 uçak siparişi verdi.
Türkiye'nin yapacağı alımın maliyetinin 875 milyon Euro olacağı dile getiriliyor. Projede, Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TAİ) yapacağı üretim ise şu parçalarla sınırlı olacak:
"Ön orta gövde, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı, kuyruk konisi, kanatçık ve sürat frenleri."
Özellikle motor konusunda yaşanan gecikmeler yüzünden aksamalar yaşayan A400M projesi, mutlu sona ulaşmak için çabalıyor.
Projeye Türkiye'nin yanı sıra Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, İspanya, İngiltere, Malezya ve Güney Afrika iştirak ediyor.
Ocak 2008'de ilk uçuşunu yapması planlanan A400M yaklaşık iki yıl gecikmeyle havalanacak. Türkiye'ye ilk teslimat ise 2013'te yapılacak. Üretilen ilk iki uçak ise, ilk uçuştan 3 yıl sonra Fransız Hava Kuvvetleri bünyesine katılacak.
Airbus Military'nin Sevilla'daki tesisleri tam kapasite ile çalışmaya başladıktan sonra yılda 28 A400M üretilmesi hedefleniyor.
4 adet Turbo prop (pervaneli) motoru sayesinde 12 bin metreden 150 metreye kadar her yükseklikte uçabilen A400M, normal pist dışında kum, çimen gibi yüzeylere de iniş yapabiliyor.
Uçaktan atılan kargo ya da askerî malzeme bilgisayar aracılığıyla kontrol edilerek istenilen hedef ulaştırılıyor. Uçak ayrıca kendisine kilitlenen silahları ve radarları tespit edebiliyor.
116 paraşütçüyü taşıyabilen uçak, askerlere hem rampadan hem paraşütçü kapısından atlama imkânı sağlıyor.
En büyük özelliği ise uzun menzili A400M, 20 ton yükü 6 bin 382 kilometre uzaklığa götürebiliyor. Uçağın boş olarak menzili ise 9 bin 300 kilometre.Zaman |