|
ÜRDÜNLÜ BİNBAŞI ABD ÜSSÜNE NİÇİN ATEŞ AÇTI? |
|
|
Teksas’taki ABD askeri üssünde dün rastgele ateş açan kişinin Ürdün asıllı olduğu ortaya çıktı. Peki bu kişiyi dünyanın en büyük üssünde yarı otomatik silahla ateş açmaya iten sebep neydi?
. Askeri kaynaklara göre, Afganistan veya Irak’a gönderilmek üzere olan binbaşı Nidal Malik savaşa gitmeyi hiç istemiyordu.
Leyla Ebumellal / Timeturk
ABD’nin Teksas Eyaleti’nde dün bir Amerikan üssünde gelişigüzel ateş açarak 12 Amerikan askerini öldüren kişinin Ürdün asıllı psikiyatrist Nidal Malik olduğu belirtildi. ABD ordusu tarafından Afganistan ya da Irak’a gönderilmek istenen Dr. Malik, yeni görev alanına gitmek istemiyordu. Uzmanlar, savaş meydanlarından dönen birçok askerin psikolojik tedavisini gerçekleştirirken farkında olmadan içine girdiği psikolojik bunalımın Nidal Malik’i sonunda dünyanın en büyük üssünde yarı otomatik silahla ateş açmaya ittiğini söyledi. Ortadoğu asıllı olması nedeniyle ordudaki iş arkadaşlarının açık baskılarına maruz kalan Malik, komşuları ve tedavi ettiği askerler tarafından ise ‘çok kibar görünümlü ve zararsız’ diye tanımlanıyordu.
Dr. Malik Irak’a gitmek istemiyordu. Bu hayatındaki en korkunç kabustu. Peki bu Amerikalı subay Nidal Malik’in dün (Perşembe günü) Teksas’taki Fort Hood üssüne düzenlediği ve sonucunda 12 Amerikan askerinin öldüğü saldırının ardındaki en güçlü sebep olabilir mi? Bu sorunun cevabı henüz kesin olarak belli değil. Ancak güçlü sebeplerden biri olduğu kesin.
Amerikan Ordusu’nda bir psikiyatrist olarak görev yapan Nidal Malik’in, Irak’ta görev yapmış Amerikalı askerlerin birçok psikolojik sorunu ile karşı karşıya kalmış olması da dünyanın en büyük askeri üssünde saldırıya kalkışmasının ardındaki itici sebep olabilir.
Amerikan Ordusu binbaşı rütbeli Nidal Hasan Malik’i psikiyatrist olarak Irak’a göndermeye karar vermişti. Amerikan askeri kaynaklarına ve kendisine yakın kişilerin ifadelerine göre Malik bunu reddediyordu.
Askeri kaynaklara göre 39 yaşındaki Ürdün asıllı Amerikalı psikiyatrist Nidal Hasan Malik 6 yıl başkent Washinton’daki Walter Reed hastanesinde görev yaptı. Daha sonra Teksas’taki Fort Hood üssüne gönderildi. Malik 50 bin askerin merkezi sayılan üsde savaşlardan dönen askerlere psikolojik danışmanlık yapıyordu.
Malik, denizaşırı dağıtıma hazırlanan askerlerin tıbbi muayenelerinin gerçekleştiği son dakikalarda askerlerin hazırlanma tesisine rastgele ateş etti.
Irak Kabusu
Reuters haber ajansının Amerika’da doğup liseyi bitirdikten sonra orduya katılan, Walter Reed ordu tedavi merkezinde görev yapan Nidal Hasan Malik’in amcasının oğlu Nadir Hasan’dan aktardığına göre, ağır yaralı askerleri tedavi eden Malik’in Irak ve Afganistan’dan dönen askerleri tedavi sırasında ciddi psikolojik sorunlara maruz kalmış olma ihtimali var.
Nadir, amcasının oğlunun geçen Nisan ayında Fort Hood’a geçtiğine, 2003 yılında savaşın başlamasından bu yana Amerikan kuvvetlerinin büyük kayıp verdiği Irak’a gönderilmesi emrinin uygulanmasını istemediğine dikkat çekerek “geçen beş yıl içinde bunun başına gelen en korkunç kabus olduğunu öğrendik” dedi.
Nadir Hasan, Nidal’in şiddet yanlısı olmadığına işaret ederek savaş sahasına gitmek istemediğini söyledi.
Nadir Hasan ayrıca amcasının oğlunun Ortadoğu asıllı olması nedeniyle ordudaki iş arkadaşları tarafından baskıya maruz kaldığını, sorunu çözüp askeri hizmetten çıkmak için askeri bir avukat tuttuğunu ancak en son olarak tüm yolların tükendiğini ve savaş alanına gönderileceğini öğrendiğini ifade etti.
Birçok askeri tedavi etti
Öte yandan Teksas Eyaleti senatör yardımcısı Kay Bailey Hcheston CNN’e yaptığı açıklamalarda Nidal’in Irak’a gönderileceğini ve bu nedenle hiç mutlu olmadığını vurguladı.
Binbaşı Nidal’in bir grup komşusu ve elinde tedavi gören askerler Nidal için şöyle dedi; “çok kibar görünümlü bir insandı. Hiçbir zararı yoktu. Birçok askere profesyonel psikolojik hizmet sundu. Birçoğunu tedavi etti.”
Üsse yakın dükkanı olan bir görgü tanığı Nidal’in her sabah kahve satın almak için kendisine uğradığını, ateş açtığı günün sabahında da gayet normal göründüğünü ifade etti.
Dükkan sahibi ayrıca binbaşı Malik’in kendisine bir süre sonra Irak’ta ya da Afganistan’da Amerikan Ordusu’na tabi birliklere tayin edileceğini söylediğini ekledi.
Askeri kayıtlara göre binbaşı Malik Amerika’nın Virginia Eyaleti’nde doğdu. Federal Sivil Büro kayıtları ise Nidal’in Ürdün asıllı olduğunu gösteriyor. Virginia Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1997 yılında orduya atandı. Washington Post gazetesinin haberine göre de Malik Amerika’da Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğdu.
Amerikan Ordusu’nun verilerine göre Nidal Hasan Malik 2003 yılında yüzbaşı, 2009 yılında ise binbaşı rütbesine yükseldi. ‘Milli savunma’ ve ‘teröre karşı savaş’ madalyaları kazandı.
Teksas Eyaleti’ndeki Amerikan askeri üssü lideri Malik’in tek başına hareket ettiğini, hastaneye kaldırıldığını ve öldüğü yönünde yayılan haberlerin aksine yaşadığını açıkladı.
Askeri kaynaklara göre Malik iki silah kullandı. Kullandığı silahlardan yarı otomatik olan ile açtığı rastgele saldırı ölü ve yaralıların sayısının artmasına neden oldu. Amerikan askeri kurallarına göre askeri eğitim amacı dışında askeri polis ve güvenlik görevlileri hariç kimsenin mermi dolu silah bulundurmasına izin verilmiyor.
Fort Hood savaşta psikolojik olarak travma geçiren askerlere, yaşadıkları bu sorunların üstesinden gelmeleri için özel programların uygulandığı bir üstür ve dünyanın en büyük askeri üssü sayılmaktadır.
|
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 07 Kasım 2009 Cumartesi 10:05 |
|
|
|
|