|
SURİYE ÜNİVERSİTELERİ TÜRKİYE'DEN DENKLİK İSTİYOR |
|
|
Türkiye ile Suriye arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerde bahar havası yaşanırken, son olarak vizenin kaldırılması iki komşu ülke yakınlaşmasında bir dönüm noktası oldu. Birçok alanda sağlanan bu yakınlaşmanın eğitime de yansıtılması hedefleniyor.
Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) denklik vermediği Suriye üniversiteleri ile burada eğitim gören Türk öğrenciler gelişen ilişkilerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, denklik konusunun da bir an önce çözülmesini istiyor. Şam Üniversitesi Rektörü Vail Mualla, "Bizden mezun olan öğrencilerin denkliği başta ABD ve İngiltere olmak üzere dünyanın her tarafında tanınıyor. Peki Türkiye'de neden tanınmasın, neden denklik verilmesin ki? İnanıyorum ki, en kısa sürede bu sorun çözülecektir." temennisini dile getiriyor.
Bir zamanlar savaşın eşiğinden dönen Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşma, birçok ülke için örnek bir ilişki olarak gösteriliyor. Yılların getirdiği sorunların kısa sürede bertaraf edilerek sağlanan işbirliği çalışmaları ve iki ülke arasında vizenin kaldırılması tüm engellerin aşılması anlamında büyük önem taşıyor. Siyasi, ekonomik, ticari, kültürel gibi her alanda geliştirilen ilişkilerin eğitim alanına da yansıtılması amaçlanıyor. Daha önce siyasi gerekçelerle YÖK'ün tanımadığı Suriye üniversiteleri, Türk üniversitesi ile bir dizi ortak çalışma başlattı. Suriye üniversitelerinin yönetimleri ve burada okuyan Türk öğrenciler yüksek öğretim alanındaki işbirliğinin önünde büyük engel olarak duran denklik sorununun giderilmesini istiyor.
Cihan'a özel mülakat veren Şam Üniversitesi Rektörü Vail Mualla, iki ülke arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ilişkiyi eğitim başta olmak üzere diğer alanlara da yansıtma imkanının olduğunu söyledi. Mualla, Türk üniversiteleri ile çok yakın işbirliği kurduklarını belirterek, "Türkiye'den birçok üniversite ile çok yakın ilişkilerimiz var. İnönü, İstanbul, Atatürk, Marmara, Yeditepe ve Fırat gibi birçok üniversite ile eğitim alanında iyi çalışmalarımız var. Özellikle Fırat Üniversitesi ile Şam Üniversitesi ortak programlara imza attılar." diyerek Türk üniversiteleri ile yaptıkları çalışmaları anlattı.
Şam Üniversitesi başta olmak üzere Suriye üniversitelerinde eğitim gören çok sayıda Türk öğrenci olduğunu belirten Rektör Mualla, "Şam Üniversitesi çok kaliteli eğitim veren saygın bir üniversite. Burada seçkin öğrenciler eğitim görüyor. Üniversitemiz dünyanın tüm ülkeleri tarafından tanınıyor. Verdiği kaliteli eğitimi herkes biliyor. Avrupa başta olmak üzere Arap ülkeleri bizim üniversiteyi tanıyor. Bizden mezun olan öğrenciler gittikleri yerlerdeki başarılarını duyuyor, biliyoruz." diye konuştu.
"Türkiye ise denklik vermiyor." diyen Mualla, Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya paralel olarak denklik sorununun da çözüleceğine olan inancını dile getiriyor. Halep'te gerçekleştirilen bir programa Türkiye'den YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile Suriye YÖK Bakanı Gıyas Bereke'tin iştirak ettiğini hatırlatan Mualla, "Türkiye ve Suriye YÖK başkanlarının eğitim alanında yaptıkları görüşmeleri biliyoruz. İnanıyoruz ki, dünyanın değişik üniversitelerinde olduğu gibi Türkiye de bizim üniversitelerimize deklik verecektir. Şimdi çok iyi ilişkilerimiz var. Bu da yüksek öğretime yansıyacak. Bu ilişki çerçevesinde ortak eğitim programları, öğretim görevlisi ve öğrenci değişimi yapılacak. Buna inanıyorum." dedi.
"ABD VE İNGİLTERE DENKLİK TANIRKEN TÜRKİYE NEDEN TANIMASIN Kİ?" Yüksek öğretim kurumlarının yaptıkları görüşmelerde denklik konusunu da çözeceklerine inandığını ifade eden Mualla, "Bizden mezun olan öğrencilerin denklikleri başta ABD ve İngiltere olmak üzere dünyanın her tarafında tanınıyor. Peki Türkiye'de neden tanınmasın? Neden denklik verilmesin ki? İnanıyorum ki, en kısa sürede bu sorun çözülecektir. Çünkü öğrenci değişimi önünde bu esaslı bir sorun olarak duruyor. Buraya gelip üniversite okuyan Türk öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'de denklik alamayacaklarsa ne faydası olacak. Bu sorunun da diğer sorunlar gibi halledileceğine ben gönülden inanıyorum. Siyasi gelişmeler bu sorunu çözecektir." şeklinde konuştu.
"ÜNİVERSİTEMİZİN TIP FAKÜLTESİNİ SULTAN ABDÜLHAMİD KURDU" İstanbul Üniversitesi'nin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Mulalla, "Şam Üniversitesi'nde ilk Tıp Fakültesi kurulduğu zaman İstanbul Üniversitesi'nin fiili olarak çok büyük katkıları oldu. Tıp Fakültemiz bizzat Sultan Abdülhamid tarafından kuruldu. Rektörlük olarak kullandığımız bina ilk tıp fakültesi hastanesiydi. Adını da Sultan Abdülhamid'den alıyor. Hamidiye Hastanesi olarak biliniyordu. Çünkü Sultan Abdülhamid tarafından kuruldu. Kendisinin bizzat katkıları oldu. Tıp fakültemizden ilk yıl olarak 10 hekim mezun olmuştu. İlk öğrencilere İstanbul Üniversitesinden gelen öğretim görevlileri eğitim vermişti. Bu yıl ise 400 hekim mezun oldu." diye konuştu.
TÜRKİYE'DEN 60 ÖĞRENCİ ŞAM ÜNİVERSİTESİNE GELECEK Türkiye ile Suriye üniversiteleri arasında öğrenci değişimi çerçevesinde çok sayıda öğrenci geleceğini ifade eden Rektör, "Şam Üniversitesi olarak İnönü Üniversite'sinden önümüzdeki dönemde 60 öğrenci ağırlamaya hazırlanıyoruz. Gelecek öğrenciler burada Arap Dilini öğrenecek. Halep Üniversitesi ve Gazi Antep Üniversitesi arasında da eğitim çalışmaları var." dedi
ŞAM ÜNİVERSİTESİNDE TÜRK DİLİ EDEBİYATI BÖLÜMÜ AÇILACAK Şam Üniversitesinde Türkçe eğitim kursunun bulunduğunu hatırlatan Rektör, "Halep Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü var. Bizim de Şam Üniversitesi olarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açma çalışlarımız var. Bu konuda Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ile görüştük. Büyük ihtimalle kısa zamanda Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü açacağız." şeklinde müjde verdi.
TÜRK ÜNİVERSİTELERİNE ARAP DİLİ İÇİN ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VERMEYE HAZIRIZ Türkiye üniversitelerinde Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinin bulunduğunu ifade eden Rektör, "Türk üniversitelerinden istenmesi durumunda öğretim görevlisi desteği sağlamaya hazırız. İstanbul Üniversitesi köklü bir üniversite. Arap Dili ve Edebiyatı alanında çok büyük bir fakültesi olduğunu biliyoruz. Birçok üniversite öğretim görevlisi konusunda bizden destek istedi. Biz de her türlü desteği sağlayacağız. Bu tür çalışmalarla dil konusunda yardımlaşma daha da kökleşecektir." değerlendirmesinde bulundu.
SURİYE'DE EĞİTİM GÖREN TÜRK ÖĞRENCİLER DENKLİK VERİLMESİNİ İSTİYOR Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Mehmet Asan, Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Temenni ederim ki, bu yakınlaşmanın ardından öğrenciler olarak bize denklik verilir. Çünkü buradaki üniversitelere tüm dünyada denklik verilirken, Türkiye'de denklik verilmiyor. Bu anlamda gelişen ilişkilerle beraber eğitim alanında da iyi şeyler olmasını arzu ediyoruz." dedi
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Mustafa Işıkel de Türkiye ile Suriye'nin son dönemdeki iyi ilişkileri sebebiyle Türk öğrencilerin büyük mutluluk duyduğunu belirtti. "İki ülke arasında ekonomik, siyasi ve kültürel alanda gelişen ilişkilere çok seviniyoruz." diyen Işıkel, "Yalnız eğitim alanında sıkıntımız var. O da buradaki üniversitelere denklik verilmemesi. Ülkemizde bu anlamda yapılacak çalışmalarla bize denklik vermesini arzu ediyorum. Suriye üniversiteleri dünyanın tüm ülkeleri tarafından tanınıyor. Denklik veriliyor. Yalnız YÖK denklik vermiyor. Bu sorunumuzun halledilmesini ve bize de denklik verilmesini arzu ediyoruz." şeklinde konuştu
Bursa'dan gelerek Şam Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan Özden Şanlı, "Suriye'de çok kaliteli eğitim verildiğini ifade ederek," Buradaki eğitimden gerçekten çok memnunuz. Ancak bir sorunumuz var. O da denkliğin verilmemesi. Böyle kaliteli bir eğitim veren üniversiteye denklik verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Tüm dünyada denklik verilirken, bizim ülkemizde bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Bu sıkıntının çözülmesini bekliyoruz." dedi.
"EĞİTİMİMİZİ TAMAMLAYIP ÜLKEMİZE HİZMET ETMEK İSTİYORUZ" Hataylı Muhammed Suphi Özdemir de diğer arkadaşları gibi denklik sorununun çözülmesini istiyor. Özdemir. Türkiye ile Suriye arasındaki son yakınlaşmadan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Gelişen siyasi ilişkilere rağmen eğitim alanında sıkıntılar var. YÖK buradaki üniversitelere denklik vermiyor. Bizim yetkililerimizden ricamız en kısa zamanda bu sorunu çözmeleri. Umuyoruz ki, kısa zamanda bu sorun çözülür." diyerek arzusunu dile getirdi.
"Şam Üniversitesi birçok Avrupa ülkesinde tanınıyor." diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürüyor: "Burada okuyan Türk öğrenciler denklik almadığı için Avrupa ve diğer ülkelere gidip çalışıyor. Ancak biz burada okulumuzu bitirip ülkemize hizmet, etmek ülkemizde çalışmak istiyoruz. Yetkililerden ricamız bu denklik konusunu çözsünler. Biz de mutlu bir şekilde ülkemizde dönelim." (CİHAN) |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 07 Kasım 2009 Cumartesi 11:30 |
|
|
|
|