|
GERÇEK ATATÜRKÇÜ KİM ACABA? |
|
|
Atatürk'ün hayatı gibi vefatının da milleti birleştirip kardeşliği pekiştirdiğini ve dayanışmayı arttırdığını savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım'da başlattıkları “millî birlik ve kardeşlik süreci”nin, “Atatürk'ün ilke ve idealleriyle örtüştüğü, onun beklenti ve arzularıyla paralellik arz ettiği ve yaşamında gerçekleştirdiği reformlara yenilerini eklediği” ifadelerini kullandı.
BAYKAL: AÇILIM, ATATÜRK'ÜN ESERİNE KARŞI KURULAN TUZAK
CHP lideri Deniz Baykal ise “Atatürk’ün selâmlanması gerektiği günde onun eserine karşı bir tuzağın, Türkiye’yi etnik temelde ayrıştırmak isteyenlerin amaçlarına hizmet etmeye yönelik, birlik bütünlüğümüze karşı bir projenin gizli gizli Türkiye’nin gündemine taşınması acı bir olay. Bayrakların yarıya indiği bir gün cumhuriyetin boynunu bükecek bir girişimin olması düşündürücü” diye konuştu.
Açılımda Atatürk kavgası
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ün hayatı gibi vefatının da milleti birleştirip kardeşliği pekiştirdiğini ve dayanışmayı arttırdığını savunarak, 10 Kasım’da başlattıkları “millî birlik ve kardeşlik süreci”nin, “Atatürk’ün ilke ve idealleriyle örtüştüğü, onun beklenti ve arzularıyla paralellik arz ettiği ve yaşamında gerçekleştirdiği reformlara yenilerini eklediği” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen ‘’10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’’nde yaptığı konuşmada, önemli şahsiyetlerin yas tutularak değil, fikirleri, eserleri ve fedakâr gayretleriyle anıldıklarını belirterek, ‘’10 Kasımların amacı da asla ve asla yas tutmak, ümitsizlik içinde yasımızı tazelemek değildir’’ dedi.
Yakın tarihte, ülkenin birliğine ve bütünlüğüne yönelmiş tehditlerin, bu topraklar üzerinde binlerce yılda oluşmuş kardeşliği zedeleyemediğine vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu: ‘’Bundan sonra da asla zedeleyemeyecektir. Bilinmelidir ki cumhuriyet ideallerimize, birlik ruhumuza, kardeşliğimize yönelik her türlü saldırı bu milletin arasında bugüne kadar asla sığınak bulamamıştır. Bundan sonra da bulamayacaktır. Atatürk’ün en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti vasfıyla kendi coğrafyasında ve dünyada barış, huzur ve istikrar sembolü olarak yoluna devam edecektir. Türkiye, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda yürüttüğü atılımlarını hızla tamamlamak suretiyle demokratik standartlarını yükselterek modern ve çağdaş dünyanın en saygın ülkelerinden biri olma konumunu daha ileri noktalara taşıyacaktır. Hedefimiz 2023... Milletçe en büyük arzumuz ve hedefimiz budur. Bu hedeflerimize de mutlaka ulaşacağımıza inanıyorum. Atatürk’ün vefatının 71. yıl dönümünde Atatürk’ün ilke ve idealleriyle örtüşen, O’nun beklenti ve arzularıyla paralellik arz eden, yaşamında gerçekleştirdiği reformlara yenilerini ekleyen ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci’ni başlatıyor olmanın da ayrı bir anlam taşıdığını vurgulamak istiyorum. 10 Kasım 1938, bir sürecin, bir dönemin sona ermesi değildir. 11 Kasım 1938’de bu ülke ve bu millet devraldığı mirası aynı hassasiyette ve kararlıkta daha ileriye taşıma gayretinde olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözleri, bugün attığımız adımlara ruh ve heyecan katan sözlerdir.’’
BAYKAL: AÇILIM, ATATÜRK’ÜN ESERİNE KARŞI KURULAN TUZAK
CHP lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında şunları söyledi: “Atatürk’ün selâmlanması gerektiği günde onun eserine karşı bir tuzağın, Türkiye’yi etnik temelde ayrıştırmak isteyenlerin amaçlarına hizmet etmeye yönelik, birlik bütünlüğümüze karşı bir projenin gizli gizli Türkiye’nin gündemine taşınması acı bir olay. Bayrakların yarıya indiği bir gün cumhuriyetin boynunu bükecek bir girişimin olması düşündürücü. İçerden birilerinin cumhuriyete müdahelesini biliyorduk. Bu zamana kadar iktidarın himayesinde bir tehditin olduğunu yeni öğrendik. Bunlar bir çok lider zamanında yaşandı ama ilk kez cumhuriyete iktidar tarafından bir tertibin olduğunu görüyoruz. Karşımıza tertip diye gelmiyor, demokrasi diye geliyor” dedi.
HAKKI SÜHA OKAY: 10 KASIM SIRADAN BİR GÜN DEĞİL
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ise ‘’ulusal olmadığına inandıkları, dışarıdan dayatılan bir projenin,’’ bayrağın yarıya indiği bir günde tartışılmasını istemediklerini belirterek, şöyle konuştu: “10 Kasım Türk milleti için herhangi bir gün değil. Evet, Parlamento 10 Kasım günleri çalışıyor. Ama Parlamentoda böylesine bir tartışmayı 10 Kasım gününe denk getirmek, 10 Kasımla ilgili kimi çalışmaları, kimi etkinlikleri gölgelemeye matuftur. Sıradan, herhangi bir gün değildir. Yapılmak istenen Atatürk’ün anısını, hizmetlerini, bu ülke için yaptıklarını gündemden düşürmek, Mustafa Kemal’i gölgelemektir.’’ |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 14 Kasım 2009 Cumartesi 09:25 |
|
|
|
|