An-Deva Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Refik Emre Altekin, bilinen bir kalp hastalığı olan kişilerin gribe yakalandıklarında kalp krizinden ölme riskinin yüksek olduğunu belirtti.
Grip virüsünün damarlarda tıkanmaya yol açabileceğini söyleyen Altekin, kalp krizinin en önemli nedeninin kalp damarlarında daralmaya yol açan aterom plaklarında ani yapısal değişiklik ve bunun sonunda damarlarda ani tıkanma olduğunu ifade etti. Aterom plaklarındaki ani değişikliğin plaklardaki hücrelerde iltihap olduğunu vurgulayan Altekin, "Grip gibi hastalıklar vücuttaki iltihabi durumun artmasına yol açmaktadır. Bu iltihabi durum aterom plaklarını da etkileyerek kalp krizi oluşmasını tetiklemektedir" dedi,
KIŞ AYLARINDA FAZLA Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ortaya çıkışında mevsimsel farklılıklar bulunduğunu da sözlerine ekleyen An-Deva Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Refik Emre Altekin, şunları söyledi:
"Kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolu rahatsızlıklarının büyük bir bölümü grip olarak adlandırılır ve influenza adı verilen bir virüs neden olur. Bu virüse karşı oluşturulan savunma mekanizmalarının kalp krizini tetiklediği düşünülmektedir. Bu virüsün etkisi dışında kış aylarında soğuk hava nedeniyle hareket imkânının azalması, daha standart bir yaşamın tercih edilmesi ve soğuğun kalp damarlarında ani kasılmaya yol açması da kalp krizi riskini artırır."
Stent takılmış ya da by-pass olmuş hastaların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Altekin, "Bu hastaların ciddi olarak tespit edilip tedavi edilen damarları dışında, ciddi olamayan fakat aterom plağı içeren yaygın damar hastalıkları bulunmaktadır. Bu nedenle yeni bir kalp krizi geçirme ihtimalleri daha yüksektir. Ayrıca bu kişilerin tedavi öncesi olan damar tıkanıklığı nedeniyle kalbinin bazı bölgelerindeki hücre kaybına bağlı ortaya çıkan kalp yetmezlikleri mevcut ise bu hastalarda gripten dolayı ani nefes darlığı atakları ve akciğerde halk arasında su toplaması olarak bilinen akciğer ödemi tablosu gelişebilir.
Ayrıca piyasada bulunan ve gribin neden olduğu şikâyetleri gideren ilaçların içeriğindeki maddeler ani tansiyon yüksekliği, çarpıntı, şeker hastalığı varsa şeker kontrolünde bozulmaya yol açabilir" şeklinde konuştu.
KALP HASTALARI GRİPTEN NASIL KORUNACAK Kalp hastalarının gripten korunmak için, önlemler alması gerektiğini bildiren Altekin, ellerin sık yıkanması, bol sıvı tüketilmesi ve C vitamini alınması gerektiğini söyledi. ABD'deki Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CBC), koroner arter hastalığı olan, damar tıkanıklığı sürecini yaşayan, by-pass olmuş, stent takılmış ya da balonla damarları açılmış hastalara ve kalp yetmezliği olan bireylere grip aşısını önerdiğini hatırlatan Altekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kalp sorunu yaşayanlar, gribe yakalanma açısından daha fazla risk taşımıyor. Ancak kalp yetersizliği olan hastalarda grip ataklarından sonra daha ciddi solunum yolları enfeksiyonlarının oluştuğunu ve zatürrelerin de arttığı biliniyor. Grip aşısı bunlara karşı da bir koruma sağlıyor. Rakamsal veriler grip aşısının kalp hastalıklarına olan faydasını destekliyor. Bir yıl içinde erişkin bireylerin yüzde 10 ile 20'sinde grip hastalığı görülüyor. Koroner arter hastalığı olan bireylerde aşılanma oranı yüzde 30'lar seviyesinde. Herhangi bir kalp krizi, planlanmış bir anjiyoplasti stent işlemi için hastaneye yatan hastalara aşı yapıldığı takdirde, özellikle grip mevsiminde bu hastalardaki ölüm yaklaşık yüzde 50 oranında azalıyor. Aşılanmayan bireylerde tekrar kalp krizi geçirme ya da ölüm oranı, yaklaşık olarak yüzde 23'ler civarında saptanırken, aşı olmuş bireylerde bu rakam yüzde 11'e düşüyor. "
Yapılan çalışmalara göre gribin her 100 bin kişiden 2'sinde öldürücü seyrettiğine de dikkat çeken Altekin, ölüm riskinin sağlıklı erişkinlere göre kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, kalp-damar hastalığıyla birlikte şeker hastalığı olanlarda ise 241 kat arttığını söyledi. |