Yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayları seçme ve yerleştirme kılavuzunun F maddesinde, "1111 sayılı Askerlik Kanunu uyarınca askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere aynı seviyede ikinci bir öğrenim izni verilmemesi ' şeklindeki uygulama öğrencileri mağdur ediyor. Öğrencilere, ancak askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları kaydıyla yurt dışında yüksek lisans izni veriliyor.
İsmail Karadağ (26), bu uygulamanın mağdurlarından biri. Karadağ, tezsiz yüksek lisans yapması sebebiyle askerliğini yapmadığı gerekçesiyle yurt dışındaki yüksek lisans eğitimine başvuramamanın üzüntüsünü yaşıyor. Maddi sıkıntılar yüzünden çalışırken liseyi dışarıdan bitirdiğini, daha sonra üniversite sınavlarını kazanarak Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tarih Bölümü'nden mezun olduğunu kaydeden Karadağ, en büyük arzusunun yurt dışında eğitim görmek olduğunu vurguladı.
Karadağ, MEB'in bursu ile yurtdışında yüksek lisans yapmak istediğini, puan ve bütün şartları taşımasına rağmen askerlik yapmadığı için başvuruda bulunamadığını ifade etti. Karadağ, bunun eğitime vurulmuş büyük bir engel olduğunu kaydetti. Karadağ, şöyle konuştu:
"Tezsiz yüksek lisans yaptın diye askerliğini yapmadan yurt dışındaki yüksek lisans eğitimine başvuramazsın dediler. MEB'de öğretmenlik yapabilmek için eğitim derslerini kapsayan formasyon aldım. Kayıtlarda formasyon tezsiz yüksek lisans olarak geçtiği için yurtdışında yüksek lisans yapamazsın diyorlar. Formasyon almadan öncede MEB'de 'Öğretmenlik yapamazsın formasyonun yok' diyorlardı. Formasyonu aldım ama iyi mi yaptım kötü mü yaptım. Formasyon aldım ama KPSS olmadan atanamıyoruz. KPSS puanı ile bu sene bir yerlere başvuralım dedik, bu sefer 2008 KPSS olması lazım dediler. Ben de 2009 KPSS olduğu için başvuramadım. Şimdi yurt dışına yüksek lisans eğitimi için de başvuruda bulunamıyorum."
SAÜ'nün, daha önce duyurmadan bir karar aldığını, tezli yüksek lisans için yabancı dil şartı getirildiğini ifade eden Karadağ, "SAÜ'de şimdilik tezli yüksek lisans yapma şansımız ortadan kalktı. Biz üniversiteye, dil şartı ile alımdan sonra kalan kontenjanlara bizim gibi dil sıkıntısı olanları da alın diyoruz. Dil şartını her üniversite istemiyor Marmara üniversitesi, Gazi üniversitesi de istemeyenler arasında." bilgisini verdi.