Küresel krizin ardından mali krize giren ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında sıkıntıya neden olan Yunanistan’ın, ekonomik programı hazırlamasında Türkiye teknik destek sağlayacak.
IMF ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’den (OECD), Türkiye’ye ‘Yunanistan’a yardım edin’ ricası geldi.Yunanistan ile yapılan görüşmeler sonucunda da, ekonomi bürokratları ve uzmanlarından oluşan bir heyetin bu ülkeye giderek, mali disiplin ve yapısal reformlar konusunda Yunan ekonomi yönetimine bilgi vermesi kararlaştırıldı. Ziyaretin ağustosta olması planlanıyor.
ERDOĞAN’IN ZİYARETİ ETKİLİ OLDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, mayıs ayında Yunanistan’a yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesini sağladı.Özellikle mali krizden çıkmanın yollarını arayan Yunanistan, Türkiye’nin kriz konusundaki tecrübelerinden yararlanmak için harekete geçti.
Bu çerçevede iki ülkenin ekonomi yönetimi arasında, çeşitli görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda, mali krizden çıkış için hazırlanacak ekonomik programda ve alınacak tedbirler konusunda Türkiye’nin de tecrübelerinden yararlanması kararlaştırıldı.Türk ekonomi bürokratlarından oluşan bir heyet Yunanistan’a gidecek. Heyette, bankacılık, maliye, özelleştirme ve merkez bankası bürokratları ile uzmanlar yer alacak.
IMF VE OECD DE İSTEDİ
Öte yandan, iki ülke arasındaki kriz işbirliğinin geliştirilmesinde IMF ve OECD’den gelen taleplerin de etkili olduğu kaydedildi.Bu arada, Yunanistan’ın, Türkiye’de geçmiş yıllarda uygulamaya konulan sosyal güvenlik reformu konusunda da bilgi aldığı öğrenildi.
YUNAN MALİYE BAKANI BÜTÇEDE İDDİALI
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou, ülkesinin bu yıl bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 8.1’ine indirme hedefini tutturacağını, ancak gelir hedefleri konusunda risklerin varlığını koruduğunu söyledi.Papaconstantinou “Bütçe açığının GSYH’ye oranını 2010’da yüzde 8.1’e indirme hedefini yakalayacağımıza hatta belki geçeceğimize inanıyoruz” dedi.Papaconstantinou ayrıca bu yıl GSYH’nin yüzde 4 daralacağı yönünde yapılan tahminlerin fazla kötümser olduğuna dair işaretler gördüğünü de belirtti.
KOMŞU EN RİSKLİ İKİNCİ ÜLKE
CDS piyasasını gözetimi alanında bulunduran CMA DataVision, bu yılın ikinci çeyreğinde borç durumunda gerçekleşen bozulmanın, Yunanistan’ın dünyanın bu alanda ikinci en riskli ülkesi halini almasına neden olduğunu açıkladı.En riskli birinci ülke ise Venezuela. Yunanistan’ın CDS’leri, yılın ikinci çeyreğinde 1.003.4 baz puana yükselirken, iflas riskini gösteren oran da yüzde 55.6’yı buldu.
ROUBİNİ'YE GÖRE AVRUPA'DA BÜYÜME SIFIR OLACAK
ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, dalgalı geçen ikinci çeyreğin, daha önce yapılan yüzde 1 tahminlerini zayıflatmasıyla, Euro bölgesinde 2010 yılı büyümesinin ‘sıfıra yakın’ olabileceğini söyledi.Roubini Fransa’da bir konferansta, finans piyasalarının toparlanmaya duyduğu güvendeki bozulmaya rağmen, Euro Bölgesi’nin çift dipli resesyon yaşamayacağını belirtti.Roubini “Geçen aylarda yaşanan şokların ardından Euro bölgesinde büyüme sıfıra daha yakın olabilir” dedi.
ŞİMŞEK : TÜRKİYE , AVRUPA İÇİN TÜK DEĞİL , DEĞER
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Avrupa için yük değil, değer olduğunu söyleyerek, “AB şu anda, Türkiye’ye farklı bir perspektiften bakmak için gerekli olan stratejik vizyondan ve liderlikten yoksun’’ dedi.Şimşek, İngiliz yayın kuruluşu BBC’de yayımlanan ‘Hardtalk’ adlı programa katılarak, programın sunucusu Stephen Sackur’un sorularını yanıtladı.Şimşek “Türkiye’nin, AB, ABD ve NATO konularında hayal kırıklığına uğradığının doğru olup olmadığını” sorusu üzerine Türkiye’nin komşularını yeniden keşfettiğinin doğru olduğunu, bunun Türkiye’yi zayıflatmaktan çok güçlendirdiğini kaydetti.
İLK ÇEYREKTE YÜZDE 18 BÜYÜYEBİLİRDİK
Bu arada CNBC Europe’un da stüdyo konuğu olan Şimşek, “Kriz bizi de etkiledi. Ama sağlıklı bankacılık sektörümüz ve hanehalklarının borç oranının çok düşük olması sayesinde iç talepte hızlı güçlenme oldu. Net ihracat, reel büyümeyi yüzde 6 düşürmeseydi, ilk çeyrekte yüzde 18 büyüyecektik” dedi.
|