Mali krizdeki Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra ABD ve gelişmekte olan ülkeler, dünyada artan ticari korumacılık önlemlerini daha önceki G-20 Zirveleri'nde verdikleri sözün aksine üreticileri lehine hızla artırmaya devam ediyor.
Korumacılık konusunda ABD ile birlikte başı çeken ülkeler arasında Avrupa ülkelerinin yanısıra Rusya, Çin, Arjantin ve Hindistan geliyor. Global Trade Alert'ın (GTA) verilerine göre küresel krizin patlak verdiği dönemdeki ilk G-20 Zirvesi'nden bu yana dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyen 689 ciddi korumacılık önlemi alındı. Dünyadaki modanın tersine giderek, korumacılık zırhına en az bürünen ülkelerin başında ise Türkiye, Meksika, Güney Kore, Avustralya ve Suudi Arabistan yer alıyor. '
MİSİLLEMENİN PİMİ ÇEKİLEBİLİR
Uluslararası Ticaret Birliği'nin (ICC) hazırladığı "Büyük resesyondan uyanışta G-20 korumacılığı" başlıklı raporda, Eylül 2009'dan bu yana G-20 ülkelerinin küresel ticareti ciddi boyutta etkileyecek 172 korumacı önleme imza attığı ve yüzlercesini de hayata geçirmeye hazırlandığı belirtildi. Raporda, ülkelerin kendilerince aldığı tedbirlere bir uyarı yapılarak, "Eğer alınması planlanan yeni korumacı önlemlerin sadece yarısı bile hayata geçerse, dünyada bu tedbirlere karşı ülkeler birbirlerine misilleme yapabilir" denilerek korumacılık yüzünden ortaya çıkabilecek olası bir krize dikkat çekildi.
BARİYERLERİ AZALTIN ÇAĞRISI
Her geçen gün artan korumacılık tedbirleri üzerine Uluslararası Ticaret Birliği Başkanı Victor Fung da türlü önlemler alarak engel ve kısıtlamalara giden ülkelere ticari bariyerleri indirme çağrısında bulundu. Fung, "Küresel toparlanmanın konuşulduğu şu günlerde ticarette daha az bariyerlere ihtiyaç var, daha çok değil. Hazırladığımız raporda korumacılığın küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyecek risklere de değinildi. Ülkeler bu olasılıkları gözardı etmemeli" çağrısında bulundu.
Dünya ticaretine 1.6 trilyonluk çelme
Ülkelerin hayata geçirdiği korumacı önlemler, küresel ticaretin büyümesini de olumsuz yönde etkiliyor. Global Trade Alert'ın (GTA) verilerine göre, artan korumacılık anlayışı global ticaret akışında ortaya çıkan hacmin yüzde 10'undan fazlasını olumsuz yönde etkiliyor. Korumacı önlemlerin yanında ülkelerin sübvansiyon politikaları ve diğer kısıtlamaları küresel ekonomide 1.6 trilyon dolarlık olumsuz bir etkiye sahip.
EN KORUMACI ÜLKELER
ABD
AB
HİNDİSTAN
RUSYA
ARJANTİN
BREZİLYA
EN AZ KORUMACI ÜLKELER
TÜRKİYE
MEKSİKA
GÜNEY KORE
GÜNEY AFRİKA
SUUDİ ARABİSTAN
AVUSTRALYA