Bilgisayar karşısında, işte, ofiste, alışverişte, sporda, ilkokul çağında ve hamilelik döneminde omurgayı zorlayan 5 yanlışın ne olduğunu biliyor musunuz?
Gövdemizin dik durmasını ve hareketlerini sağlayan omurilik ve sinirleri koruyan omurga, günlük yaşantımızdaki yanlış kullanımlara bağlı olarak zarar görebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erhan Serin, "Omurga, kemik ve bu kemiklerin aralarındaki yumuşak dokulardan oluşuyor. Bu yapı, olması gerektiği şekilde güçlü ve fizyolojik şekilde tutulmazsa yaş ilerledikçe birçok hastalık ile karşılaşılıyor" dedi.
Omurgayı zorlayan 5 yanlışa dikkat çekerek omurgayı korumak için neler yapılması gerektiğini anlatan Prof. Serin, son yıllarda evde veya ofiste bilgisayar başında geçirilen zamanın gittikçe arttığına dikkat çekti ve şunları söyledi: "Buna bağlı olarak ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına başvuranların sayısı ciddi oranda çoğalıyor. Çünkü bilgisayar başında boyun, sırt ve bel bölgesi yani omurganın tamamı etkileniyor. Hatalı ve uzun süreli oturmaların sonucunda boyun, sırt ile bel kaslarında ve kemiklerinde bozulmalar en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor."
UZUN SÜRE AYNI POZİSYONDA OTURMAK
Yine bilgisayar karşısında uzun süre aynı pozisyonda oturma sonrasında kas zayıflıkları oluşuyor ve hareketsizlik kilo alımını beraberinde getiriyor. Bilgisayarın başından kalktığımızda boyun, sırt ve bel bölgesinde oluşan ağrılar günümüzün geri kalan kısmını ağrılı ve mutsuz geçirmemize neden oluyor. Sırt ve bel bölgenizi destekleyecek uygun bir oturma koltuğu kullanın ve uygun yüksekliğe ayarlayın. Ayrıca saat başı en az 10-15 dakika ayağa kalkarak omurgayı rahatlatacak egzersizler yapın."
AĞIR KALDIRANLAR DİKKAT!
Özellikle ağır kaldırmayı gerektiren işlerde çalışanların bel bölgesi hastalıkları açısından çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Serin, şunları söyledi: "Bel fıtıkları olarak adlandırılan disk hernileri, bel kaymaları ve ileri yaşlarda bel bölgesindeki sinirlerin geçtiği kanalların daralmasıyla ortaya çıkan dar kanal sendromları bu kişilerin yaşantılarını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların boyun, sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirmeleri gerekiyor. Kaldırılabilecek ağırlıktan fazlasını kaldırmak için vücudunuzu zorlamayın, uygun kaldırma pozisyonu kullanın ve düzenli olarak omurga çevresindeki kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapın."
BAZI SPORLAR OMURGA DÜŞMANI
Serin, omurgaya binen yük miktarını artıran tüm sportif faaliyetlerin omurganın düşmanı olduğunu ifade ederek, boyun, sırt ve bel bölgesinin bu durumdan ciddi derecede etkilendiğini, özellikle son yıllarda hızla yayılmaya başlayan ekstrem sporlar ile halter, sıçrama ve atlamayı gerektiren sporların ileri yıllarda omurgada oluşabilecek sorunları artırdığına dikkat çekti. Spor yaparken dikkatli olunmasını ve omurga sağlığını gözetmenin unutulmamasını, yapılacak yanlış bir hareketin ileride ciddi ve riskli ameliyatlara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Serin, sözlerine şöyle devam etti:
AĞIR OKUL ÇANTALARI OMURGAYI ZORLUYOR
"Omurgayla uğraşan tüm uzmanların üzerinde durdukları en önemli dönem ilkokul çağı. Vücudun büyüdüğü ve geliştiği 7-15 yaşları arasında yetişkinlerin dahi taşımakta zorluk çektiği okul çantalarını çocukların sabah akşam taşımalarına göz yumuluyor. Bilimsel olarak ispatlanmış bir veri bulunmamakla birlikte bel kayması ve omurga eğriliklerinin oluşmasında bu faktörün de yer aldığına dair teoriler bulunuyor."
Çocukların çanta ağırlıklarının mümkün olduğunca azaltılmasını isteyen Prof.Dr. Serin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek askılı çantalar, ağırlığı tek omuza yüklediği için önerilmiyor. Çift askılı olduğu kadar askıların dengeli takılması çok önemli. Hamilelik döneminde gerek anne karnındaki bebeğin ve onu besleyen kesenin ağırlığının etkisiyle, gerek bazı hormonal faktörlerle bel ve sırt bölgesi ciddi derecede yükten etkileniyor. Karın büyüdükçe bel, dengeyi kurmak için hafif derece öne doğru eğiliyor.
HAMİLELİKTEN ÖNCE BEL KASLARINIZI GELİŞTİRİN
Planlı bir hamilelik düşünüyorsanız hamile kalmadan önceki aylarda ya da hamileliğin erken dönemlerinde uygun bir egzersiz programlarıyla bel ve karın kaslarını güçlendirin. Böylelikle, hamileliğin ileri dönemlerinde yaşanabilecek ağrıları azaltabilirsiniz. Hamilelik sürecinde, size uygun egzersizlere devam ederek kaslarınızı güçlendirmeye devam edebilirsiniz."
|