Dünya Sağlık Örgütü'nün geçen yıl etkili olan domuz gribi virüsünü eklediği yeni grip aşıları satışa sunuldu. Uzmanlar yeni aşılar hakkında şu bilgiyi verdi:
Uzmanlar, grip aşısında domuz gribi virüsü bulunmasının bir zararı olmayacağını aşıyı özellikle kalp, böbrek, şeker gibi kronik hastalıkları olanlar ile kalabalık ortamlarda çalışanların yaptırmasını önerdi.2009'da etkili olan domuz gribi (H1N1 virüsü) etken maddesinin de içinde olduğu yenilenmiş grip aşıları eczanelerde satışa sunuldu. Geçen yılki grip aşılarının etkisiz kalması Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarını da harekete geçirdi. Bu seneki grip aşısını değiştiren Dünya Sağlık Örgütü, H1N1 virüsüne ait antijenlerin de içinde olduğu yeni bir aşının üretilmesini onayladı. Türkiye'de iki firma tarafından piyasaya sunulan aşının havalar soğuyup grip etkisini göstermeye başlamadan yaptırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlara göre, en iyi zaman eylül, ekim ve kasım ayları. Aşıyı özellikle kalp, böbrek, şeker gibi kronik hastalıkları olanlar ile kalabalık ortamlarda çalışanların yaptırması öneriliyor.
Marmara Üniversitesi'nde Çocuk Astım ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır, Dünya Sağlık Örgütü'nün her yıl bir önceki yılda en çok karşılaşılan virüsleri inceleyerek grip aşılarının içeriğini yenilediğini söyledi. Bu yüzden bu yılki aşıların içeriğinde geçen yıl tüm dünyada salgına yol açan 'domuz gribi' olarak da bilinen H1N1 virüsü partikülü de bulunuyor. Prof. Dr. Bakır, riskli gruplar için aşı yapılmasını önerdiklerini söyleyerek, 'Gribin havaların soğuduğu dönemlerde daha sık rastlandığını göz önüne alırsak, aşı yaptırmak için şu an uygun dönem içerisindeyiz. Havalar soğuyup, grip etkisini göstermeye başlamadan aşı yaptırılmalı' diye konuştu.
ÖNCELİK KRONİK HASTALARIN
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Aksu da, havaların soğuduğu aylarda kapalı yerlerde daha fazla zaman geçirildiğini belirterek, buna bağlı olarak solunum yoluyla bulaşan grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandığını dile getirdi.
Gripten korunmak için bu hastalığa yakalanmadan önce tedbir alınması gerektiğini anlatan Aksu, hastalığın henüz yayılmaya başlamadığını, bu nedenle 2-4 hafta içerisinde etkisini gösteren grip aşısını yaptırmak için en uygun dönemde olunduğunu söyledi. Aksu, aşı yaptırmanın etkili bir yöntem olduğunu ancak tek başına yüzde 100 etkili olmayacağına da dikkat çekerek, 'Eller sürekli olarak yıkanmalı. Kış aylarında kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı. Gripten korunmak için selamlaşmalarda öpüşmekten vazgeçilmeli. Eğer bulunulan ortamda gripli bir kişi varsa, aynı eşyaları kullanmamaya özen gösterilmeli' uyarısında bulundu.
KiMLER AŞI YAPTIRMALI
- Ciddi kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, kan, hormon hastalığı olanlar - Bir önceki yılda, sürekli doktor gözetimi gerekenler ve hastaneye yatırılanlar - Bakım uygulamaları yapılan yerlerde (huzurevi, rehabilitasyon merkezi vb) uzun süre kalanlar - Bulaşıcı hastalıklarla savaşma yeteneği daha az olanlar (HIV virüsü taşıyanlar, uzun süreli kortizon gibi ilaçlarla tedavi görenler, ışın veya ilaçlarla kanser tedavisi görenler) - 6 ay-18 yaş arası bebek, çocuk ve gençlerden uzun süreli aspirin tedavisi görenler, (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebileceğinden dolayı) - Gebeliğinin ilk üç ayı grip mevsimine rastlayacak kadınlar - Bu riskli gruplarla karşılaşma şansı yüksek olanlar, sağlık personelleri, bakıcılar - Toplumsal hizmet veren memurlar, (polis, öğretmen gibi...)
HERKESİN YAPTIRMASI GEREKMİYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü de, grip aşısının, gribe yakalanma olasılığı yüksek olan, gribe yakalandığında hastalığın ağır ve ölümcül seyredebileceği risk grubundaki kişilere önerildiğini söyledi. Prof. Dr. Özlü, herkesin grip aşısı yaptırması gerekmediğini belirterek, 'Her ne kadar aşılanmakta sakınca yoksa da rutin olarak toplumdaki herkesin aşılanması gerekmez. Aşı, gribe yakalanma olasılığı yüksek olan, gribe yakalandığında hastalığın ağır ve ölümcül seyredebileceği risk grubundaki kişilere önerilmektedir'' diye konuştu.
KİMLERE AŞI YAPILMAZ
Herşey gibi aşıya karşı da allerji gelişebilir. Yumurtayaya alerjisi olanların kesinlikle aşı yaptırmaması gerekiyor. Aşı, ağır hasta olanlara ya da yüksek ateşlilere önerilmez.
|